ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Φουλ» στήριξη στα αντιλαϊκά μέτρα

Μάταια προσπαθεί να βρει έστω και ένα σημείο που να διαφοροποιείται επί της ουσίας από τη στρατηγική κυβέρνησης - τρόικας

Η ΝΔ συνδράμει την κυβέρνηση στην πολιτική που πνίγει το λαό. Ο ξεσηκωμός πρέπει να στοχοποιήσει τη στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου, που με συνέπεια υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα
Η ΝΔ συνδράμει την κυβέρνηση στην πολιτική που πνίγει το λαό. Ο ξεσηκωμός πρέπει να στοχοποιήσει τη στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου, που με συνέπεια υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα
Στήριξη «διά της πλαγίας» στα νέα άγρια αντιλαϊκά μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ, επικροτώντας τις διαρθρωτικές ανατροπές και τα βάρβαρα μέτρα που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τη στιγμή που ηγεσία της ΝΔ δημαγωγεί ασύστολα ότι «ο λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα» και υποκρίνεται ότι τάχα δεν κάνει διάλογο με την κυβέρνηση για το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής» για το διάστημα 2012-15 που προβλέπει επιπλέον μέτρα ύψους 18,5 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή χαιρετίζει τις προτάσεις της ΤτΕ, που είναι πιστό αντίγραφο του νέου μνημονίου.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει αυτό που φωνάζει, εδώ και μήνες, ο Α. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία: Οτι ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη και η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, εκφράζοντας την πλήρη ταύτιση της ηγεσίας της ΝΔ με τα μέτρα της έκθεσης.

Ταυτόχρονα, επιχείρησε να δημιουργήσει σύγχυση, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι τάχα η έκθεση της ΤτΕ έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα. «Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου δεν ακούει» (!), αποφάνθηκε ο Γ. Μιχελάκης, λες και ο Γ. Προβόπουλος προτείνει κάτι διαφορετικό από την πολιτική του μνημονίου, που διαρκώς «επικαιροποιείται».

Αναφανδόν υπέρ των εργασιακών ανατροπών

Πίσω από τις δημαγωγικές κορόνες, στην πράξη η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει να βάζει πλάτες για να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου επανήλθε χτες, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ασκώντας στην πραγματικότητα πίεση για επιτάχυνση του πρόσφατου εργασιακού νόμου για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ο Γ. Μιχελάκης μπέρδεψε σκόπιμα πρόσφατες δηλώσεις των Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη, που προανήγγειλαν ξεκάθαρα μείωση των μισθών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, με άλλη δήλωση του Γ. Πεταλωτή που διαβεβαίωνε ότι δε θα περικοπεί ο 13ος και 14ος μισθός, για να καταλήξει σε συστάσεις προς την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει τι γίνεται και να σοβαρευτούν. Να σταματήσουν να παίζουν με την αγωνία των εργαζομένων και τέλος πάντων να μας πουν τι ισχύει τελικά» (!).

Παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι η ΝΔ υποστηρίζει και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και τις επιχειρησιακές συμβάσεις και το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που προωθείται σε επίπεδο ΕΕ. Με αφορμή, εξάλλου, τα χτεσινά στοιχεία για την ύφεση που έφτασε στο -6,6% του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2011, η ΝΔ διαπίστωσε ξανά ότι το «θεραπευτικό σχήμα» που εφαρμόζεται δεν είναι κατάλληλο και ως εναλλακτική λύση παρουσίασε τη δική της στρατηγική, που όμως ήδη εφαρμόζεται στο σύνολό της από την κυβέρνηση.

Κοκορομαχία για τη δημόσια περιουσία

Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, ότι η κοκορομαχία γύρω από το ζήτημα της «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εκφυλίστηκε χτες στο αν η κυβέρνηση θα το περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο ή μέσω προεδρικών διαταγμάτων!

«Να απαντήσει η κυβέρνηση αν αυτό το θέμα θα έλθει ή όχι στο Υπουργικό Συμβούλιο και αν θα υπάρξει ενημέρωση γι' αυτό ή θα πάει μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων χωρίς να ενημερωθεί η Βουλή», ήταν το καίριο ζήτημα που ανέδειξε ο εκπρόσωπος, ο οποίος κατά τα άλλα πάσχιζε να πείσει ότι η πρόταση της ΝΔ συμπίπτει με την πρόταση της κυβέρνησης και της τρόικας μόνο στο ύψος της εκποίησης, δηλαδή στα 50 δισ. ευρώ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές σε Λευκωσία, Λονδίνο και ΗΠΑ

Συνάντηση στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Μ. Κυπριανού, είχε χτες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος, με αιχμή το Κυπριακό, πραγματοποιεί περιοδεία σε Κύπρο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του και τον ΓΓ του ΟΗΕ αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του για την επικείμενη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι θα τονίσει το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και προσωπικά ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει επιδείξει πολύ εποικοδομητική στάση, πολύ καλές προτάσεις με εποικοδομητικό πνεύμα. «Δυστυχώς, αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα εμείς δεν το διακρίνουμε και δεν το διαπιστώνουμε και από την άλλη πλευρά, την πλευρά του κ. Ερογλου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων και τις αντιδράσεις της Αγκυρας, προσπάθησε να αξιοποιήσει την ιμπεριαλιστική ΕΕ σαν δέλεαρ για την εξεύρεση λύσης, λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις στα κατεχόμενα «μαρτυρούν μία μη βιώσιμη κατάσταση, με τους Τουρκοκυπρίους να ασφυκτιούν, ενώ θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ».

Αυταπάτες και τυχοδιωκτισμοί

Σωστό «περιβόλι» είναι οι παρεμβάσεις του ΣΥΝ και των στελεχών του στα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης δήλωσε τις προάλλες με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα: «Ο αγώνας μας δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας, αλλά το σύνολο των Ευρωπαίων εργαζομένων από τη στιγμή που το ελληνικό Μνημόνιο επιχειρείται να γίνει ευρωπαϊκό». Από την πλευρά του, ο Ν. Βούτσης (ρ/σ «Κόκκινο») απεφάνθη πως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα ήταν το πείραμα «για ένα πέρασμα σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να νεοφιλελευθεροποιηθεί πλήρως όλη η οικονομική και κοινωνική πολιτική και να οδηγηθεί ουσιαστικά σε αδιέξοδο και η ευρωζώνη»!

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε χάνει ευκαιρία να καταθέσει την αγωνία του για την ιμπεριαλιστική Ευρωένωση και την νομισματική της Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, τα στελέχη του προσπερνούν σαν να μη συνέβη ποτέ το γεγονός ότι η στρατηγική της ΕΕ ανέκαθεν ήταν ενιαία, σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Δεν ζούσαν οι λαοί των χωρών - μελών της σε παράδεισο ευημερίας και ούτε προσγειώθηκαν μόλις στην κόλαση του «νεοφιλελευθερισμού», όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΝ, για να δημιουργήσει αυταπάτες ότι υπάρχει και «καλός» καπιταλισμός. Το «μνημόνιο» δεν επιχειρείται να γίνει ευρωπαϊκό. Είναι ευρωπαϊκό, απότοκο της αντιλαϊκής στρατηγικής, που στόχο έχει να ενισχύσει τα ευρωενωσιακά μονοπώλια έναντι των ανταγωνιστών τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Απόδειξη των παραπάνω είναι το γεγονός ότι ακόμα και χωρίς μνημόνια, άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ έχουν εδώ και καιρό προχωρήσει τις λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές», στο βαθμό και στην ένταση που τώρα επιχειρείται στη χώρα μας, όπως π.χ. η Γερμανία, που με την πολιτική των σοσιαλδημοκρατών, τη λεγόμενη «Ατζέντα-2010», επέβαλαν άγριες αντεργατικές ανατροπές ώστε να καυχιέται η Α. Μέρκελ ότι το εργατικό κόστος στη Γερμανία ουσιαστικά δεν αυξήθηκε στα 6 τελυταία χρόνια (+0,5% έως +0,7%). Αυτόν τον τρόπο, της διαρκούς υποτίμησης της εργατικής δύναμης, διαθέτει ο καπιταλισμός για να βγει απ' την κρίση και να διαμορφώσει προϋποθέσεις κερδοφορίας μετά απ' αυτήν. Αλλος τρόπος στον καπιταλισμό δεν υπάρχει.

Αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο σύνολό της, ενιαία και με αντιλαϊκή πυγμή. Παρότι ο βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης προσπαθεί να φορτώσει αυταπάτες στο λαό για το αντίθετο, δήλωσε (ρ/σ «Κόκκινο» και «ΡΙΑΛ»): «Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει συμφωνήσει με την τρόικα εδώ και πολύ καιρό για τα 50 δισ., δεν το ξέρουν οι υπόλοιποι υπουργοί»! Ως σήμερα, μόνιμη επωδός του λόγου των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «φταίει η τρόικα». Σήμερα ανακάλυψε έναν ακόμα φταίχτη, τον υπουργό Οικονομικών, κηρύσσοντας αθώους τους άλλους υπουργούς και μαζί τους την αντιλαϊκή στρατηγική της κυβέρνησης.

«

Η κυβέρνηση (...) επιτέλους πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια είναι εκείνα τα σημεία της εφαρμοζόμενης από την κυβέρνηση πολιτικής που αποκλίνουν από το μνημόνιο και τελικά την διακρίνουν απ' αυτό» και «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας επιβάλλεται να γίνει, αλλά ξεπούλημα όσο-όσο όταν οι αξίες είναι στα "τάρταρα" φυσικά όχι», λέει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιέται δηλαδή αν υπάρχουν πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής που διαφοροποιούνται απ' την πολιτική που απορρέει απ' το μνημόνιο! Το οποίο η κυβέρνηση συνομολόγησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ και δεν της το φόρεσαν με το ζόρι. Και ταυτόχρονα σιγοντάρει απροκάλυπτα την πολιτική του ξεπουλήματος όσων από τη δημόσια περιουσία έχουν απομείνει, υιοθετώντας τη θέση της «αξιοποίησης», γιατί όχι και πώλησης όταν όμως θα είμαστε βέβαιοι ότι αυτή θα πιάσει καλή τιμή! Τυχοδιώκτες, αφερέγγυοι και επικίνδυνοι για το κίνημα είναι οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τους τις «εκδόσεις». Να τους απομονώσει ο λαός, να προσπεράσει τη ρητορεία και την επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική τους.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ