Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς επίσπευση των πρόωρων εκλογών

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Το τελευταίο κεφάλαιο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπράιαν Κάουεν αλλά και το Fiana Fail, που βρίσκεται εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία, γράφεται, αλλά, ενώ όλοι γνωρίζουν ποιο θα είναι το τέλος, είναι άδηλο το πώς και το πότε ακριβώς θα έρθει. Εντούτοις, η κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της λαϊκής δυσφορίας και αγανάκτησης αφορά μόνο τη νομή της εξουσίας, καθώς η πολιτική θεωρείται δεδομένη, ασχέτως με το ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην κυβέρνηση, αφού τα μείζονα κόμματα συναινούν απολύτως στη συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, στο όνομα της κρίσης εννοείται...

Οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα ήταν ραγδαίες. Μπορεί ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν να επιβίωσε κατά την ψηφοφορία για την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, εντούτοις αμέσως μετά άρχισαν οι παραιτήσεις των μελών της κυβέρνησής του. Επτά το σύνολο, εξαναγκάζοντάς τον να ανακοινώσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για τις 11 Μάρτη. Δεν ήταν αρκετό. Ουδείς εκ του συνόλου της κοινοβουλευτικής δύναμης του Fiana Fail δέχτηκε να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα, τη στιγμή που το Σύνταγμα απαιτεί τουλάχιστον δεκαπέντε. Τελικά, το Σάββατο ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Ούτε με την παραίτηση εκτονώθηκε η κρίση. Το Κόμμα των Πρασίνων ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, συντασσόμενο με τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης που ζητούν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Μαζί στην αντιλαϊκή επίθεση

Ωστόσο... οι Πράσινοι δεσμεύτηκαν ότι θα υπερψηφίσουν το έκτακτο νομοσχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων, καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές για την εφαρμογή της συμφωνίας για οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Τόσο το Fiana Gael, όσο και το Εργατικό Κόμμα εν αρχή τάσσονται επίσης υπέρ της άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου. Οι διαφωνίες που υπάρχουν αφορούν το χρονοδιάγραμμα για την επίσπευση των διαδικασιών συζήτησης και ψήφισης του οικονομικού νομοσχεδίου μέχρι την επόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με τους «Irish Times», ενώ χθες είχαν συνεχείς διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν. Κατά τους «Irish Times», πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών θα είναι η 25 Φλεβάρη.

Σημειώνεται ότι όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την καταβαράθρωση του Fianna Fail που τερματίζει τέταρτο, πίσω και από το Σιν Φέιν, το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει αντιταχθεί στην αντιλαϊκή πολιτική και τη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ και το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά κατά τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ