Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αιματηρό μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε, χτες, την ιερή πόλη Καρμπάλα όπου συρρέουν σιίτες προσκυνητές. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά τεσσάρων ωρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 33 άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους πολίτες) και να τραυματιστούν τουλάχιστον 159. Εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες συρρέουν στην Καρμπάλα για να συμμετάσχουν στη γιορτή Αρμπαγίν, που σηματοδοτεί το τέλος του 40ήμερου πένθους για το μαρτυρικό θάνατο του ιμάμη Αλί (κομβικής προσωπικότητας στο σιιτικό δόγμα).

Είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγα 24ωρα, που οι σιίτες προσκυνητές γίνονται στόχος βομβιστικών επιθέσεων. Την περασμένη εβδομάδα, σε δύο επιθέσεις, σε αυτοκινητοδρόμους προς την Καρμπάλα, σκοτώθηκαν 56 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 180. Για λόγους ασφαλείας, επειδή συχνά τα μαζικά σιιτικά προσκυνήματα γίνονται στόχος επιθέσεων, η ιρακινή αστυνομία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων μέσα στην πόλη και έχει αναπτύξει περισσότερους από 120.000 αστυνομικούς.

Το επαναλαμβανόμενο αιματοκύλισμα στην Καρμπάλα ήρθε να συμπληρώσει το μπαράζ επιθέσεων που συγκλόνισε την Κυριακή, το κέντρο και την περίμετρο της Βαγδάτης, και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό 34. Και όλα συμβαίνουν περίπου δύο μήνες, πριν την προγραμματισμένη για το Μάρτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που για πρώτη φορά μετά την εισβολή θα πραγματοποιηθεί στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ