Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Συνέχεια λαϊκών διαμαρτυριών

Εκατοντάδες πολίτες συρρέουν στην Τύνιδα από την επαρχία για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις

Επιμένουν να μην πείθονται οι Τυνήσιοι από τους ελιγμούς των αστών πολιτικών
Επιμένουν να μην πείθονται οι Τυνήσιοι από τους ελιγμούς των αστών πολιτικών
ΤΥΝΙΔΑ.--

Εξω από το υπουργείο Εσωτερικών και το πρωθυπουργικό μέγαρο παρέμειναν, και χθες, συγκεντρωμένοι για δεύτερο 24ωρο χιλιάδες διαδηλωτές, αψηφώντας τόσο την απαγόρευση κυκλοφορίας που παραμένει σε ισχύ για όλες τις βραδινές ώρες όσο και τις πιέσεις των δυνάμεων της αστυνομίας που παραμένουν πιστές στη «μεταβατική κυβέρνηση». Χθες, τα εξαιρετικά τεταμένα πνεύματα εξερράγησαν και οδήγησαν σε νέες σύντομες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων, χωρίς, όμως, να καταφέρει να διαλύσει το πλήθος, το οποίο, αντί να μειώνεται, αυξάνεται σταθερά και γίνεται ολοένα και δυναμικότερο.

Μεταξύ των διαδηλωτών συγκαταλέγονται πλέον και και αστυνομικοί, πυροσβέστες και εθνοφρουροί. Στο πλήθος, από το Σάββατο το βράδυ, προστίθενται σταθερά, κατά εκατοντάδες, άνθρωποι που έρχονται από το νότο και το κέντρο της χώρας, ανταποκρινόμενοι σε σχετική έκκληση της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, που επιμένει στη διάλυση της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και στην αντικατάστασή της από εκπροσώπους συνδικαλιστών, της αντιπολίτευσης, μαζικών φορέων και ενώσεων νεολαίας, προκειμένου να εκπονηθεί και ένα εντελώς νέο Σύνταγμα, στη βάση του οποίου η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές.

Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών κάλεσε σε γενική απεργία επ' αόριστον. Ηδη, τα συνδικάτα εκπαιδευτικών και δικηγόρων ανταποκρίθηκαν.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί, αναμφιβόλως, η χθεσινή ομιλία του αρχηγού του τυνησιακού ΓΕΣ, στρατηγού Ρασίντ Αμάρ, προς τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο. Υποστήριξε ότι «ο στρατός θα στηρίξει την εξέγερση του τυνησιακού λαού», διαβεβαιώνοντας ότι «δεν πρόκειται να παραβιάσει σε καμία περίπτωση το Σύνταγμα» και προειδοποιώντας τον κόσμο «να είναι σε εγρήγορση γιατί υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να χαθεί ο αγώνας αυτός και να προκληθεί κενό και χάος».

Ελιγμών συνέχεια

Προσπαθώντας να διατηρηθεί στην εξουσία, παρά τις εντεινόμενες λαϊκές αντιδράσεις, η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» υπό τον πρωθυπουργό Γκανούσι προχώρησε σε κατ' οίκον περιορισμό πρώην στενών συνεργατών του έκπτωτου Μπεν Αλί και διαρρέει ότι προσανατολίζεται στη σύσταση μιας επιτροπής «σοφών», που θα αποτελείται από όσους οι διαδηλωτές ζητούν και θα επιβλέπει το «έργο της μεταβατικής κυβέρνησης». Ούτε οι ελιγμοί αυτοί, όμως, φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα. Αντίθετα, η είδηση ότι τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Γάλλος πρωθυπουργός συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό Γκανούσι για «να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την πορεία μετάβασης προς τη δημοκρατία» προκάλεσε περισσότερη αγανάκτηση στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Επιδιώκοντας να ανασκευάσει την εικόνα της και να διασφαλίσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντά της στη χώρα, η ΕΕ, διά της Κάθριν Αστον, δηλώνει ότι «απεργάζεται σχέδια πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης της χώρας». Το ίδιο είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί, ο οποίος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου προσπάθησε, ματαίως, να δικαιολογήσει την αμέριστη υποστήριξη της Γαλλίας προς τον Μπεν Αλί, λέγοντας ότι «δεν μετρήσαμε σωστά το μέγεθος των γεγονότων, της ασφυξίας, της αγανάκτησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ