ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νεκροί σε διαδηλώσεις «ανεβάζουν το θερμόμετρο»

ΗΠΑ και ΕΕ εμφανίζονται δήθεν ευαίσθητοι με στόχο να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τις εξελίξεις

TEXEΡΑΝΗ.--

Να προσαχθούν σε δίκη, ακόμη και να τους επιβληθεί η θανατική ποινή, «επειδή θέτουν την ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο» ζήτησαν, χτες, φιλοκυβερνητικοί βουλευτές για τους επικεφαλής της καθεστωτικής «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης, που κάλεσε σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους λαούς της Αιγύπτου και της Τυνησίας τη Δευτέρα, η οποία απαγορεύτηκε και έτσι μετατράπηκαν οι δρόμοι σε πεδίο μάχης διαδηλωτών - δυνάμεων καταστολής. Το αποτέλεσμα των μαχών, όπως έγινε γνωστό μόλις χτες το πρωί, είναι τουλάχιστον δύο νεκροί, εκ των οποίων ο ένας περιγράφτηκε ως «φιλοκυβερνητικός φοιτητής» από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA. Οι ίδιες οι αστυνομικές αρχές της Τεχεράνης μίλησαν για δεκάδες τραυματίες (και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας) αλλά και για πολλές συλλήψεις, χωρίς να δώσουν ακριβή αριθμό.

Χτες, 221 μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου, που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ζήτησαν να διωχθούν ο πρώην πρωθυπουργός Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μεχντί Καρουμπί και ο πρώην Πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί, που έχουν ανοιχτά υποστηρίξει και ηγηθεί της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας. Ανακοινώθηκε, μάλιστα, ότι συστήθηκε επιτροπή από νομικούς που θα εξετάσει το αίτημα των βουλευτών.

Η εξέλιξη αυτή έριξε περαιτέρω «λάδι στη φωτιά», που σιγοκαίει από τον Ιούνιο του 2009 και τις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές και τη δεύτερη ανάδειξη Αχμαντινετζάντ, την οποία τότε οι διαδηλωτές και η «μεταρρυθμιστική» αντιπολίτευση χαρακτήριζαν «προϊόν ευρύτατης νοθείας». Ηδη, μετά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας γινόταν λόγος για νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση, η οποία αξιοποίησε τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης για να θέσει και το πάγιο αίτημα για περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα εντός του ισλαμικού καθεστώτος.

Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να παρέμβουν στα εσωτερικά του Ιράν

Την ευκαιρία προσπάθησαν, φυσικά, ν' αξιοποιήσουν και οι ΗΠΑ, τόσο διά του Προέδρου Ομπάμα όσο και διά της υπουργού Εξωτερικών Κλίντον, που εξέφρασαν «συμπαράσταση και κατανόηση» για τα αιτήματα των Ιρανών διαδηλωτών. Οι δηλώσεις αυτές περί «δικαιωμάτων και ελευθερίας» (όπως και της εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, που χαρακτηρίστηκαν από την Τεχεράνη «παρέμβαση στα εσωτερικά της» και «αποτέλεσμα σύγχυσης λόγω των ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή», δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν ειρωνικά μειδιάματα, αν αναλογιστεί κανείς τι καθεστώτα υποστηρίζουν οι ιμπεριαλιστές για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, αλλά και πώς «αδειάζουν συμμάχους», όπως ο Μουμπάρακ, όταν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει πια.

  • Παρολίγον διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε με την Ισπανία καθώς συνελήφθη και κρατήθηκε για αρκετές ώρες Ισπανός διπλωματικός υπάλληλος που περπατούσε προς την πρεσβεία μαζί με τον πρέσβη, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Η Μαδρίτη διαμαρτυρήθηκε έντονα και ακολούθησαν διπλωματικές αλληλο-διαβεβαιώσεις.
ΤΥΝΗΣΙΑ
Παραμένει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΤΥΝΙΔΑ.--

Σε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σε διατήρηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης προχώρησε, χθες, η «μεταβατική» κυβέρνηση υπό τον Μουχάμαντ Γκανούσι. Μετά από σχετική συνεννόηση και με την ηγεσία του στρατού, αποφασίστηκε ότι ο «βαθμός αστάθειας και έλλειψης ασφάλειας» είναι, ακόμη, αρκετά υψηλός σε ολόκληρη τη χώρα, διαπίστωση που αφορά πολλές και διαφορετικές πτυχές.

Εργαζόμενοι εξακολουθούν να πραγματοποιούν ολιγόωρες διαμαρτυρίες ή να προειδοποιούν με απεργίες, αν δεν ικανοποιηθούν μισθολογικά και εργασιακά τους αιτήματα ή αν προχωρήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και τα προγράμματα έμπνευσης ΔΝΤ που ακολουθούσε η χώρα υπό τον Μπεν Αλι. Ο «μεταβατικός» Πρόεδρος, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την περασμένη βδομάδα, ζήτησε υπομονή και υποσχέθηκε ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, όμως, μέχρι στιγμής, η «μεταβατική» κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό.

Ενα άλλο ζήτημα που φαίνεται να προκύπτει και δεν αποκλείεται να έχει σχέσεις με γενικότερους σχεδιασμούς είναι οι διαμαρτυρίες της εβραϊκής τυνησιακής κοινότητας (που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων) ότι «απειλείται από φανατικούς ισλαμιστές». Και, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση μιας στημένης προβοκάτσιας για να πάρουν τα πράγματα άλλη τροπή.

Επίσης εξακολουθούν να δρουν διάφορες ένοπλες συμμορίες του κοινού Ποινικού Δικαίου, αλλά και πρώην δυνάμεων ασφάλειας του εκδιωχθέντα Μπεν Αλι.

Πάντως, όσον αφορά στο μεγάλο αριθμό Τυνήσιων, που τις τελευταίες μέρες έχουν κατακλύσει το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, Ρώμη και Τύνιδα φέρονται να συμφώνησαν ότι η πρώτη θα προμηθεύσει τον τυνησιακό στρατό και τους συνοριοφύλακες με δίκτυο ραντάρ και με ταχύπλοα για να ελέγχουν καλύτερα, θα χορηγήσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε εξειδικευμένη βοήθεια και θα προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού Τυνήσιων μεταναστών που μπορούν να γίνουν δεκτοί στην Ιταλία.

ΥΕΜΕΝΗ
Συνέχεια συγκρούσεων

ΣΑΝΑ'Α.--

Βίαια επεισόδια σημάδεψαν τις διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν, και χθες για πέμπτη μέρα, κατά του καθεστώτος Σάλεχ. Οπως συνέβη και τις προηγούμενες μέρες, έτσι και χθες αντικαθεστωτικοί και φιλοκαθεστωτικοί διαδηλωτές, με τους δεύτερους να είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και μπουκάλια, συγκρούστηκαν, αρχικώς, με την ανοχή των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες, στη συνέχεια, όταν παρενέβησαν δε δίστασαν να στραφούν ενάντια στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και κατά δημοσιογράφων.

Τα δύο τελευταία 24ωρα, τουλάχιστον 21 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, ενώ οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, που χθες ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο της Σάνα'α, δήλωναν αποφασισμένοι να επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τους με βασικό αίτημα την απομάκρυνση από την εξουσία του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και την υιοθέτηση σειράς «πολιτικών μεταρρυθμίσεων».

Ο ίδιος ο Σάλεχ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει, από το Σάββατο, επιδοθεί σε αλλεπάλληλες επαφές με φυλάρχους στην περιφέρεια της Σάνα'α, οι οποίοι έχουν εξοργιστεί μαζί του εξαιτίας της προσπάθειάς του να τερματιστεί η ένοπλη δράση τους. Ο μοναδικός φόβος του Σάλεχ είναι μήπως οι φύλαρχοι για τους δικούς τους λόγους συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, κάτι που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αφού ελέγχουν εκτεταμένες φυλές βαριά οπλισμένες.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 75 εκατομμυρίων δολαρίων προς τον σύμμαχο Σάλεχ για ενίσχυση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Να υπενθυμιστεί ότι η Ουάσιγκτον ήδη δίνει, ετησίως, 35 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτική βοήθεια και 69 εκατομμύρια δολάρια.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Κλιμάκωση της οργής

Ανησυχία στις ΗΠΑ, αφού η χώρα είναι βάση του 5ου στόλου

MANAMA.--

Κατακόρυφα ανέβηκε το θερμόμετρο της έντασης στο εμιράτο του Μπαχρέιν, μετά το θάνατο ενός διαδηλωτή τη Δευτέρα και το θάνατο ενός ακόμη κατά την κηδεία του πρώτου, η οποία, γρήγορα, πήρε διαστάσεις αντικαθεστωτικής διαδήλωσης. Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας είχαν οργανωθεί από ενώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και οργανώσεις που πρόσκεινται στη σιιτική πληθυσμιακή πλειοψηφία. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί στα όρια της πρωτεύουσας Μανάμα και δεν άφηναν τους διαδηλωτές να εξέλθουν των προαστίων χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, κλομπ, αλλά και πλαστικές σφαίρες, όπως αποδείχτηκε από το θάνατο των διαδηλωτών.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των λίγων χιλιάδων διαδηλωτών (σημαντικός αριθμός όμως, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνά για λίγο τις 500.000) που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Μαργαριτάρι της Μανάμα χθες το απόγευμα, ο μονάρχης Σεΐκ Χάμαντ μπιν Ισα αλ Κχαλίφα, προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και ανακοίνωσε υπουργική έρευνα υπό τον αντιπρόεδρο που είναι σιίτης. Ηδη, είχε ανακοινωθεί έκτακτη βοήθεια περίπου 2.700 δολαρίων σε κάθε σιιτική οικογένεια.

Παρ' όλα αυτά, η οργή των συγκεντρωμένων στην πλατεία Μαργαριτάρι δε φαινόταν να αποκλιμακώνεται. Πολλοί είχαν φέρει σκηνές και στρώματα για να περάσουν εκεί τη νύχτα. Ενώ για πρώτη φορά χθες ακούστηκαν συνθήματα για ανατροπή του καθεστώτος και υιοθέτηση της συνταγματικής μοναρχίας. Το ζήτημα που κυρίως προκύπτει είναι ότι η σιιτική πλειοψηφία (70% του πληθυσμού) καταγγέλλει σημαντικές διακρίσεις σε βάρος της από τη σουνιτική μειοψηφία, από όπου προέρχεται και η βασιλική οικογένεια, γι' αυτό ζητά «ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις».

Η οποιαδήποτε εξέλιξη στο Μπαχρέιν είναι κομβικής σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς ότι, εκτός από στενότατος σύμμαχος των ΗΠΑ, αποτελεί και έδρα του 5ου αμερικανικού στόλου. Η θέση της προεδρίας Ομπάμα θα είναι αρκετά δύσκολη, αν οι αναταράξεις συνεχιστούν. Το ζήτημα είναι σημαντικό και για τη Σ. Αραβία, που έχει στενά παραδοσιακές σχέσεις με το εμιράτο και τη βασιλική οικογένεια. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το Ριάντ ανέφεραν ότι εξετάζεται, σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, ακόμη και το ενδεχόμενο «ανοιχτής επέμβασης»!

ΙΤΑΛΙΑ
Σε δίκη ο Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.--

Την άμεση παραπομπή σε δίκη του Ιταλού πρωθυπουργού διέταξε χτες η αρμόδια για την υπόθεση δικαστής στην Ιταλία καθορίζοντας πως στις 6 Απρίλη ο Σίβλιο Μπερλουσκόνι θα καθίσει στο εδώλιο με τις κατηγορίες της συνέργειας στην εκπόρνευση ανηλίκων και της κατάχρησης εξουσίας. Πρόκειται για το γνωστό «ροζ σκάνδαλο» στο οποίο εμπλέκεται ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Μόλις πληροφορήθηκε τις εξελίξεις, ο Μπερλουσκόνι αναχώρησε εσπευσμένα από τη Σικελία και επέστρεψε στη Ρώμη χωρίς να κάνει δηλώσεις. Η όλη αυτή υπόθεση χρησιμοποιείται σκόπιμα από τις κυρίαρχες δυνάμεις ώστε να «ξεχαστεί» εσκεμμένα η αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει συνολικά τον ιταλικό λαό. Εξάλλου, το δήθεν «κίνημα» στην Ιταλία που απαιτεί την «υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των γυναικών» και ζητάει την παραίτηση του Μπερλουσκόνι, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και δεν θίγει την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται, υπέρ των μονοπωλίων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαδηλώσεις και συλλήψεις

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε μαζικές συλλήψεις προχώρησε χθες η τουρκική αστυνομία, διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις στα νοτιανατολικά της χώρας προκειμένου να καταδικάσουν τη σύλληψη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το 1999. Συνολικά τουλάχιστον 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε διάφορες κινητοποιήσεις τις οποίες η αστυνομία επιχείρησε να καταστείλει εν τη γενέσει τους, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν τη σχετική «άδεια», με αποτέλεσμα σε περιοχές όπως το Ντιγιάρμπακιρ και την επαρχία Μπατμάν να σημειώνονται συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας με διαδηλωτές.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική αντιπολίτευση δηλώνει την αντίθεσή της στις συλλήψεις και προφυλακίσεις περισσότερων από 30 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού, με κατηγορίες που αφορούν τις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και Εργκένεκον, που σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν σκοπό τη δημιουργία χάους στη χώρα που θα οδηγούσε σε πραξικόπημα.

Τέλος, η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει τις Βρυξέλλες όσον αφορά την προώθηση της ενταξιακής της διαδικασίας, με Τούρκο διπλωμάτη να δηλώνει ότι οι σχέσεις Βρυξελλών - Αγκυρας οδεύουν σε «κρίση» αν η ΕΕ δεν πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αρθεί το παρόν «αδιέξοδο» και να ανοίξει νέο κεφάλαιο του διαπραγματευτικού κύκλου. Ωστόσο, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η χώρα του σκοπεύει να φτάσει τις συνομιλίες με την ΕΕ, μέχρι τέλους και να μην είναι η πρώτη που θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «πρέπει να ξυπνήσει», με δεδομένα τα συμφέροντά της σε ιμπεριαλιστικό και ενεργειακό επίπεδο, που συνδέονται άμεσα με την Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ