ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 10 ΜΑΡΤΗ
Αύριο όλοι στα συλλαλητήρια

Στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος

Στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Αύριο, όλοι στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ! Αύριο, τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη). Δίνουμε απάντηση στην άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, τρόικας, πλουτοκρατίας, που χτυπά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. Σε όλη τη χώρα, διατρανώνουμε πως οι μόνες θυσίες που αξίζει να γίνουν είναι αυτές του αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Μόνο στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων κατακτώνται δικαιώματα.

Χτες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, έγιναν δεκάδες εξορμήσεις και εκδηλώσεις από τα ταξικά συνδικάτα, τους συλλόγους γυναικών, μαζί με τις ταξικές συσπειρώσεις αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και τη νεολαία. Ανέδειξαν τον ξεχωριστό ρόλο της γυναίκας στο εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα. Πως η 8η του Μάρτη δεν είναι μια απλή επέτειος, αλλά μια αφορμή για τη συμμετοχή των γυναικών στη δράση, για την ένταξή τους στο κίνημα. Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, οι νέες, οι μετανάστριες και πρόσφυγες μπορούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Οι συγκεντρώσεις για αύριο 10 Μάρτη έχουν οριστεί στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δραστηριότητες, οι οποίες επεκτείνονται και πέραν της 10 του Μάρτη, αναδεικνύοντας πως η υπόθεση των γυναικών ξεπερνά τα «στενά όρια» μιας επετείου.

Χτες, στην Καρδίτσα εκπρόσωποι του Συλλόγου Γυναικών - μέλος ΟΓΕ, του ΠΑΜΕ και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων περιόδευσαν στο νομαρχιακό νοσοκομείο και σε σχολές μαθητείας. Αύριο, μεταξύ των άλλων στο νομό, θα γίνουν περιοδεία και συζήτηση με τις εργαζόμενες στο «ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ» και αργότερα μουσική βραδιά, σε συνεργασία με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη, με θέμα: «Η γυναίκα στο ρεμπέτικο τραγούδι».

Στην Αθήνα, σήμερα, Τετάρτη 9 Μάρτη, θα γίνουν παρεμβάσεις στην ΠΥΡΚΑΛ, στον «Ευαγγελισμό», από το χώρο των εργαζομένων στην καθαριότητα και στα ξενοδοχεία «Metropolitan» (όπου οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν ΓΣ) και «Intercontinental».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής οργανώνει σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση των γυναικών και όλων των εργαζομένων του κλάδου, την Κυριακή 13 Μάρτη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος ορ.).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση την Τετάρτη 16 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), όπου καλούνται οι εργαζόμενες στις κατασκευές, καθώς και οι εργαζόμενες, άνεργες, νοικοκυρές, γυναίκες και κόρες των οικοδόμων.

ΟΓΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με τις γυναίκες στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς

Από την εξόρμηση στα καταστήματα
Από την εξόρμηση στα καταστήματα
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, γυναίκες και άντρες, στο εργοστάσιο της ELITE, σταμάτησαν την παραγωγή για περίπου μία ώρα και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση που είχε προετοιμάσει το ταξικό Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Εκεί, στο παπουτσάδικο της ELITE, όπου έχουν σφυρηλατηθεί ισχυροί δεσμοί, μέσα απ' τους καθημερινούς αγώνες, ανάμεσα στις εργάτριες και τους εργάτες με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία τους, η Ημέρα της Γυναίκας είχε ένα ξεχωριστό «χρώμα». Οχι μόνο γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες, που βιώνουν την ανισοτιμία και τη διπλή και τριπλή εκμετάλλευση της γυναίκας «στο πετσί τους», αλλά και επιπλέον διότι μέσα απ' την καθημερινή δραστηριότητα του Συνδικάτου έχουν οι ίδιες μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Στην εκδήλωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η Βάσω Μάμαλη, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, η οποία ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε: «Είναι απαραίτητη η δράση γυναικών και αντρών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για να εμποτιστεί κυριολεκτικά το εργατικό κίνημα με τα προβλήματα της γυναίκας και ιδιαίτερα των νέων γυναικών λόγω των ιδιαίτερων συνεπειών που έχουν γι' αυτές οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις». Αμέσως μετά, και με πρωτοβουλία της Εργοστασιακής Επιτροπής, μοιράστηκαν σε όλες τις γυναίκες κόκκινα γαρίφαλα. Στη συνέχεια και με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ δόθηκε το βιβλίο του Απτον Σίνκλερ «Ο βασιλιάς άνθρακας», των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», ενώ συμφώνησαν όλες οι εργάτριες να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτό, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση και μόλις το έχουν διαβάσει.

Στον «Κατσέλη»

Από τη συζήτηση με τις γυναίκες στην επιχείρηση «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»
Από τη συζήτηση με τις γυναίκες στην επιχείρηση «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»
«Σήμερα, η επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε όλους τους τομείς γενικεύεται και χτυπάει άμεσα την εργαζόμενη γυναίκα, την αγρότισσα, την αυτοαπασχολούμενη. Και ο μόνος δρόμος για να απαντήσουν είναι να περάσουν στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις ίδιες και τα παιδιά τους». Το παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων η Γεωργία Φλούδα, μιλώντας στις γυναίκες της επιχείρησης «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» στο Μενίδι κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τη Γραμματεία Γυναικών και το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, συζήτησε με πολλές εργαζόμενες της επιχείρησης, στις οποίες και δόθηκε δώρο το βιβλίο «Ο βασιλιάς άνθρακας».

Σε καταστήματα στο κέντρο

Εξόρμηση και συζήτηση με τις εργαζόμενες στα καταστήματα στην Ερμού και στο πολυκατάστημα «Hondos Center» στην Ομόνοια πραγματοποίησαν το Σάββατο η ΟΓΕ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι γυναίκες εμποροϋπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εκ περιτροπής εργασία, τη δουλειά όποτε και για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί η εργοδοσία και με το μισθό που τη συμφέρει, την απόλυση, την απειλή της και το φόβο της ανεργίας. Βρίσκονται μπροστά στη δυσκολία να συνδυάσουν τα ωράρια - λάστιχο με τη φροντίδα του παιδιού τους ή με τα σχέδιά τους να δημιουργήσουν οικογένεια, προσπαθούν μάταια να καλύψουν με τους μισθούς - ψίχουλα που παίρνουν τις ανάγκες τις δικές τους και της οικογένειάς τους. Βιώνουν ακόμα την καταπόνηση του οργανισμού τους από τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται, τις επιπτώσεις που έχει στη σωματική και ψυχική τους υγεία η συνεχής ορθοστασία, η ανασφάλεια, το άγχος και η πίεση.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Μαρία Τσαγκατάκη και η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου κάλεσαν τις εργάτριες να ενισχύσουν το ταξικό τους σωματείο, τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ. Να απορρίψουν το μονόδρομο που τους προβάλλουν το κεφάλαιο, τα κόμματά του, η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, όλοι δηλαδή αυτοί που ευθύνονται για τα σημερινά αδιέξοδα. Να πάρουν τη θέση τους στο μετωπικό σχήμα και να παλέψουν για άλλο δρόμο ανάπτυξης ώστε να γίνει ο πλούτος ιδιοκτησία αυτών που τον παράγουν, να καταργηθεί η εκμετάλλευση και να τεθούν οι βάσεις για να εξαλειφθεί η ανισοτιμία των γυναικών.

Συμβολικός αποκλεισμός των ταμείων στο Τζάνειο

Σε συμβολικό αποκλεισμό των Ταμείων του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά προχώρησαν χτες το πρωί μέλη γυναικείων συλλόγων της ΟΓΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, αντιδρώντας στο χαράτσι των 5 ευρώ που επιβάλλουν σε όσους πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Παράλληλα, με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, πραγματοποίησαν εξόρμηση στο νοσοκομείο, καλώντας τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, να τιμήσουν αγωνιστικά τη Μέρα της Γυναίκας.

«Η καλύτερη τιμή για τις εργάτριες που ξεσηκώθηκαν στις 8 Μάρτη του 1957 στη Νέα Υόρκη είναι να ξεσηκωθείς κι εσύ σήμερα. Τότε οι γυναίκες οι γυναίκες αγωνίζονταν για το 8ωρο, για ίση αμοιβή για ίση εργασία με τους άνδρες και τα κατέκτησαν. Σήμερα, τα καταργούν όλα και προωθούν τα τετράωρα, τους συμβασιούχους, τις σύγχρονες μορφές δουλείας». Με αυτά τα λόγια, καλούσαν όλους όσοι βρίσκονταν στο χώρο του νοσοκομείου, να ξεσηκωθούν, να συσπειρωθούν γύρω από τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ και να αντισταθούν σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική με πρώτο σταθμό τη συμμετοχή τους στο αυριανό συλλαλητήριο για την 8η Μάρτη.

Ο κόσμος αντιδρούσε θετικά στο κάλεσμα και εξέφραζε την αγανάκτησή του για το νέο χαράτσι των 5 ευρώ. «Μας έχουν φέρει στο απροχώρητο», έλεγε ο κόσμος εκφράζοντας την οργή του για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποκρισία και χτύπημα στις γυναίκες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την Εκθεση για την «Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών - 2010», έκανε χτες ο Μπ. Αγγουράκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, οι νέες, οι μετανάστριες και πρόσφυγες δεν περιμένουν τίποτα από τις φιέστες, τα ευχολόγια και τα ψεύδη που τους αραδιάζει η πλουτοκρατία, προκειμένου να τις κρατήσει δέσμιες του καπιταλιστικού συστήματος της εκμετάλλευσης, φτηνό εργατικό δυναμικό για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Από την ίδια τη ζωή αποδεικνύεται ότι είναι κίβδηλος και προκλητικός ο ισχυρισμός της πλουτοκρατίας ότι στα πλαίσια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της πολιτικής της ΕΕ προωθείται δήθεν η ισότητα ανδρών και γυναικών.

Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, του ΔΝΤ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργάνων χτυπούν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις κατακτήσεις και των γυναικών. Η στρατηγική της ΕΕ, Ευρώπη 2020, η οικονομική διακυβέρνηση, η δημοσιονομική πειθαρχία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ προετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα και για τις γυναίκες. Η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί. Οι γυναίκες καλούνται να αναπτύξουν τους δικούς τους αγώνες, να ενισχύσουν το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να συσπειρωθούν γύρω από τους στόχους της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας».

«Ισότητα» στην... εκμετάλλευση

Χαρακτηριστικό για το πώς αντιλαμβάνονται στην ΕΕ την «ισότητα» των γυναικών είναι και στα σχετικά ψηφίσματα που ενέκρινε χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακόμα και σε ένα τέτοιο «επετειακό» ψήφισμα, ο αντιδραστικός χαρακτήρας της πολιτικής που χαράσσει δεν κρύβεται. Ετσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι αν τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών, αλλά και της μερικής καθώς και της παραγωγικότητας έφταναν αυτά των ανδρών, τότε το ΑΕΠ της ΕΕ θα αυξανόταν κατά 30%! Και ασκεί κριτική στο γεγονός ότι μόνο ένα 3% των γυναικών είναι πρόεδροι μεγάλων επιχειρήσεων και συστήνει μέτρα στη βελτίωση αυτών των δεικτών.

Τι μας λέει δηλαδή το ΕΚ; Οτι αν περισσότερες γυναίκες εργάζονται με μερική απασχόληση, δηλαδή σε καθεστώς ευελιξίας, και αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, δουλεύουν δηλαδή σαν μηχανές, τότε χαράς ευαγγέλια για τους Ευρωπαίους. Ακόμα καλύτερα, αν οι γυναίκες διοικούν τις καπιταλιστικές μεγάλες επιχειρήσεις. Διαφεύγει, πάντως, του ευρωκοινοβουλίου, το γεγονός ότι αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις θα ξεζουμίζουν άνδρες και γυναίκες από κοινού, και γι' αυτά τα εκατομμύρια εργάτες και εργάτριες, καθόλου δεν ενδιαφέρει αν στην κορυφή αυτού του εκμεταλλευτικού μηχανισμού βρίσκεται άνδρας ή γυναίκα. Αλλά φαίνεται ότι στην ευρωκοινοβουλευτική διάλεκτο η έννοια της «ισότητας των γυναικών», σημαίνει απλά βάθεμα του καπιταλισμού και της καταπίεσης και τίποτα λιγότερο.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Πλούσια είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Σύλλογοι Γυναικών στις γειτονιές μπροστά στον αγωνιστικό γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας στις 8 Μάρτη.

  • Αύριο, Τετάρτη 9 Μάρτη:

-- Στις 9 π.μ. εξόρμηση του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου - Πεύκης στη Λαϊκή του Δήμου Πεύκης.

-- Στις 8 μ.μ. εκδήλωση της Ομάδας Γυναικών ΟΓΕ Ηλιούπολης στη Μουσική Σκηνή ΡΥΘΜΟΣ STAGE στην Ηλιούπολη (Μαρίνου Αντύπα).

-- Στις 8 μ.μ. ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης οργανώνει εκδήλωση με προβολή της ταινίας του Florian Opitz «Το μεγάλο ξεπούλημα», στη μουσική σκηνή «Ρυθμός» (Μαρ. Αντύπα 38). Η είσοδος είναι δωρεάν. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

-- Στη Χαλκίδα, στις 12 το μεσημέρι, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομάδα Γυναικών του ΤΕΙ και ο Σύλλογος Γυναικών Χαλκίδας διοργανώνουν εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, με ομιλήτρια την Σ. Ντούρου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, και την Μαρία Φουρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

  • Την Πέμπτη 10 Μάρτη:

-- Στις 7 π.μ., εξόρμηση του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου - Πεύκης στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Παπουτσάνης» διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο του εργοστασίου.

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους Παιδικούς Σταθμούς του Ε' Διαμερίσματος.

  • Την Παρασκευή 11 Μάρτη:

-- Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Νίκαιας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα «Το νέο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία και οι επιπτώσεις στις γυναίκες».

  • Το Σάββατο 12 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ. εκδήλωση των Συλλόγων Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου - Πεύκης, Μελισσίων, Κηφισιάς με θέμα «8 Μάρτη Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας» στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού στο Μαρούσι (Βασ. Σοφίας 85).

-- Η Ομάδα Γυναικών Σαλαμίνας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση και προβολή ταινίας με θέμα τον αγώνα του γυναικείου κινήματος.

-- Οι Γυναικείοι Σύλλογοι Κερατσινίου και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ευγένειας θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για τις 8 Μάρτη.

-- Στο δημαρχείο της Δραπετσώνας θα προβληθεί η ταινία «Η ζωή στους βράχους».

  • Την Κυριακή 13 Μάρτη:

-- Στις 6.30 μ.μ., ο Σύλλογος Γυναικών Λιβαδειάς και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς διοργανώνουν, στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, εκδήλωση με θέμα «"Καλλικράτης": Γυναίκα και Υγεία», με ομιλήτρια την Κατερίνα Μιχαλιού, στέλεχος της ΟΓΕ.

  • Τη Δευτέρα 14 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς διοργανώνει εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση στο θεατράκι της οδού Χηλής (1ο Λύκειο Καλαμαριάς). Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γιώργου Τεμενεκίδη «Η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα - Η πορεία προς την απελευθέρωση».

  • Την Τετάρτη 16 Μάρτη:

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα την Υγεία.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκδήλωση για τις γυναίκες στο Πέραμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Τετάρτη 9 Μάρτη στις 6.30 το απόγευμα στο Δημαρχείο Περάματος. Θα μιλήσει η Κάτια Κρόκου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ και μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ