ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Διάλυση της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας

Με πανηγυρισμούς έγινε δεκτή η είδηση από τους διαδηλωτές

ΤΥΝΙΔΑ.--

Στην παρουσίαση της νέας, τρίτης κατά σειρά, «μεταβατικής» κυβέρνησης, στην οποία δε συμμετέχει κανένα πρόσωπο που να σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με το καθεστώς Μπεν Αλι προχώρησε, τη Δευτέρα, ο νέος «μεταβατικός» πρωθυπουργός. Λίγο μετά, ανακοινώθηκε η ιστορική, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων, απόφαση της οριστικής και πλήρους διάλυσης του τμήματος κρατικής ασφάλειας, στο οποίο υπάγονται η πολιτική αστυνομία και η κρατική ασφάλεια, δύο υπηρεσίες ταυτισμένες με το καθεστώς Μπεν Αλι και με τις εξαφανίσεις, φυλακίσεις, βασανισμούς χιλιάδων Τυνήσιων πολιτών.

Την προσωρινότητα της κυβέρνησής του καθώς και την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα και στον οικονομικό τομέα, έτσι ώστε να ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα των διαδηλωτών, υπογράμμισε, σε όλους τους δυνατούς τόνους, ο νέος «μεταβατικός» πρωθυπουργός. Ο Μπέντζι Κάιντ Εσέμπσι παρουσίασε το 21μελές κυβερνητικό σχήμα, που αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες, καθιστώντας σαφές ότι η θητεία του θα διαρκέσει αυστηρά μέχρι τις 24 Ιούλη, οπότε θα εκλεγεί η αναθεωρητική Βουλή που θα προχωρήσει σε εκπόνηση νέου Συντάγματος. Συμπλήρωσε, δε, ότι κανένα μέλος της παρούσας κυβέρνησης δε θα είναι υποψήφιο στις επόμενες εκλογές.

Αμέσως μετά, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε την πλήρη διάλυση του τμήματος κρατικής ασφάλειας, πυροδοτώντας πανηγυρισμούς μεταξύ των διαδηλωτών που παραμένουν μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο αλλά και σε όλη την επικράτεια της χώρας. Το συγκεκριμένο αίτημα ήταν ένα από τα βασικά που θέτουν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατηγορούσαν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες ότι συνεχίζουν τη δράση τους στέλνοντας πράκτορές τους μεταξύ των διαδηλωτών με στόχο να προκαλέσουν επεισόδια και βία, όπως έγινε πολλάκις στην πόλη Κασερίν, με στόχο να προβοκάρουν.

ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Αναφορές και για εξέγερση σε φυλακές

Από τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις χτες στην Σάνα'α
Από τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις χτες στην Σάνα'α
ΣΑΝΑ'Α.--

Συνεχίστηκαν και χθες οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, οι οποίες άγγιξαν, πλέον, και την περιοχή Ντχάμαρ, νοτίως της πρωτεύουσας, η οποία θεωρείται προπύργιο του Προέδρου Σάλεχ και κατοικείται από την φυλή στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε αρκετές πόλεις, ενώ το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε οδηγία με την οποία καλεί όλους τους Αμερικανούς υπηκόους να απομακρυνθούν από τη χώρα «λόγω της εντεινόμενης αστάθειας».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις διαμαρτυρίες αυτές προστέθηκε από το Σαββατοκύριακο εξέγερση σε μία από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας, έξω από τη Σάνα'α. Οι υεμενίτικες αρχές αποσυνέδεσαν την εξέλιξη αυτή από τις διαδηλώσεις. Εντούτοις, ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένου του al Jazeera που επικαλέστηκε πηγές από το εσωτερικό της φυλακής και καταγράφει σχετικές δηλώσιες, αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι έθεσαν επίσης ως βασικό αίτημα την απομάκρυνση του Σάλεχ από την εξουσία. Οι ίδιες πάντα πηγές υποστηρίζουν ότι οι δεσμοφύλακες άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν και τέσσερις να τραυματιστούν.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπουμπάκρ αλ Κίρμπι εκτίμησε ότι βασικό αίτιο της «αναταραχής», όπως είπε, που επικρατεί στη χώρα είναι η φτώχεια και η έλλειψη δουλειάς. Οπως πρόσθεσε, «η υεμενίτικη ηγεσία για να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, θα χρειαστεί βοήθεια 6 δισ. δολαρίων εντός της επόμενης 5ετίας», αίτημα που αναμένεται να θέσει στις δωρήτριες για την Υεμένη χώρες του Κόλπου, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

ΙΡΑΝ
Παραίτηση Ραφσαντζανί με έντονο παρασκήνιο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της ισχυρότατης Επιτροπής των Ειδικών, η οποία ελέγχει τον εκάστοτε Αγιατολάχ και τον επιλέγει όταν χηρέψει η θέση, ο πρώην Πρόεδρος Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί. Ο Ραφσαντζανί, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από το 2007, δεν προσπάθησε καθόλου να διεκδικήσει το αξίωμα απέναντι στον Αγιατολάχ Μουχάμαντ Ρεζά Μαχνταβί Κάνι, που θεωρείται φίλα προσκείμενος στον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και γενικότερα τη συντηρητική πτέρυγα του καθεστώτος.

Με δηλώσεις του, ο πρώην Πρόεδρος, μιλώντας για «προσπάθεια αποσόβησης του βαθύτερου διχασμού του ιρανικού έθνους», άφησε να εννοηθεί ότι οι λόγοι της αποχώρησής του ήταν κυρίως πολιτικοί και αφορούν στην ολοένα οξυνόμενη αντιπαράθεση εντός των κόλπων του καθεστώτος. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Ραφσαντζανί υπέκυψε τελικά στις ασφυκτικές πιέσεις για αποχώρηση που δεχόταν με ποικίλους τρόπους (και με διώξεις για διάφορους λόγους κατά των παιδιών του), μετά από τη σχεδόν ανοιχτή υποστήριξή του προς τη λεγόμενη «μεταρρυθμιστική πτέρυγα» του καθεστώτος. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνει ότι εντείνεται η διαπάλη εντός του ιρανικού καθεστώτος. Ο Ραφσαντζανί διατηρεί τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας που εξετάζει ζητήματα που αφορούν σε νομικές διαφορές.

ΟΜΑΝ
Επιμένουν οι κινητοποιήσεις

MOΥΣΚΑΤ.--

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την καθιστική τους διαμαρτυρία στο κέντρο του Σοχάρ, της πόλης του σουλτανάτου που είναι οικονομικό κέντρο, δήλωναν οι διαδηλωτές, που χτες συμπλήρωσαν 10 ημέρες κινητοποιήσεων. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν ικανοποίηση για τον ευρύ ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Σουλτάνος Καμπούς, το Σαββατοκύριακο, απομακρύνοντας 12 υπουργούς. Επιμένουν, όμως, και στο αίτημά τους όλοι όσοι είναι μπλεγμένοι σε υποθέσεις διαφθοράς (υπουργοί, ανώτατοι αξιωματούχοι κλπ.) να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη και να δικαστούν. Επίσης, ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας, για αύξηση μισθών και συντάξεων, ζητήματα που ο Σουλτάνος υποστήριξε ότι έδωσε εντολή να εξεταστούν άμεσα.

Στο σουλτανάτο, το οποίο μαζί με το Ιράν ελέγχει τα στενά του Ορμούζ από όπου διεξάγεται όλη η ενεργειακή και εμπορική κίνηση από και προς τον Περσικό Κόλπο, επικρατεί ηρεμία και τα πνεύματα δεν είναι τεταμένα. Μόνο το περασμένο Σάββατο, στις 26 Φλεβάρη, σημειώθηκαν επεισόδια με ένα νεκρό στο Σοχάρ. Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια του Σουλτάνου Καμπούς, που ανέλαβε την εξουσία με ένα αιματηρό πραξικόπημα από τον πατέρα του το 1970, βρίσκεται στα ηνία της χώρας (είτε υπό αποικιοκρατία είτε όχι) από το 1750.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Διπλά αιτήματα από τους διαδηλωτές

ΜΑΝΑΜΑ.--

Τη δική τους πλατφόρμα αιτημάτων παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τρεις μικρές σιιτικές ακραίες οργανώσεις (οι al Haq, Wafa, Freedom Movement), των οποίων η δράση ήταν απαγορευμένη στο εμιράτο, αλλά, εξαιτίας των πρόσφατων διαδηλώσεων, ο βασιλιάς αλ Κχαλίφα την επέτρεψε. Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι θέτουν ως αίτημα την κατάργηση της βασιλείας και την ίδρυση ενός συστήματος αστικής δημοκρατίας, αίτημα αρκετά προωθημένο για το εμιράτο που δε συμμερίζεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η μείζονα σιιτική αντιπολίτευση Wefaq, που επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών. Ο συνασπισμός Wefaq ζητά περικοπή των εξουσιών του βασιλιά και συνταγματική μοναρχία.

Πάντως, όλοι ζητούν ίσα δικαιώματα για το σιιτικό πληθυσμό, που αποτελεί και την πλειοψηφία, καθώς και τερματισμό της χορήγησης υπηκοότητας σε αλλοδαπούς σουνίτες, με στόχο, όπως καταγγέλλουν, ν' αλλάξει σταδιακά η δογματική σύνθεση του πληθυσμού.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, τη Δευτέρα, και έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μανάμα, καλώντας την Ουάσιγκτον «να πάψει να υποστηρίζει δικτάτορες και να πιέσει για την υιοθέτηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων». Ο Αμερικανός πρέσβης εξήλθε και συνομίλησε λίγο με τους διαδηλωτές σε ήρεμο κλίμα, οι οποίοι εμφανίστηκαν έτοιμοι να συζητήσουν με το βασιλιά αρκεί ο διάλογος να είναι ουσιαστικός. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το μικρό βασίλειο είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και βάση του 5ου αμερικανικού στόλου στον Περσικό Κόλπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ