ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Υπό λαϊκή πίεση παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Από πρόσφατη διαδήλωση για να σταματήσουν τα στρατιωτικά δικαστήρια
Από πρόσφατη διαδήλωση για να σταματήσουν τα στρατιωτικά δικαστήρια
KΑΪΡΟ.--

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία ανακοίνωσε, χτες, ο Αχμάντ Σαφίκ, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή από τον Χόσνι Μουμπάρακ, λίγες μέρες πριν την απομάκρυνση του τελευταίου από την ηγεσία της χώρας. Την αποχώρηση του Σαφίκ ζητούσαν επίμονα οι διαδηλωτές, οι οργανώσεις τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (που μέχρι σήμερα ήταν στην παρανομία), απαιτώντας να φύγουν από τον κρατικό μηχανισμό όσοι συνδέονται με το καθεστώς Μουμπάρακ.

Η παραίτηση έγινε δεκτή από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο έσπευσε να ζητήσει από τον Ισαμ Σάραφ, πρώην υπουργό Μεταφορών (2004-2006), να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ανοίγοντας, έτσι, το δρόμο για την απομάκρυνση και των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εξωτερικών που παραμένουν στη θέση τους όπως και υπό τον Μουμπάρακ. Ο διορισμός Σάραφ έγινε δεκτός, από ορισμένους όπως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», με ικανοποίηση. Αλλες πλευρές, όμως, επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά άπειρος και εύκολα χειραγωγήσιμος, π.χ. από το στρατό.

Επίσης, ο Σαφίκ φέρεται να επέλεξε ν' αποχωρήσει πριν τις προγραμματισμένες για σήμερα νέες διαδηλώσεις στο κέντρο του Καΐρου, όπου αναμένεται μεγάλη συμμετοχή, αλλά και έκφραση οργής για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις και για τα αλλεπάλληλα κρούσματα παραβιάσεων δικαιωμάτων και ελευθεριών και από δυνάμεις του στρατού. Τελευταίο κρούσμα η σύλληψη, το περασμένο Σάββατο σε ειρηνική διαμαρτυρία, του ακτιβιστή Αμπντάλα Ελμπιχίρι και η χτεσινή καταδίκη του από στρατοδικείο σε 5 χρόνια φυλάκιση.

Τέλος, στο Κάιρο έφτασε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, «για ανταλλαγή εμπειριών» όπως δήλωσε. Θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Ταντάουι, τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα (που προετοιμάζεται για τη διάδοχη κατάσταση στη χώρα) και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

ΗΠΑ - ΟΧΑΪΟ
Αντιδράσεις για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων

ΚΟΛΟΜΠΟΥΣ.--

Η Γερουσία του Οχάιο ενέκρινε χτες την κατάργηση του δικαιώματος των συλλογικών συμβάσεων για τους περίπου 350.000 εκπαιδευτικούς, πυροσβέστες, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους, με παρόμοιο νομοσχέδιο όπως αυτό του Γουισκόνσιν. Συνολικά, η πρόταση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον Κασίτς έλαβε 17 ψήφους, ενώ καταψήφισαν 16 γερουσιαστές, ανάμεσά τους και 6 Ρεπουμπλικάνοι. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την απαγόρευση των απεργιακών κινητοποιήσεων για τους δημόσιους υπαλλήλους και την επιβολή ποινών για όσους συμμετέχουν σε στάσεις εργασίας. Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνεται η δυνατότητα να διαπραγματευτούν τους μισθούς, τις ώρες και συνθήκες εργασίας, ωστόσο δε θα έχουν λόγο για θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, άδειες ασθενείας ή συνταξιοδοτικά επιδόματα. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία ήρθε μια μέρα μετά τη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας 20.000 ανθρώπων στο Καπιτώλιο του Κολόμπους. Πάντως, η Βουλή του Οχάιο αναμένεται να εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο, πιθανά και την ερχόμενη βδομάδα, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία με 59 έδρες, σε σχέση με τις 40 των Δημοκρατικών.

Στο μεταξύ, μια μέρα μετά τις εξαγγελίες για νέες περικοπές για τα σχολεία και τις τοπικές κυβερνήσεις στο Γουισκόνσιν, ο γερουσιαστής Σκοτ Ουόκερ ανακοίνωσε χτες πως θα επιβληθεί ποινή 100 δολαρίων για κάθε μέρα και σε κάθε γερουσιαστή που θα συνεχίζει να απουσιάζει, ενώ ζήτησε από την αστυνομία να διεξάγει έρευνα και να τους εντοπίσει. Υπενθυμίζεται πως 14 γερουσιαστές των Δημοκρατικών έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ιλινόις εδώ και μέρες, ώστε να μην υπάρξει απαρτία για συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Γερουσία. Ωστόσο, το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή του Γουισκόνσιν, καθώς οι Δημοκρατικοί επέστρεψαν και επέτρεψαν τη διεξαγωγή της συζήτησης και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δέκα νεκρούς και 26 τραυματίες άφησε πίσω του καμικάζι που εξερράγη μέσα στην τράπεζα Rafidan στη Χαντίθα του βορείου Ιράκ, την ώρα που πολλοί άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές για να λάβουν μισθούς και συντάξεις. Στόχος φαίνεται ότι ήταν μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής, Μασούντ Μπαρζανί, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές στα κουρδικά εδάφη.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Αργά χθες βράδυ, ή το αργότερο σήμερα το πρωί, αναμενόταν να ανακοινώσει ο «μεταβατικός» Πρόεδρος Φουάντ Μεμπάζαα τη διεξαγωγή στις 25 Ιούλη εκλογών για την ανάδειξη Συνταγματικής Συνέλευσης που θα αναλάβει την εκπόνηση νέου Συντάγματος, με το οποίο η χώρα θα πάει σε εκλογές, αίτημα το οποίο είχαν θέσει διαδηλωτές, η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών και κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν σχηματίσει το Μέτωπο Προστασίας της Επανάστασης (δεν συμμετέχει το ισλαμικό «Ennahdha»). Θα ανακοινώσει, πιθανότατα, και τη σύσταση νέας μεταβατικής κυβέρνησης που θα ανταποκρίνεται περισσότερα στα αιτήματα των διαδηλωτών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Διαδήλωση πραγματοποίησαν, χθες, φοιτητές για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες που επικρατούν στα Πανεπιστήμια και για τον «απαράδεκτο», όπως είπαν, τρόπο λειτουργίας τους, ζητώντας σειρά ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τη φοίτηση και λιγότερο «προνομιούχων» φοιτητών, χωρίς πολιτικούς περιορισμούς.

XAΡΤΟΥΜ.-- Εκατοντάδες γυναικόπαιδα άρχισαν από χτες να εγκαταλείπουν την πετρελαιοφόρα πόλη Αμπγέι, που βρίσκεται μεταξύ βόρειου και νότιου Σουδάν από το φόβο κλιμάκωσης των συγκρούσεων που σημειώνονται από την περασμένη Κυριακή ανάμεσα σε ένοπλους της νομαδικής φυλής των Μισερίγια που υποστηρίζονται από δυνάμεις του βορειοσουδανικού στρατού, και μέλη της φυλής αυτοχθόνων των Ντίνγκα Νγκοκ με αποτέλεσμα αρκετές δεκάδες νεκρούς (ενδεχομένως τουλάχιστον 100).

ΑΓΚΥΡΑ.-- Σε ακόμα 10 συλλήψεις - κυρίως δημοσιογράφων - προχώρησε χθες η τουρκική αστυνομία για πιθανή σχέση τους με δίκτυα που συνωμοτούσαν για πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του ΑΚΡ ότι συλλαμβάνει όποιον τολμά να διαφωνήσει προσπαθώντας να εξαλείψει την κριτική στην κυβέρνηση.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
«Ράλι» ακρίβειας στα τρόφιμα

ΡΩΜΗ.-- Ρεκόρ εικοσαετίας «χτύπησαν» πλέον οι διεθνείς τιμές βασικών ειδών διατροφής, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) στη Ρώμη, επισημαίνοντας ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, καθώς αναμένεται ένα νέο μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας με πρόσχημα τις εξεγέρσεις σε βόρεια Αφρική και ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο δείκτης τροφίμων του FAO μέσα στον τελευταίο μήνα αυξήθηκε κατά 2,2%, ποσοστό που θεωρείται το υψηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Επίσης, σημείωσαν πως για όγδοο συνεχή μήνα οι τιμές τροφίμων όπως το κρέας, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξήθηκαν σημαντικά. Αυτά τα τρόφιμα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω εξαιτίας της κούρσας ανόδου στη διεθνή τιμή πετρελαίου και καυσίμων που προκαλούν οι κερδοσκόποι στις διεθνείς χρηματαγορές.

Αντίθετα, η τιμή της ζάχαρης έμεινε σχετικά σταθερή, ενώ ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που παραμένουν σε σχετικά χαμηλές τιμές είναι το ρύζι.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Πυρά κατά διαδηλωτριών

AMΠΙΤΖΑΝ.-- Οι επιθέσεις στρατιωτών που υποστηρίζουν τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο στο προάστιο Αμπόμπο της οικονομικής πρωτεύουσας Αμπιτζάν είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων αμάχων και κύμα φυγής τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων μέσα στην τελευταία βδομάδα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ, στην περιοχή επικρατεί ιδιαίτερα έκρυθμη κατάσταση, ενώ σε όλη τη χώρα έχουν σκοτωθεί από τα τέλη του περασμένου Νοέμβρη πάνω από 400 άνθρωποι. Τα τελευταία θύματα των δυνάμεων «ασφαλείας» που στηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο ήταν έξι γυναίκες που έπεσαν νεκρές χτες το πρωί στο προάστιο Αμπόμπο από τις σφαίρες στρατιωτών μόνο και μόνο επειδή φώναξαν δυνατά συνθήματα κατά του απερχόμενου ηγέτη, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον θεωρούμενο (από ξένες δυνάμεις και ΟΗΕ) νικητή των εκλογών Αλασάν Ουατάρα.

Οι έξι διαδηλώτριες δεν ήταν τα μόνα, αλλά τα πρώτα θύματα των σφαιρών από τις δυνάμεις καταστολής, καθώς αρκετές δεκάδες άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από τα πυρά τους ή ποδοπατήθηκαν μέσα στον πανικό.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ερευνα για την εκτέλεση Αμερικανών στρατιωτών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ._

Εξτρεμιστή ισλαμιστή χαρακτήρισε χτες ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Εσσης, τον ύποπτο νεαρό που κρατείται για το θανάσιμο τραυματισμό δύο Αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων δύο - ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση - στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης την Τετάρτη. Ο Γερμανός υπουργός Μπόρις Ράιν, πρόσθεσε ωστόσο, ότι ο 21 ετών Αρίντ Ούκα, με καταγωγή από το Κοσσυφοπέδιο, δεν ανήκει σε κάποιο τρομοκρατικό δίκτυο και υποστήριξε πως παραδέχθηκε πως πυροβόλησε εναντίον λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν οι Αμερικανοί στρατιώτες. Την ίδια στιγμή την έρευνα ανέλαβε ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας, όπως συμβαίνει συνήθως, όταν οι κατηγορίες συνδέονται με την τρομοκρατία ή έχουν πολιτικά κίνητρα.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού «Hesse Rundfunk», ο δράστης είχε έρθει σε επικοινωνία μέσω Διαδικτύου με ισλαμιστές ιεροκήρυκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ