Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς

ΣΑΝΑ'Α.--

Το αίτημα αποχώρησης του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ από την εξουσία ακούστηκε, για πρώτη φορά στα χρονικά, στην Υεμένη το περασμένο Σάββατο, υπό την προφανή επίδραση των εξελίξεων στην Τυνησία. Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις με κύριο αίτημα τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, καθώς υπενθυμίζεται ότι στην Υεμένη, περισσότερο από το μισό του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και δεν έχει πρόσβαση στις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής. Υπενθυμίζεται ότι ο Σάλεχ, Πρόεδρος της χώρας, επικεφαλής ενός αυταρχικού καθεστώτος είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ, στην περιοχή.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών στην πρωτεύουσα, όπου, εκτός της αποχώρησης Σάλεχ, τα συνθήματα ζητούσαν συνταγματικές αλλαγές που θα περιορίζουν την εξουσία του όποιου προέδρου και δεν θα επιτρέπουν την παραμονή επ' αόριστον στο θώκο ενός προσώπου. Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων, όπως αυτό των καθηγητών που ελέγχεται από ισλαμικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σάνα'α λόγω των μέτρων ασφαλείας που ισχύουν σε όλη την πόλη.

Παρ' όλα αυτά, σημειώθηκαν και συγκρούσεις και 30 συλλήψεις, όπως έγινε και σε αντίστοιχη διαδήλωση στο Αντεν, όπου κυριάρχησε το αίτημα αποχώρησης του Σάλεχ όπου και εκεί συνελήφθησαν 22 διαδηλωτές ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις.

Διαδήλωση, εντός του Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκε, και χτες, όπου κυριάρχησε και το αίτημα της απελευθέρωσης της Ταουακούλ Αμπεντέλ Σαλάμ Καρμάν, δημοσιογράφου και μέλους του ισλαμικού εξτρεμιστικού κόμματος Ishal, που συνελήφθη το Σάββατο. Τελικά, αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε η απελευθέρωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ