Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εξαιρετικά τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Λίβανο μετά την επιτυχία της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και των συμμάχων της να διασφαλίσουν αρκετές βουλευτικές ψήφους για ένα νέο πρωθυπουργό. Η «Χεζμπολάχ» υποστήριξε την υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, που έθεσε, αργά την Κυριακή, ο 55χρονος Ναζίμ Μικάτι, (προφανώς μετά από συνεννόηση) μετριοπαθής, μέχρι πρότινος, συνεργάτης του Χαρίρι. Ο Μικάτι είναι δισεκατομμυριούχος, επιχειρηματίας και απόφοιτος του Χάρβαρντ, ενώ είναι σουνίτης στο θρήσκευμα.

Η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται και από τους επτά εκ των 11 βουλευτών του κόμματος του Δρούζου ηγέτη, Ουαλίντ Τζουμπλάντ, ο οποίος, επίσης, μέχρι πρότινος ήταν σύμμαχος του Χαρίρι. Ετσι, μαζί με τις ψήφους της «Χεζμπολάχ» και των εταίρων της, ο Μικάτι εξασφαλίζει 65 από τους 128 ψήφους της Βουλής, γεγονός που του διασφαλίζει την πρωθυπουργία.

Ο ίδιος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν προς όφελος της χώρας και απέφυγε να απαντήσει αν θα διακόψει ή όχι τη συνεργασία του Λιβάνου με το «Διεθνές Δικαστήριο» του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία του πατέρα Χαρίρι και έχει κατηγορηθεί από τη «Χεζμπολάχ», αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το Λιβανικό ΚΚ, ως όργανο παρέμβασης των ΗΠΑ στα εσωτερικά του Λιβάνου με στόχο την αναμόχλευση σεχταριστικών και άλλων αντιπαραθέσεων. Αρκέστηκε να μιλήσει για «αναγκαιότητα διαλόγου, έτσι ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα».

Ο Σάαντ Χαρίρι κατέστησε σαφές ότι δε θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση, της οποίας η πλειοψηφία θα ελέγχεται από τη «Χεζμπολάχ», αποδεικνύοντας, με την κίνηση αυτή, ότι ως «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» αντιλαμβάνεται, ο ίδιος, οι εταίροι του και οι υποστηρικτές του - ΗΠΑ, ΕΕ - μόνο μια κυβέρνηση υπό τον ίδιο. Βουλευτές του κόμματός του κατήγγειλαν τη «Χεζμπολάχ» για «πραξικόπημα» και κάλεσαν τους υποστηρικτές του συνασπισμού σε διαδηλώσεις σήμερα «ενάντια στην ιρανοποίηση του Λιβάνου», αναφερόμενοι στην ιρανική υποστήριξη προς τη «Χεζμπολάχ».

Λιβανικό ΚΚ: Να σταματήσουμε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Με ανακοίνωσή του, το Λιβανικό ΚΚ επισημαίνει ότι ο «Λίβανος βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Οι ΗΠΑ επανέρχονται στο σχέδιό τους, τη λεγόμενη "ευρεία Μέση Ανατολή". Οι ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και η χώρα μας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο "ιρακινοποίησης", μέσα από την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να προκαλέσει έκρηξη της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες, έναν κίνδυνο που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό» και καλεί σε αλληλεγγύη για να ανακοπούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ