ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Πιάνει δουλειά ο «Καλλικράτης»

Μέχρι τέλος Φλεβάρη η κυβέρνηση αναμένει προτάσεις για επενδυτικά σχέδια και ενίσχυση δικτύων επιχειρήσεων

Τις προτάσεις των περιφερειών για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ζήτησε χτες από τους 13 Περιφερειάρχες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μιλώντας για «μια επικαιροποιημένη και συνολική αναπτυξιακή στρατηγική και προοπτική, καθώς και σχέδιο δράσης για την υλοποίησή της». Πρακτικά, η συνάντηση έχει να κάνει με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου του «Καλλικράτη» για τη μετατροπή των Περιφερειών σε όργανα διαχείρισης κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την άμεση χρηματοδότηση ομάδων του κεφαλαίου που θα εκδηλώσουν την πρόθεση να κάνουν επενδύσεις στην περιφέρεια. Το, θέμα, μάλιστα, τέθηκε επιτακτικά, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει ότι η απορρόφηση πόρων 5,2 δισ. ευρώ για το 2011 από το ΕΣΠΑ έχει να κάνει με την ανταπόκριση των Περιφερειών.

Η χτεσινή τοποθέτηση του Μ. Χρυσοχοΐδη, που συνάντησε τους περιφερειάρχες στην Αθήνα, επιχείρησε να χρεώσει την πασιφανή αποτυχία της πολιτικής λεγόμενης περιφερειακής «ανάπτυξης» της ΕΕ όλων των προηγούμενων ετών, όχι στην ανισόμετρη ανάπτυξη και τους νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά στις αδυναμίες των «τοπικών κοινωνιών» να χαράξουν την αναγκαία στρατηγική και «στην απαίτηση της κεντρικής διοίκησης να ελέγχει τις τελικές κατανομές».

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, σχετικά με μια πολιτική που ποτέ δεν στόχευε στην ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, αλλά σε έναν παραγωγικό - οικονομικό καταμερισμό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, επωφελή μόνο για το μεγάλο, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει και πάλι μια πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, χωρίς καμία εγγύηση πραγματικής στήριξης της Περιφέρειας. Αλλωστε, τα παραδείγματα που ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε, δείχνουν τελικά την αναπαραγωγή και διεύρυνση του χάσματος που χωρίζει ακόμα και τις ξεχωριστές περιοχές στη χώρα. Το επίπεδο ανάπτυξης της Αττικής, είναι τετραπλάσιο του τελευταίου νομού, της Ηλείας. Το ανατολικό τμήμα της χώρας και το νησιωτικό υπερέχουν του δυτικού και της βόρειας συνοριακής ζώνης. Η συμμετοχή ολόκληρης της Ηπείρου στο εθνικό ΑΕΠ είναι 2,5% και της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 3,5%.

Ο υπουργός κάλεσε τους περιφερειάρχες να υποβάλλουν μέχρι το τέλος του Φλεβάρη, μεταξύ άλλων: Προτάσεις για προτεραιότητες επενδυτικών σχεδίων περιφερειακής συνοχής (επενδυτικός νόμος), καθώς και για ενίσχυση δικτύων επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό. «Ειδικές και αιτιολογημένες δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης», μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία. Επιχειρησιακό σχεδιασμό συμπληρωματικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα Κοινοτικά προγράμματα, ώριμα έργα, ανταποδοτικά ΣΔΙΤ κ.ά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το υπουργείο προσφέρει «συμβουλευτική υποστήριξη», τεχνογνωσία, αναπτυξιακά σχέδια, ενημέρωση και πρόσβαση για την πρόοδο των έργων σε κάθε περιοχή.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ισχυρό αγωνιστικό μήνυμα και από τα Φάρσαλα!

Καταδίκασαν την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης

Μετά τα Τρίκαλα και από τα Φάρσαλα οι μικρομεσαίοι αγρότες, παίρνοντας τη σκυτάλη των αγροτικών κινητοποιήσεων που καλεί η ΠΑΣΥ, έστειλαν ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, με τη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί. Παρά τη χιονόπτωση και το τσουχτερό κρύο, συμμετείχαν δυναμικά στην κινητοποίηση με δεκάδες τρακτέρ κι άλλα αγροτικά αυτοκίνητα και με μπροστάρηδες τους νέους αγρότες. Η γνώριμη βουή των τρακτέρ ακούστηκε από νωρίς το πρωί, στη διασταύρωση Βασιλί, όπου είχε οριστεί τόπος προσυγκέντρωσης των αγροτών για να κατευθυνθούν, στη συνέχεια, συγκροτημένα στα Φάρσαλα και να συγκεντρωθούν στην πλατεία Λαού.

Εκεί ήταν και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εμπόρων της επαρχίας, στέλνοντας μήνυμα συμπαράταξης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Απ. Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Φαρσάλων, τόνισε: «Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι οι αγώνες της εργατικής τάξης και της αγροτιάς έχουν στόχο την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων που είναι προϋπόθεση να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Αγωνιζόμαστε για εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής με κεντρικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων του Ελληνα αγρότη και κτηνοτρόφου, για φτηνά και υγιεινά προϊόντα. Με τέτοια πολιτική θα έχουν μέλλον οι οικογένειες του αγρότη, του οικοδόμου και όχι με την ΚΑΠ και την κυριαρχία των μονοπωλίων, των πολυεθνικών που έχουν φέρει τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Αποψη από τη συγκέντρωση στα Φάρσαλα
Αποψη από τη συγκέντρωση στα Φάρσαλα
Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Δ. Κοντές, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων και ο Γ. Νικολόπουλος, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους όχι μόνο για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων, αλλά προβάλλοντας και παλεύοντας για την προοπτική της σωτηρίας τους, που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κατά των συμφερόντων των μονοπωλίων - εμποροβιομήχανων - μεγαλοαγροτών, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. «Πρέπει - τόνισε - να συγκρουστούμε με την ΚΑΠ, με την γενικότερη, αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, όπου βρίσκεται η αιτία των προβλημάτων μας. Θα πορευτούμε σ' αυτό το δρόμο. Βεβαίως, διεκδικούμε και θα διεκδικούμε την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Διεκδικούμε λύσεις μακροπρόθεσμες. Δε σκύβουμε το κεφάλι. Παλεύουμε για την προοπτική».

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Νέο χτύπημα από τις ρυθμίσεις για τον ΕΛΓΑ

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ για συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ την Πέμπτη 27 του Γενάρη

Σε ανακοίνωσή της για το νέο νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ, η Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) αναφέρει:

«Με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες δέχονται ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα και "χαράτσι".

Ο νέος νόμος καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση, αυξάνοντας κατά πολύ τα ασφάλιστρα, που προπληρώνονται με τη δήλωση ΟΣΔΕ, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.

Ετσι ο αγρότης, από 3% που πλήρωνε επί των τιμολογίων πώλησης, τώρα πληρώνει 4% επί της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής του (δηλαδή, ανεξάρτητα αν θα πουλήσει ή όχι την παραγωγή του) και, μάλιστα, στην αρχή του έτους, μαζί με τη δήλωση του ΟΣΔΕ.

Για τους κτηνοτρόφους αυξάνεται αντίστοιχα στο 0,75% από το 0,50% πριν.

Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πέρα από το 4%, επιβάλλεται εισφορά, επιπλέον, 2% επί των γεωργικών εισοδημάτων εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000.

Η ασφαλιστική κάλυψη γίνεται ανάλογα με τα έσοδα που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΑ. Εάν αυτά δεν φτάνουν για την πλήρη αποζημίωση, τότε περικόπτεται τόσο όσο να ισοσκελιστούν τα έξοδα με τα έσοδα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές άλλες διατάξεις, όπου η αποζημίωση καθίσταται εντελώς εξευτελιστική. Ετσι σε περιοχές και προϊόντα που την τελευταία 5ετία παρατηρήθηκαν μεγάλες ζημιές, η αποζημίωση περικόπτεται έως 50% της ζημιάς, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτο το άλλο 50% της ζημιάς.

Επιπλέον, ο νέος νόμος βάζει από την πόρτα πια τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την ασφάλιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, καθιερώνοντας, μάλιστα, την επιδότηση ασφάλιστρου σε όσους καταφύγουν στους ιδιώτες και όχι στον ΕΛΓΑ.

Γίνεται φανερό πως κι αυτός ο νόμος χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των αγροτοεπιχειρηματιών που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, ευνοούνται απ' αυτόν και είναι σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ουσιαστικά τους ωθεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας του χωραφιού και στο ξεκλήρισμα.

Σε μια τέτοια εξέλιξη που τα χωράφια θα μένουν χέρσα, η αξία της γης θα πέσει και κατά συνέπεια θα την αγοράσουν σχεδόν τζάμπα και θα την συγκεντρώσουν οι αγροτοεπιχειρηματίες, για να αυξηθεί η τιμή της στη συνέχεια.

Επειδή και πληρώνουμε ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και ανασφάλιστοι θα είμαστε:

ΟΛΟΙ την Πέμπτη 27 Γενάρη 2011 το πρωί σε συγκέντρωση έξω από τον ΕΛΓΑ σε κάθε περιοχή.

Διεκδικούμε: ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους».

Το αγωνιστικό πρόγραμμα

Οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών που έχουν προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, για σήμερα και τις επόμενες μέρες είναι:

Σήμερα Τετάρτη
  • Στην Καρδίτσα, συλλαλητήριο με τρακτέρ, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Ελασσόνα, συγκέντρωση, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στη Λέσβο, συγκέντρωση, στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης, παράσταση διαμαρτυρίας, στις 9 π.μ., στο Κέντρο Υγείας Δήμου Αστερουσίων στο Χάρακα.
  • Στον Παγώνδα Σάμου, συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στον ελαιουργικό συνεταιρισμό.
  • Στο Χάρακα Ηρακλείου παράσταση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί έξω από το Κέντρο Υγείας.
  • Στον Καρδαμά Ηλείας, σύσκεψη των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής στις 8 μ.μ.
Αύριο Πέμπτη

Για την Πέμπτη η ΠΑΣΥ προγραμματίζονται συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ:

  • Στη Λάρισα
  • Στην Αλεξανδρούπολη, στις 11 πμ.
  • Στο Ηράκλειο, στις 10 π.μ.
  • Στη Βέροια, στις 11 π.μ.
  • Στη Λαμία στις 9 π.μ. οι αγρότες της Φθιώτιδας και της Λιβαδειάς.
  • Στην Πάτρα στις 12 μ. οι αγροτοκτηνοτρόφοι Αχαΐας και Ηλείας.
  • Στην Τρίπολη στις 11 το πρωί οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.
  • Στα Χανιά, θα γίνει αγωνιστική συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Την Παρασκευή 28/1
  • Στην Αγιά της Λάρισας, συγκέντρωση, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στο Αργος, αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Πέτρου στις 12 μ., με τη συμμετοχή αγροτών από Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία.
  • Στην Πελασγία Φθιώτιδας συγκέντρωση ελαιοπαραγωγών στις 6.30 μ.μ.
  • Στη Λήμνο αγωνιστική συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Λιβαδοχώρι.

Αποκλεισμούς και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή οι μικρομεσαίοι αγρότες:

  • Στη Θεσσαλονίκη, στην ΑΤΕ Χαλκηδόνας
  • Στην Πέλλα, στη ΑΤΕ Σκύδρας.
  • Στο Κιλκίς
  • Στη Λαμία, στις 9 π.μ.
  • Στη Λιβαδειά
  • Στην Πάτρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι Αχαΐας και Ηλείας.
  • Στο Αγρίνιο
Το Σάββατο 29/1
  • Στον Τύρναβο, συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στο Ακτιο Βόνιτσας, στις 11 π.μ. στο δημαρχείο, σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την κτηνοτροφία.
  • Στους Μυτιληνιούς Σάμου, συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Την Τετάρτη 2/2

Στην Κήρινθο Εύβοιας συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων στις 6.30 μ.μ.

ΑΧΑΪΑ
Κόντρα στις κλήσεις της αστυνομίας

Δεκάδες κλήσεις από την Αστυνομία μοιράζονται τις τελευταίες μέρες σε αγροτοσυνδικαλιστές και αγρότες στη Δυτική Αχαΐα, επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα στη διασταύρωση της Βιομηχανικής Ζώνης το Μάη του 2009 διεκδικώντας την αποπληρωμή των σταφυλιών της προηγούμενης χρονιάς.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αχαΐας της ΠΑΣΥ καταγγέλλει «την επιχείρηση εκφοβισμού από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Εχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους φτωχομεσαίους αγρότες μπροστά στις λαϊκές κινητοποιήσεις, για να μη βγουν μαζικά στο δρόμο του αγώνα.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τους βαστάζους της, ότι και αυτή η επιχείρηση εκφοβισμού θα πέσει στο κενό. Καλούμε όλους τους αγρότες να βγουν στο δρόμο του αγώνα. Να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ. Να ενωθούν στον αγώνα με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ. Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις, τα αγροτοδικεία και οι ανακρίσεις».

Εγκρίθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στις δημόσιες προμήθειες παρουσίασε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας. Πρόκειται για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, υπό την προϋπόθεση ότι οι προδιαγραφές των διαγωνισμών μπορούν να προσδιοριστούν με απολύτως ακριβή τρόπο.

Διενεργείται μετά την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών των συμμετεχόντων και πριν από την κατακύρωση της προμήθειας προηγείται η πλήρης αξιολόγηση των προσφορών και συμμετέχουν οι υποψήφιοι των οποίων οι προσφορές δεν έχουν απορριφθεί σε προηγούμενο στάδιο του διαγωνισμού.

Η διεξαγωγή του συγκεκριμένου διαγωνισμού γίνεται με τη χρήση συστημάτων (πλατφόρμες) μέσω των οποίων οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν νέες οικονομικές προσφορές. Οι όροι διενέργειας αναφέρονται στη διακήρυξη του διαγωνισμού, ενώ οι συμμετέχοντες δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιοι άλλοι υποβάλλουν προσφορές ούτε ποιος είναι ο εκάστοτε μειοδότης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στόχος ο καλύτερος συντονισμός

Μεγάλη σύσκεψη αγροτών, μελών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων του νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη Χαλκηδόνα, στα πλαίσια του καλύτερου συντονισμού των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η ΠΑΣΥ.

Στο οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής αναφέρθηκαν στις εισηγήσεις τους ο Γιώργος Ρίσκος, από τη Γραμματεία της ΠΑΣΥ και ο Γιάννης Κιουλπεκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λουδία.

Ανέφεραν ότι στα γενικότερα αιτήματα των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας που διαδηλώνουν περιλαμβάνονται η αποζημίωση για τις καταστροφές που έγιναν στη βαμβακοκαλλιέργεια από το πράσινο σκουλήκι αλλά και από τις βροχοπτώσεις, ικανοποιητικές τιμές για το ρύζι, τη βιομηχανική ντομάτα και το συμπύρηνο ροδάκινο γιατί με τα εξευτελιστικά ποσά που προσφέρονται στους παραγωγούς από τους εμπόρους και τους βιομήχανους τα αγροτικά νοικοκυριά οδηγούνται στον αφανισμό.

Στο μεταξύ, αγρότες της Χαλκιδικής, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Τρίγλιας διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές παραγωγού, την ανοδική τιμή των εφοδίων καθώς για το αγροτικό ρεύμα καθώς δεν ισχύουν πλέον οι ειδικές τιμές για τους αγρότες.

ΠΛΑΤΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ οργανώνει η ΠΑΣΥ Κοζάνης, την Πέμπτη 27 Γενάρη στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στόχος της σύσκεψης είναι η επαναδραστηριοποίηση και λειτουργία της ΠΑΣΥ και η οργάνωση της πάλης των αγροτών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ.

  • Σύσκεψη της ΠΑΣΥ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Γενάρη στις 10 π.μ. και στο Κιλκίς (στη Δημοτική Βιβλιοθήκη).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ