ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Εκκλήσεις για βοήθεια από εργατικές λαϊκές οικογένειες

Την ίδια στιγμή, ο Συνήγορος λέει σ' αυτούς τους ανθρώπους ότι διέξοδος είναι η λειτουργία των θεσμών και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτούς!

Εκκλήσεις για βοήθεια από υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά που δεν τα βγάζουν πέρα, από ανέργους, από μικροεπαγγελματίες που τα μαγαζιά τους κινδυνεύουν να κλείσουν και γενικά από εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα που δεν μπορούν να επιβιώσουν, έφτασαν στον Συνήγορο του Πολίτη μέσα στο 2010.

Αυτό είπε χτες η αναπληρώτρια Συνήγορος Καλλιόπη Σπανού, παρουσιάζοντας τη σχετική έκθεση. Η δήθεν ανεξάρτητη αρχή που κινείται στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των ταξικών αντιθέσεων (έτσι κι αλλιώς είναι θεσμός που φτιάχτηκε από το αστικό κράτος με πρόσχημα την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων), αυτή τη φορά υποχρεώθηκε να παραδεχτεί αλήθειες που δεν κρύβονται. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Εκθεσης, «η ανεξάρτητη αρχή κατακλύστηκε από καταγγελίες, μεταξύ των οποίων πολλές αφορούσαν αιτήματα για βοήθεια (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άνεργοι, επιχειρηματίες σε κίνδυνο πτώχευσης κ.λπ.)». Πέραν των ανέργων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η αναφορά σε επιχειρηματίες ασφαλώς δεν αφορά στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά σε μικρούς επαγγελματίες που βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους κατά χιλιάδες. Παρόμοια γεγονότα αναφέρονται για πρώτη φορά σε έκθεση του Συνηγόρου.

Η έκθεση αναφορικά με τα προβλήματα που δημιούργησε στα λαϊκά στρώματα η πολιτική της κυβέρνησης διαπιστώνει: «Η περιστολή των δημόσιων δαπανών επηρέασε ευρύτερα τη λειτουργία του κράτους. Καθυστερήσεις πληρωμών, προβλήματα λειτουργίας λόγω ελλιπούς στελέχωσης σε συνδυασμό με το κύμα συνταξιοδοτήσεων, μειωμένες υπηρεσίες Πρόνοιας, καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και στην παροχή άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων, ανατροπή προσδοκιών για πρόσληψη επιτυχόντων σε διαγωνισμούς, είναι ορισμένα από τα θέματα που κυριάρχησαν το 2010 στις καταγγελίες (αναφορές) των πολιτών». Εν κατακλείδι, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του, ο Συνήγορος, ως μόνη λύση για όλα αυτά, προτάσσει τη «λειτουργία των θεσμών και το σεβασμό των δικαιωμάτων». «Ο Συνήγορος πρέπει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια Συνήγορος. Από αυτά αποδεικνύεται το τι ακριβώς δουλειά κάνει ο θεσμός με όσους απευθύνονται σε αυτόν και γιατί οι άνεργοι, οι λαϊκές εργατικές οικογένειες, οι μικροί επαγγελματίες πρέπει να κατανοήσουν ότι μόνο με τον οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα μπορούν να βάλουν τέλος στα δεινά που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική. Και όχι μέσα από τέτοιους θεσμούς, που παίζουν το ρόλο του Δούρειου Ιππου με στόχο τη διαιώνιση της κυρίαρχης πολιτικής και την υποταγή σε αυτήν, απομακρύνοντας το λαό από την πάλη και τη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλει παραπληροφόρηση από την ΕΤ 3

Σχετικά με το θέμα των σκουπιδιών

Για συνειδητή παραπληροφόρηση και παραπλάνηση του λαού, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης την ΕΤ 3, με αφορμή τα όσα πρόβαλε από το νυκτερινό δελτίο ειδήσεων τη Δευτέρα 28 του Μάρτη, σχετικά με τις αντιδράσεις του ΠΑΜΕ για την απόφαση του Δήμου να βάλει απορριμματοφόρα ιδιωτικών εταιρειών να μαζέψουν τα σκουπίδια στην πόλη.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ που παρουσιάσθηκε, εμφανίσθηκε ότι το ΠΑΜΕ εμποδίζει την προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου να καθαρίσει η πόλη, επειδή μπλόκαρε για μία ώρα ένα από τα 5 απορριμματοφόρα ιδιωτών εργολάβων που κινητοποίησε ο Δήμος και στα οποία δούλευαν εργαζόμενοι του ιδιώτη εργολάβου.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Οι εργαζόμενοι είναι στη θέση τους και περιμένουν να εργαστούν. Το ΠΑΜΕ δεν μπλόκαρε κανένα απορριμματοφόρο του Δήμου.

Η Θεσσαλονίκη βρωμίζει εδώ και τρεις μήνες, συστηματικά και μεθοδικά για να δικαιολογήσει η διοίκηση Μπουτάρη και το νέο σύστημα εξουσίας που στήνει στην πόλη την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτες εργολάβους.

Η υπόθεση "μυρίζει" από μακριά "στήσιμο" και μεθόδευση.

Οι δικαιολογίες της διοίκησης του Δήμου για τη μεθοδευμένη απονέκρωση των υπηρεσιών του δήμου είναι για τα σκουπίδια. Τη μια δεν έχουν ανταλλακτικά. Την άλλη δεν έχουν πετρέλαιο.

Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις της "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ότι η νέα διοίκηση του Δήμου είναι η εμπροσθοφυλακή επιχειρηματικών συμφερόντων που μυρίστηκαν "πράσινες μπίζνες", δικαιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Πρέπει όμως η νέα διοίκηση και ο κ. Μπουτάρης να καταλάβουν ένα απλό πράγμα: Η επιχειρηματικότητα με τις πλάτες του κράτους που πάει να γίνει επιχειρηματικότητα με τις πλάτες του Δήμου, είναι αυτή που έριξε τη χώρα στην κρίση. Και την κρίση αυτή δεν την πληρώνουν ο κ. Μπουτάρης και οι συνάδελφοί του, βιομήχανοι. Τη πληρώνουν οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός.

Αν πιστεύει ο κ. Μπουτάρης και η νέα δημοτική αρχή ότι θα μετατρέψουν το Δήμο Θεσσαλονίκης σε Ανώνυμη Εταιρεία, χωρίς αντίσταση από το λαό της πόλης, είναι "βαθιά νυχτωμένοι".

Οσον αφορά το δελτίο ειδήσεων της ΕΤ 3, δεν πρόκειται να διορθωθεί. Οσο αγριεύει η κυβερνητική πολιτική και η πολιτική των συνεργατών της στην τοπική διοίκηση, τόσο περισσότερα ψέματα και προβοκάτσιες θα σερβίρει σαν "έγκυρη ενημέρωση"».

FRONTEX
Συλλαμβάνει χιλιάδες στα σύνορα

Την εξάπλωση της επιχείρησης συνοριοφύλαξης «Poseidon» προκειμένου να συμπεριλάβει και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αποφάσισε ο Frontex (στρατιωτικοαστυνομικός οργανισμός της ΕΕ για να κρατά εκτός ευρωένωσης τους ανεπιθύμητους για το μεγάλο κεφάλαιο πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού). Παράλληλα, δείχνει με νέα στοιχεία τα σκληρά αποτελέσματα του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα.

Δίνοντας ο Frontex στατιστικά για τις τέσσερις πρώτες βδομάδες της επιχείρησης (ξεκίνησε ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της «RABIT» στον Εβρο) αναφέρει ότι μειώνονται παραπέρα οι αφίξεις μέσω της χερσαίας συνοριογραμμής με την Τουρκία (επιχειρούν εκεί στελέχη του Frontex από 23 κράτη - μέλη της ΕΕ). Οτι από 1 Γενάρη έως 24 Μάρτη συνελήφθησαν 5.281 πρόσφυγες συγκριτικά με τις 8.054 «αφίξεις» στο διάστημα Νοέμβρη - Δεκέμβρη. Το Μάρτη έγιναν 1.383 συλλήψεις, το Γενάρη 2.266, το Φλεβάρη 1.632. Οι περισσότεροι (24%) έρχονται από το Αφγανιστάν.

Ταυτόχρονα, «εν αναμονή πιθανών μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη» που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές προκαλούν, στον Frontex αποφάσισαν το θαλάσσιο σκέλος της «Poseidon» που καλύπτει το Αιγαίο να εξαπλωθεί ώστε να καλύψει και τα νότια της Κρήτης. Μάλιστα, επιχειρούν πλέον εδώ ένα σκάφος της ρουμανικής ακτοφυλακής και ένα αεροσκάφος από την Πορτογαλία.

Απόδραση κρατουμένων

Δύο υπόδικοι κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών απέδρασαν προχτές στις 2.30 π.μ. τα ξημερώματα από το Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, αφού έκοψαν τα κάγκελα και με ένα σεντόνι για σχοινί κατέβηκαν στην πίσω πλευρά των φυλακών και εξαφανίστηκαν.

Οι δύο δραπέτες είναι αλβανικής καταγωγής, ηλικίας 34 και 28 ετών, ενώ ο τελευταίος εκτίει και οκτάμηνη ποινή φυλάκισης για υπεξαίρεση. Με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο υπαρχιφύλακας και δύο εξωτερικοί φρουροί του Ψυχιατρείου. Επίσης, διατάχθηκε και πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση που θα διενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Κόντρα Καστανίδη - δικαστών

Διαμάχη ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, και των δικαστών. Αμφότερες οι πλευρές, δικαστές και υπουργείο, επιρρίπτουν ευθύνες η μια στην άλλη για το «βάλτωμα» των υποθέσεων με τα σκάνδαλα. Ο υπουργός με χτεσινή επιστολή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, ζητά να πληροφορηθεί τι απέγιναν οι μεγάλες υποθέσεις για τα σκάνδαλα που έχουν απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη. Ειδικότερα, στη δισέλιδη επιστολή του ο Χ. Καστανίδης αναφέρει ότι οι παραγραφές οφείλονται στη διακοπή των εργασιών της Βουλής το Μάη του 2009. Αναφέρεται στην πορεία των δικών για δικαστικές υποθέσεις (υποκλοπές, Βατοπέδι, «Ζήμενς», ομόλογα, «Ασπίς Πρόνοια» και γιατροί της «De Puy») και ρωτά αν και για τα μη πολιτικά πρόσωπα ευθύνεται ο προβληματικός νόμος περί ευθύνης υπουργών ή αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη. Γι' αυτό το λόγο ζητά απάντηση από τον Ι. Τέντε σχετικά με το ποιοι παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο, ποιοι δικάστηκαν, αν έχουν εκδοθεί αποφάσεις έστω σε πρώτο βαθμό, σε ποιο στάδιο της προδικασίας βρίσκεται καθεμιά από τις παραπάνω υποθέσεις, πόσος χρόνος χρειάστηκε για τη δικαστική έρευνα κλπ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη

Εκδήλωση τιμής στον ήρωα κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, διοργανώνει, μεθαύριο Πέμπτη 31 Μάρτη, στην επέτειο των 59 χρόνων από την εκτέλεσή του (στις 30/3/1952), η διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον τόπο της δολοφονίας του, στο Αλσος του Γουδή (εκεί που έχει στηθεί η τιμητική πλάκα από το ΚΚΕ).

Καλούνται οι αγωνιστές, οι απόγονοι και οι φίλοι της Αντίστασης να συγκεντρωθούν, ώρα 10 το πρωί, στο σταθμό της Κατεχάκη, απ' όπου θα μεταβούν στον τόπο της δολοφονίας του Ν. Μπελογιάννη για την κατάθεση στεφανιού κλπ.

Σήμερα η κηδεία του Ηλία Ματθαίου

Στο Ξηροκάμπι της Λακωνίας, εκεί όπου γεννήθηκε, το 1958, θα γίνει σήμερα, στις 11 π.μ., η κηδεία του Ηλία Ματθαίου. Η καρδιά του σταμάτησε την Κυριακή το βράδυ, μέσα σε ένα ταξί που τον μετέφερε από το σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων, καθώς επέστρεφε από την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Μετά τις γυμνασιακές σπουδές στην Αθήνα, ο Ηλίας Ματθαίος πέτυχε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθήνας, απ' όπου και αποφοίτησε. Τα πρώτα δημοσιογραφικά βήματα τα έκανε στον «Οδηγητή», την εφημερίδα της ΚΝΕ, στη δεκαετία του 1980. Το 1986 εντάχτηκε στον «Ριζοσπάστη» - και ασχολήθηκε με το αθλητικό ρεπορτάζ - και από το 1995 εργάστηκε στο «Εθνος» ως αθλητικός συντάκτης στην αρχή, ενώ αργότερα ανέλαβε αρχισυντάκτης στο ένθετο «Παιδεία».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «ο Ηλίας Ματθαίος υπήρξε ένας πολύ καλός συνάδελφος, ευθύς, αγωνιστής και ευαίσθητος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ