Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Η «κόντρα» κλιμακώνεται

AMΠΙΤΖΑΝ.--

Εκκληση για αναστολή των εξαγωγών κακάο για τουλάχιστον ένα μήνα έκανε χτες ο φερόμενος ως νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ακτή Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουατάρα, με στόχο να περικόψει σημαντικούς πόρους από την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο που αρνείται να παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας και να ξεσηκωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι όταν θα αρχίσουν να καθυστερούν οι μισθοί τους...

Η πρόταση του Ουατάρα προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αύξηση στις διεθνείς τιμές πώλησης του κακάο στις ξένες χρηματαγορές παραγώγων κατά τουλάχιστον 3,9% σε σχέση με τη μέση τιμή πώλησης του προϊόντος τον περασμένο Αύγουστο. Ετσι ο «Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος» στο Λονδίνο εξέφρασε σε ανακοίνωσή του «ελπίδες για γρήγορη επίλυση της πολιτικής κρίσης» στη δυτικοαφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού.

Το ίδιο 24ωρο η νιγηριανή εφημερίδα «This Day» δημοσίευσε άρθρο του Νιγηριανού υπουργού Εξωτερικών Οντέιν Ατζουμογκόμπια, με το οποίο πρότεινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων και τη χρήση βίας ώστε να απομακρυνθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Γκμπάγκμπο από την εξουσία. Αντίθετα, οργανώσεις δικηγόρων στη Νιγηρία κατέθεσαν αγωγές προκειμένου να μη σταλούν νιγηριανά στρατεύματα στο πλαίσιο σχεδίων της «Οικονομικής Κοινότητας χωρών Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) για την εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης στην Ακτή Ελεφαντοστού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ