Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Κλιμάκωση της οργής

Ανησυχία στις ΗΠΑ, αφού η χώρα είναι βάση του 5ου στόλου

MANAMA.--

Κατακόρυφα ανέβηκε το θερμόμετρο της έντασης στο εμιράτο του Μπαχρέιν, μετά το θάνατο ενός διαδηλωτή τη Δευτέρα και το θάνατο ενός ακόμη κατά την κηδεία του πρώτου, η οποία, γρήγορα, πήρε διαστάσεις αντικαθεστωτικής διαδήλωσης. Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας είχαν οργανωθεί από ενώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και οργανώσεις που πρόσκεινται στη σιιτική πληθυσμιακή πλειοψηφία. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί στα όρια της πρωτεύουσας Μανάμα και δεν άφηναν τους διαδηλωτές να εξέλθουν των προαστίων χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, κλομπ, αλλά και πλαστικές σφαίρες, όπως αποδείχτηκε από το θάνατο των διαδηλωτών.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των λίγων χιλιάδων διαδηλωτών (σημαντικός αριθμός όμως, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνά για λίγο τις 500.000) που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Μαργαριτάρι της Μανάμα χθες το απόγευμα, ο μονάρχης Σεΐκ Χάμαντ μπιν Ισα αλ Κχαλίφα, προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και ανακοίνωσε υπουργική έρευνα υπό τον αντιπρόεδρο που είναι σιίτης. Ηδη, είχε ανακοινωθεί έκτακτη βοήθεια περίπου 2.700 δολαρίων σε κάθε σιιτική οικογένεια.

Παρ' όλα αυτά, η οργή των συγκεντρωμένων στην πλατεία Μαργαριτάρι δε φαινόταν να αποκλιμακώνεται. Πολλοί είχαν φέρει σκηνές και στρώματα για να περάσουν εκεί τη νύχτα. Ενώ για πρώτη φορά χθες ακούστηκαν συνθήματα για ανατροπή του καθεστώτος και υιοθέτηση της συνταγματικής μοναρχίας. Το ζήτημα που κυρίως προκύπτει είναι ότι η σιιτική πλειοψηφία (70% του πληθυσμού) καταγγέλλει σημαντικές διακρίσεις σε βάρος της από τη σουνιτική μειοψηφία, από όπου προέρχεται και η βασιλική οικογένεια, γι' αυτό ζητά «ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις».

Η οποιαδήποτε εξέλιξη στο Μπαχρέιν είναι κομβικής σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς ότι, εκτός από στενότατος σύμμαχος των ΗΠΑ, αποτελεί και έδρα του 5ου αμερικανικού στόλου. Η θέση της προεδρίας Ομπάμα θα είναι αρκετά δύσκολη, αν οι αναταράξεις συνεχιστούν. Το ζήτημα είναι σημαντικό και για τη Σ. Αραβία, που έχει στενά παραδοσιακές σχέσεις με το εμιράτο και τη βασιλική οικογένεια. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το Ριάντ ανέφεραν ότι εξετάζεται, σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, ακόμη και το ενδεχόμενο «ανοιχτής επέμβασης»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ