Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Βομβιστική επίθεση με δεκάδες νεκρούς

Το αεροδρόμιο της Μόσχας Ντομοντέτοβο ήταν ο στόχος, όπως εικάζεται, Τσετσένων αυτονομιστών

Το θάνατο σκόρπισε η βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας
Το θάνατο σκόρπισε η βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας
ΜΟΣΧΑ.--

Τουλάχιστον 35 νεκροί και περισσότεροι από 170 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε χτες το απόγευμα στο αεροδρόμιο Ντομοντέτοβο της Μόσχας. Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο διακόπηκαν και αποκλείστηκαν οι γύρω δρόμοι, η αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό και καταζητούνται τρεις άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε αμέσως λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», ενώ διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης πως καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησε βόμβα - που ήταν γεμάτη με μεταλλικά καρφιά - στην αίθουσα διεθνών αφίξεων του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου της Μόσχας, σπέρνοντας πανικό και θάνατο. Εκείνη τη στιγμή αναμένονταν οι αφίξεις 30 πτήσεων, εκ των οποίων οι 15 διεθνείς. Επιπλέον, το πρακτορείο «Ιντερφαξ» μετέδωσε χτες το βράδυ πως αστυνομική πηγή ανέφερε ότι στο χώρο της έκρηξης βρέθηκε το κεφάλι ενός άνδρα «αραβικής εμφάνισης» ηλικίας 30-35 ετών, ενώ άλλοι ανέφεραν πως η βόμβα μπορεί να βρισκόταν και στις αποσκευές.

Ο Μεντβέντεφ δεσμεύτηκε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της επίθεσης και διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια και τα άλλα μέσα μεταφοράς, ενώ παράλληλα ανέβαλε την προγραμματισμένη αναχώρησή του για το Νταβός, όπου επρόκειτο να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Και ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας Βλαντιμίρ Μάρκιν ανακοίνωνε ότι η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, κύκλοι κοντά στις υπηρεσίες που διερευνούν την υπόθεση ανέφεραν πως η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε μοιάζει με αυτήν που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες στο Μετρό της Μόσχας το Μάρτη του 2010, όπου σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60. Τότε, την ανάληψη της ευθύνης είχε λάβει ο Ντόκου Ουμάροφ, επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Καυκάσου» (Τσετσένοι αυτονομιστές), ο οποίος είχε προειδοποιήσει τους Ρώσους ηγέτες ότι «ο πόλεμος θα έρθει στις πόλεις τους».

Την επίθεση έσπευσαν να καταδικάσουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κ.ά.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως με αυτήν την επίθεση θα υπάρξει νέα έξαρση τρομο-λαγνείας και θα παρθούν μέτρα τρομοκράτησης των λαών. Με το πρόσχημα της καταπολέμησης των «τρομοκρατικών επιθέσεων», η άρχουσα τάξη της Ρωσίας θα ενισχύσει ακόμα πιο πολύ το καθεστώς της αστυνομοκρατίας και της επίθεσης κατά των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων του λαού και θα την χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει παραπέρα επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ