ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΕΡΓΑΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ
Εχασε τη ζωή του στο τιμόνι

Ο 28χρονος εργάτης είχε τραυματιστεί παλιότερα και πάλι σε τροχαίο

Τραγικό θάνατο βρήκε την Παρασκευή το βράδυ 28χρονος εργαζόμενος στην επιχείρηση «Αγγελόπουλος Παναγιώτης & Σία». Ο άτυχος νέος που ήταν οδηγός σε φορτηγό της επιχείρησης επέστρεφε από ένα εξαντλητικό ωράριο στην έδρα της εταιρείας στη Δράμα, όταν ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα έξω από τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Επανειλημμένα, συνάδελφοι του θύματος είχαν κάνει καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, για εξαντλητικά ωράρια για τους οδηγούς - βρίσκονταν 13 και 14 ώρες συνεχώς στο τιμόνι - για απλήρωτη δουλειά - πολλοί εργαζόμενοι και σήμερα έχουν να πληρωθούν εννιά μήνες.

Το ΠΑΜΕ είχε οργανώσει παραστάσεις διαμαρτυρίας για τον εργασιακό μεσαίωνα στην επιχείρηση αυτή, ενώ και το ΚΚΕ έκανε σχετική Ερώτηση στη Βουλή. Αξίζει να σημειώσουμε ακόμη ότι ο ίδιος άτυχος νέος και παλιότερα είχε τραυματιστεί σε τροχαίο με φορτηγό της επιχείρησης. Σε ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Δράμας, τονίζεται:

«Η αδηφαγία της εργοδοσίας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο κέρδος θυσιάζει ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Μπροστά στο κέρδος, παραβιάζουν κάθε νόμο και συνθήκες για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων. Η συνεχιζόμενη εφαρμογή και διεύρυνση των αντεργατικών νόμων των κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και των συνεταίρων τους, αλλά και η ανοχή τους στην εγκληματική εργοδοτική αυθαιρεσία, μιας και δεν έφτανε η απλήρωτη δουλειά... περίσσεψαν τα μαύρα εξοντωτικά ωράρια που οδήγησαν κατ' ευθείαν τον εργαζόμενο οδηγό στο θάνατο.

Λύπη και θυμός, λέξεις που δε φτάνουν, ο αγώνας μας όμως γίνεται πιο δυνατός. Με συνέπεια, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας και το ΠΑΜΕ δίνουν τον αγώνα τους και κάνουν γνωστό ότι οι καταγγελίες που έκαναν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, παρά τις διαβεβαιώσεις για συστάσεις και πρόστιμα, το μόνο αποτέλεσμα που είχαν, ήταν να μετατραπεί το τροχαίο εργατικό ατύχημα που συνέβη παλιότερα στον ίδιο εργαζόμενο, σε θανατηφόρο. Πως οι καταγγελίες μας θα συνεχιστούν προς κάθε κατεύθυνση για την αγωνία και το φόβο κάθε εργαζόμενου για το μεροκάματο και τη ζωή του».

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Πολύτιμο στήριγμα στην κυβερνητική πολιτική

Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους η συστράτευση με τις ταξικές δυνάμεις
Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους η συστράτευση με τις ταξικές δυνάμεις
Την ώρα που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει την πιο σκληρή επίθεση στις συγκοινωνίες, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, προκειμένου να σταματήσουν τον αγώνα των εργαζομένων. Χτες, έγινε συνάντηση εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) και ακολούθησε νέα συνάντηση το μεσημέρι και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα τρόλεϊ.

Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες με επιχειρήματα του τύπου «να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις» (σ.σ. οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν δείξει καθαρά πως κάθε άλλο παρά θέλουν να πάνε για ξεκούραση) είπαν ότι πρέπει να υπάρξει μια «ανάπαυση» μερικών ημερών. Τις πλειοψηφίες αυτές συγκροτούν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, οι παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι δήθεν ανεξάρτητοι. Μάλιστα, για να πετύχουν τα απεργοσπαστικά τους σχέδια προσπαθούν να απομονώσουν τους εργαζόμενους στα μπλε λεωφορεία. Οι τελευταίοι έδωσαν μάθημα αγώνα σε αυτές τις πλειοψηφίες, παίρνοντας απόφαση για συνέχιση της πάλης, αγνοώντας τις σειρήνες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που προσπάθησαν να τη σταματήσουν.

Μάλιστα, η ΠΑΣΚΕ στα λεωφορεία προσπαθεί εκ νέου να αφοπλίσει την αγωνιστική στάση της γενικής συνέλευσης, ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα στους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ! Η ίδια παράταξη στα τρόλεϊ προσπάθησε χτες ξανά να αλλάξει την απόφαση γενικής συνέλευσης, η οποία ορίζει ότι θα ακολουθηθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα που έχουν χαράξει στα λεωφορεία.

Στις συνθήκες αυτές έγιναν οι χτεσινές στάσεις εργασίας στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία. Σήμερα, θα γίνουν στάσεις εργασίας και γενικές συνελεύσεις στα τρόλεϊ (11 π.μ. - 4 μ.μ.) και στον ηλεκτρικό (12 το μεσημέρι - 4 μ.μ.). Αύριο απεργούν τα λεωφορεία, ενώ ο ηλεκτρικός θα λειτουργήσει από τις 9 π.μ. - 5 μ.μ. και το τραμ από τις 6 π.μ.- 10 μ.μ. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν ανακοινωθεί κινητοποιήσεις στο μετρό, ενώ στα τρόλεϊ το αν θα συνεχίσουν ή όχι θα εξαρτηθεί από τη σημερινή τους συνέλευση.

ΠΑΜΕ
Εκδοση για το νέο αντιασφαλιστικό νόμο

Το νέο ασφαλιστικό νόμο και τις ανατροπές που φέρνει εξέδωσε το ΠΑΜΕ, με στόχο να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο για τα ταξικά συνδικάτα και να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι. Συμβολική τιμή του βιβλίου θα είναι 1 ευρώ και θα διατίθεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5β), των Συνδικάτων, των τοπικών Γραμματειών. Οπως αναφέρει το ΠΑΜΕ σε σχετικό δελτίο Τύπου:

«Ο νέος ασφαλιστικός νόμος, που έρχεται σε συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, αφαιρεί τα όποια εναπομείναντα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ΠΑΜΕ κάνει μια προσπάθεια να ενημερώσει τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού νόμου και για τις αλλαγές που επέρχονται στην Ασφάλιση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων».

ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Η δράση του ταξικού κινήματος δεν περιορίζεται

Ανακοίνωση - καταγγελία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας της ΚΝΕ με αφορμή το ότι στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ζήτησαν από διευθυντή ξενοδοχείου να εμποδίσει περιοδεία του ΠΑΜΕ

Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που σε αγαστή συνεργασία και απροκάλυπτα ζήτησαν από τον διευθυντή του ξενοδοχείου «Ναυπλία Παλλάς» να εμποδίσει περιοδεία από κλιμάκιο του ΠΑΜΕ Αργολίδας, με επικεφαλής το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Τουρισμού - Επισιτισμού Ν. Παπαγεωργίου στους εργαζόμενους, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ και το ΝΣ Αργολίδας της ΚΝΕ. Καταγγέλλουν επίσης ανάλογη προσπάθεια της διευθύντριας της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων κ. Μπικάκη να εμποδίσει στο μέλος του γραφ. Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Γόντικα να μιλήσει στους σπουδαστές της Σχολής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ και το ΝΣ Αργολίδας της ΚΝΕ καταγγέλλουν την προσπάθεια του κ. Μπαρού, στελέχους της ΝΔ και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου, που σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουρισμού Επισιτισμού, Προύτζο Παναγιώτη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έδωσε εντολή στο διευθυντή του "Ναυπλία Παλλάς" να εμποδίσει κλιμάκιο του ΠΑΜΕ Αργολίδας με επικεφαλής το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Τουρισμού - Επισιτισμού να περιοδεύσει στο ξενοδοχείο και να συζητήσει με τους εργαζόμενους. Επίσης, την ανάλογη προσπάθεια της διευθύντριας κ. Μπικάκη της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων να εμποδίσει στο μέλος του γραφ. Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Γόντικα Νίκο να συζητήσει με τους σπουδαστές για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται για τη Σχολή με την περικοπή της χρηματοδότησης.

Οι πολιτικοί υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγαλοξενοδόχων, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, θα είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να περάσουν τις αντιλαϊκές τους πολιτικές, τα βάρβαρα μέτρα ενάντια στα φτωχά λαϊκά στρώματα αν δεν είχαν τα στηρίγματά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα περιορίσουν τη δράση του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος.

Οι εργαζόμενοι- ες, οι νέοι και οι νέες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να αποδυναμώσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να γυρίσουν την πλάτη τους στο λαϊκισμό του ΛΑ.Ο.Σ., στον καιροσκοπισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, τη ΠΑΣΕΒΕ. Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Η αντιπαράθεση του λαού με την ΕΕ, τα κόμματα, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν την πλουτοκρατία είναι μονόδρομος».

Εκλογές στη ΦΑΓΕ

Μεθαύριο, Πέμπτη 24 Φλεβάρη και την Παρασκευή 25 Φλεβάρη, θα διεξαχθούν οι εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων της ΦΑΓΕ. Την Πέμπτη οι εκλογές γίνονται από τις 5 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. και την Παρασκευή από τις 9 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ..

Η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους σήμερα Τρίτη, στην καντίνα του εργοστασίου να γίνει συζήτηση με γιατρό από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, για τις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας. Επιπλέον σημειώνει: «Ο συνδυασμός μας διαφωνεί και αντιπαλεύει την τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που στόχο έχει πώς καλύτερα θα εφαρμοστεί η αντιλαϊκή πολιτική χωρίς αντιδράσεις. Θεωρούμε την πλειοψηφία αυτή πλήρως συμβιβασμένη με την πολιτική της κυβέρνησης, ΣΕΒ, ΕΕ. Σας καλούμε όλους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, να πάρετε μέρος στις εκλογές. Το σωματείο είναι υπόθεση όλων μας. Εργάτης οργανωμένος είναι εργάτης δυνατός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ