Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Εκκλήσεις για βοήθεια από εργατικές λαϊκές οικογένειες

Την ίδια στιγμή, ο Συνήγορος λέει σ' αυτούς τους ανθρώπους ότι διέξοδος είναι η λειτουργία των θεσμών και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτούς!

Εκκλήσεις για βοήθεια από υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά που δεν τα βγάζουν πέρα, από ανέργους, από μικροεπαγγελματίες που τα μαγαζιά τους κινδυνεύουν να κλείσουν και γενικά από εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα που δεν μπορούν να επιβιώσουν, έφτασαν στον Συνήγορο του Πολίτη μέσα στο 2010.

Αυτό είπε χτες η αναπληρώτρια Συνήγορος Καλλιόπη Σπανού, παρουσιάζοντας τη σχετική έκθεση. Η δήθεν ανεξάρτητη αρχή που κινείται στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των ταξικών αντιθέσεων (έτσι κι αλλιώς είναι θεσμός που φτιάχτηκε από το αστικό κράτος με πρόσχημα την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων), αυτή τη φορά υποχρεώθηκε να παραδεχτεί αλήθειες που δεν κρύβονται. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Εκθεσης, «η ανεξάρτητη αρχή κατακλύστηκε από καταγγελίες, μεταξύ των οποίων πολλές αφορούσαν αιτήματα για βοήθεια (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άνεργοι, επιχειρηματίες σε κίνδυνο πτώχευσης κ.λπ.)». Πέραν των ανέργων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η αναφορά σε επιχειρηματίες ασφαλώς δεν αφορά στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά σε μικρούς επαγγελματίες που βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους κατά χιλιάδες. Παρόμοια γεγονότα αναφέρονται για πρώτη φορά σε έκθεση του Συνηγόρου.

Η έκθεση αναφορικά με τα προβλήματα που δημιούργησε στα λαϊκά στρώματα η πολιτική της κυβέρνησης διαπιστώνει: «Η περιστολή των δημόσιων δαπανών επηρέασε ευρύτερα τη λειτουργία του κράτους. Καθυστερήσεις πληρωμών, προβλήματα λειτουργίας λόγω ελλιπούς στελέχωσης σε συνδυασμό με το κύμα συνταξιοδοτήσεων, μειωμένες υπηρεσίες Πρόνοιας, καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και στην παροχή άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων, ανατροπή προσδοκιών για πρόσληψη επιτυχόντων σε διαγωνισμούς, είναι ορισμένα από τα θέματα που κυριάρχησαν το 2010 στις καταγγελίες (αναφορές) των πολιτών». Εν κατακλείδι, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του, ο Συνήγορος, ως μόνη λύση για όλα αυτά, προτάσσει τη «λειτουργία των θεσμών και το σεβασμό των δικαιωμάτων». «Ο Συνήγορος πρέπει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια Συνήγορος. Από αυτά αποδεικνύεται το τι ακριβώς δουλειά κάνει ο θεσμός με όσους απευθύνονται σε αυτόν και γιατί οι άνεργοι, οι λαϊκές εργατικές οικογένειες, οι μικροί επαγγελματίες πρέπει να κατανοήσουν ότι μόνο με τον οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα μπορούν να βάλουν τέλος στα δεινά που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική. Και όχι μέσα από τέτοιους θεσμούς, που παίζουν το ρόλο του Δούρειου Ιππου με στόχο τη διαιώνιση της κυρίαρχης πολιτικής και την υποταγή σε αυτήν, απομακρύνοντας το λαό από την πάλη και τη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ