Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νεκροί σε διαδηλώσεις «ανεβάζουν το θερμόμετρο»

ΗΠΑ και ΕΕ εμφανίζονται δήθεν ευαίσθητοι με στόχο να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τις εξελίξεις

TEXEΡΑΝΗ.--

Να προσαχθούν σε δίκη, ακόμη και να τους επιβληθεί η θανατική ποινή, «επειδή θέτουν την ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο» ζήτησαν, χτες, φιλοκυβερνητικοί βουλευτές για τους επικεφαλής της καθεστωτικής «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης, που κάλεσε σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους λαούς της Αιγύπτου και της Τυνησίας τη Δευτέρα, η οποία απαγορεύτηκε και έτσι μετατράπηκαν οι δρόμοι σε πεδίο μάχης διαδηλωτών - δυνάμεων καταστολής. Το αποτέλεσμα των μαχών, όπως έγινε γνωστό μόλις χτες το πρωί, είναι τουλάχιστον δύο νεκροί, εκ των οποίων ο ένας περιγράφτηκε ως «φιλοκυβερνητικός φοιτητής» από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA. Οι ίδιες οι αστυνομικές αρχές της Τεχεράνης μίλησαν για δεκάδες τραυματίες (και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας) αλλά και για πολλές συλλήψεις, χωρίς να δώσουν ακριβή αριθμό.

Χτες, 221 μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου, που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ζήτησαν να διωχθούν ο πρώην πρωθυπουργός Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μεχντί Καρουμπί και ο πρώην Πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί, που έχουν ανοιχτά υποστηρίξει και ηγηθεί της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας. Ανακοινώθηκε, μάλιστα, ότι συστήθηκε επιτροπή από νομικούς που θα εξετάσει το αίτημα των βουλευτών.

Η εξέλιξη αυτή έριξε περαιτέρω «λάδι στη φωτιά», που σιγοκαίει από τον Ιούνιο του 2009 και τις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές και τη δεύτερη ανάδειξη Αχμαντινετζάντ, την οποία τότε οι διαδηλωτές και η «μεταρρυθμιστική» αντιπολίτευση χαρακτήριζαν «προϊόν ευρύτατης νοθείας». Ηδη, μετά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας γινόταν λόγος για νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση, η οποία αξιοποίησε τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης για να θέσει και το πάγιο αίτημα για περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα εντός του ισλαμικού καθεστώτος.

Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να παρέμβουν στα εσωτερικά του Ιράν

Την ευκαιρία προσπάθησαν, φυσικά, ν' αξιοποιήσουν και οι ΗΠΑ, τόσο διά του Προέδρου Ομπάμα όσο και διά της υπουργού Εξωτερικών Κλίντον, που εξέφρασαν «συμπαράσταση και κατανόηση» για τα αιτήματα των Ιρανών διαδηλωτών. Οι δηλώσεις αυτές περί «δικαιωμάτων και ελευθερίας» (όπως και της εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, που χαρακτηρίστηκαν από την Τεχεράνη «παρέμβαση στα εσωτερικά της» και «αποτέλεσμα σύγχυσης λόγω των ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή», δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν ειρωνικά μειδιάματα, αν αναλογιστεί κανείς τι καθεστώτα υποστηρίζουν οι ιμπεριαλιστές για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, αλλά και πώς «αδειάζουν συμμάχους», όπως ο Μουμπάρακ, όταν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει πια.

  • Παρολίγον διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε με την Ισπανία καθώς συνελήφθη και κρατήθηκε για αρκετές ώρες Ισπανός διπλωματικός υπάλληλος που περπατούσε προς την πρεσβεία μαζί με τον πρέσβη, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Η Μαδρίτη διαμαρτυρήθηκε έντονα και ακολούθησαν διπλωματικές αλληλο-διαβεβαιώσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ