Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση διαχειριστών του συστήματος

ΤΙΡΑΝΑ.--

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στη γειτονική Αλβανία μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής που στοίχισαν τη ζωή σε 3 ανθρώπους και περισσότερους από 150 τραυματίες, αλλά και τις λεκτικές επιθέσεις του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα προς τον ηγέτη του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» και δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα.

«Θα τιμωρηθεί παραδειγματικά» αν επιτεθεί ξανά εναντίον του κράτους, δήλωσε ο Μπερίσα κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Εντι Ράμα. Λίγο αργότερα, η Βουλή, με πρωτοβουλία των βουλευτών του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος» προχώρησε στη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ερευνήσει τον «μηχανισμό απόπειρας πραξικοπήματος από την αντιπολίτευσης», όπως υποστήριξε ο Μπερίσα. Πάντως, ο Αλβανός πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση ενάντια στη γενική εισαγγελέα της χώρας Ινα Ράμα, χαρακτηρίζοντας παράνομα τα εντάλματα σύλληψης κατά έξι αξιωματικών της εθνικής φρουράς που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία. Ασκησε σκληρή κριτική και στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μπαχρί Σακίρι «για έλλειψη συνεργασίας και μη πληροφόρηση των αστυνομικών αρχών για τα εγκληματικά στοιχεία και τα σχέδια της αντιπολίτευσης για την υλοποίηση του πραξικοπήματος».

Μιλώντας από την πόλη Φιέρ, νότια της πρωτεύουσας των Τιράνων, όπου παρέστη στην κηδεία ενός εκ των νεκρών των πρόσφατων συγκρούσεων, ο Εντι Ράμα κάλεσε τους Αλβανούς να συμμετάσχουν μαζικά σε διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Θυμίζουμε ότι η διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» εμφανίστηκε ως αντίδραση στη διεφθαρμένη κυβέρνηση του Μπερίσα (με αφορμή το σκάνδαλο χρηματισμού του υπουργού Οικονομικών Ιλιρ Μέτα, που παραιτήθηκε).

Από τη μεριά του, ο Μπερίσα, ανακοίνωσε την αναβολή της διαδήλωσης που είχε εξαγγείλει για την Τετάρτη υποστηρίζοντας ότι εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, αλλά και εκπρόσωποι φιλικών χωρών, που έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την προγραμματισμένη διαδήλωση. Το Σάββατο, σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα υπογράμμιζε πως περιορίζει τις δραστηριότητές της εξαιτίας της πιθανότητας διοργάνωσης νέων διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης που μπορεί να διαρκέσουν πολλές ημέρες σε πολλές πόλεις της χώρας.

Τόσο η αμερικάνική πρεσβεία όσο και η ΕΕ πιέζουν τους δύο Αλβανούς πολιτικούς να βρουν μια συμβιβαστική λύση.

Πάντως, οι βουλευτές του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» αρνούνται να συμμετάσχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου της χώρας, υποστηρίζοντας πως στις τελευταίες εκλογές του Ιούνη του 2009 υπήρξε νοθεία και απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Αλβανία, παρά το υπαρκτό ζήτημα της διαφθοράς, που είναι άλλωστε σύμφυτο με τον καπιταλισμό που βεβαίως στηρίζουν και ο Μπερίσα και ο Ράμα, είναι αντιπαράθεση για το ποιος εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης θα έχει την εύνοια των ιμπεριαλιστών που έχουν βλέψεις στην περιοχή και δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των Αλβανών εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχεται πακέτο αντιλαϊκών μέτρων (2014-03-21 00:00:00.0)
Οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται (2011-01-26 00:00:00.0)
Μικρή η διαφορά των δύο επικρατέστερων (2009-07-01 00:00:00.0)
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων (2009-06-30 00:00:00.0)
Χωρίς μεγάλα προβλήματα οι τοπικές εκλογές (2003-10-14 00:00:00.0)
Απορρίπτει το αποτέλεσμα ο Μπερίσα (1998-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ