ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
Δεν αίρονται οι κίνδυνοι εμπορευματοποίησης των δασών

Eurokinissi

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναρτώνται σήμερα - και μάλιστα με καθυστέρηση 7 μηνών από τις αρχικές εξαγγελίες - οι τρεις πρώτοι δασικοί χάρτες που αφορούν το Μαραθώνα, την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, χωρίς ωστόσο με αυτό να αίρονται οι κίνδυνοι αποχαρακτηρισμών, καταπατήσεων και έξαρσης της εμπορευματοποίησης της γης. Στους δασικούς χάρτες που παρουσιάστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου απλά γίνεται καταγραφή με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1937-38 δασών και δασικών εκτάσεων στις τρεις περιοχές. Από τα 95.000 στρέμματα της συνολικής έκτασης του Μαραθώνα, ως δάση εμφανίζονται τα 53.000 στρέμματα. Στην Πεντέλη, σε σύνολο 3.413 στρεμμάτων, τα 2.212 εμφανίζονται ως δάση και δασικές εκτάσεις. Στη Νέα Πεντέλη από τα 23.914 στρέμματα συνολικά, τα δάση εμφανίζονται να καταλαμβάνουν 22.204 στρέμματα.

Επιστημονικά η διαδικασία είναι έωλη, καθώς ακόμα υπάρχει νομικό κενό του ορισμού του τι είναι δάσος και τι δασική έκταση και επιπλέον η καταγραφή που κάνουν οι δασικοί χάρτες δεν αναιρεί την κείμενη νομοθεσία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς σ' αυτές τις εκτάσεις. Στην πραγματικότητα η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και η προστασία της δημόσιας δασικής περιουσίας από την εμπορευματοποίηση προϋποθέτει την εξέταση όλων των τίτλων από το 1915 όταν και ολοκληρώνεται το έκτακτο καθεστώς χρησικτησίας. Αντίθετα, η ακολουθούμενη διαδικασία με την οποία προηγούνται οι χάρτες της σύνταξης του Κτηματολογίου θέτει υπό αμφισβήτηση το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η χρήση μόνο των αεροφωτογραφιών, χωρίς επιτόπιες αυτοψίες, μπορεί εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της βλάστησης και της κλίσης του εδάφους να δημιουργήσει περιθώριο σφάλματος ως και 30% στη διαμόρφωση των δασικών χαρτών, που σημαίνει ότι μπορούν να αποχαρακτηριστούν μεγάλες δημόσιες δασικές εκτάσεις και δάση. Με αυτά τα δεδομένα οι δασικοί χάρτες θα αποτελέσουν ένα ακόμα βήμα νομιμοποίησης καταπατήσεων, απώλειας δημόσιας δασικής περιουσίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟΥ
Εκβιάζουν τους συμβασιούχους

Τους μόνιμους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων βάζει μπροστά τώρα η δημοτική αρχή, προκειμένου να διασπάσει τον αγώνα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ετσι, μετά και την προχτεσινή προσπάθεια του δημάρχου να επιρρίψει στους συμβασιούχους τα προβλήματα των παιδικών σταθμών και να τους φέρει έτσι σε αντιπαράθεση με τις λαϊκές οικογένειες, χτες επιχειρήθηκε να στηθεί νέα αντιπαράθεση με το μόνιμο προσωπικό. Η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου άρχισε να ρωτά έναν έναν τους μόνιμους εργαζόμενους αν επιθυμούν να δουλέψουν παραπάνω ώρες και να αμειφθούν επιπλέον, ώστε να καλύψουν τα κενά από την απουσία των συμβασιούχων, υλοποιώντας έτσι και στην πράξη τη διασπαστική πολιτική της δημοτικής αρχής.

Μια πολιτική που επισημοποιήθηκε με τον πιο καθαρό τρόπο προχτές, όταν σε δελτίο Τύπου ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης, επέρριψε την ευθύνη για τα προβλήματα των παιδικών σταθμών στους συμβασιούχους και στον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στην ίδια ανακοίνωση θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος καλούσε τους μόνιμους να δουλέψουν παραπάνω ώρες, με επιπλέον αμοιβή. Ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιδιώτη για τη διανομή του φαγητού στα φιλοξενούμενα παιδιά.

Η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου ζήτησε από τους συμβασιούχους να λήξουν την κατάληψη, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση μαζί τους. Τα παραπάνω διεμήνυσε στο Σωματείο Εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στην Επιτροπή Εργαζομένων του Δημοτικού Βρεφοκομείου η πρόεδρός του, Μ. Ηλιοπούλου, σε συνάντηση που είχε μαζί τους χτες. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται προϋπήρχαν και θύμισαν ότι παρέμεναν στις θέσεις τους ακόμα και όταν ήταν απλήρωτοι για δύο μήνες (Γενάρη - Φλεβάρη).

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη φοροεπέλαση

Σε φοροληστεία των δημοτών επιδίδεται η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας - πρόσκειται στη ΝΔ - επιβάλλοντας τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και νέα «χαράτσια» και, μάλιστα, σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα υφίσταται δραματική συρρίκνωση, η οικονομική ανέχεια παίρνει διαστάσεις και η φτώχεια απλώνεται στην πόλη και την ύπαιθρο του νέου «Καλλικρατικού» δήμου.

Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για τις αυξήσεις θα συζητηθούν, σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας. Την ώρα που θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, έξω από το δημαρχείο, θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία καλούν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ.

Οι αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας για τις κατοικίες ξεκινούν από 33% στην πόλη της Καρδίτσας και φτάνουν στο 119% σε κοινότητες του δήμου, ενώ για τα καταστήματα στις κοινότητες φτάνουν στο 212%.

Κατακόρυφη είναι η αύξηση στο πάγιο του τέλους ύδρευσης για τους κατοίκους των πρώην «Καποδιστριακών» δήμων Μητρόπολης (233%), Καλλιφωνίου (200%), Ιτάμου (50%), Κάμπου (25%).

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας έχει αποφασίσει - με την ψήφο όλων των παρατάξεων εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - την επιβολή τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και στους κατοίκους των πρώην «Καποδιστριακών» δήμων που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν και το οποίο θα είναι 0,025% επί της αξίας του ακινήτου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενόψει της σημερινής συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, ανάμεσα στ' άλλα αναφέρουν: «Η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Καρδίτσας, παραβλέποντας την αφαίμαξη που υφίσταται το εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών από τα κυβερνητικά μέτρα και την εφαρμογή του Μνημονίου, εισηγείται λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Προϋπολογισμού για το 2011 να επιβάλλει φορο-ληστεία των δημοτών με αυξήσεις τελών που δεν έχουν προηγούμενο σε ποσά και ποσοστά».

Την επιβολή νέων χαρατσιών καταγγέλλει και η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους εργαζόμενους της πόλης, τις γυναίκες και όλους όσοι θίγονται από μια τέτοια απόφαση σήμερα Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύμπραξη με ιδιώτες για την ανακύκλωση

Την απόφαση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να εμπλέξει ακόμη πιο βαθιά τους ιδιώτες στην καθαριότητα της Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες. Ανακοίνωσε ότι η σύμβαση με την «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης» (ΕΕΑΑ ΑΕ) δρομολογείται άμεσα, ενώ ταυτόχρονα η διοίκηση του δήμου εξετάζει και τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτόνομου συστήματος ανακύκλωσης μέσω του ΕΣΠΑ, με σύμπραξη με ιδιωτικό φορέα.

Αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή που έχει η υπηρεσία καθαριότητας, τις οποίες θα καλύψει με συμβασιούχους και ιδιώτες εργολάβους. Οπως είπε, σήμερα στην καθαριότητα εργάζονται 438 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 234 είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου και οι 204 είναι συμβασιούχοι. Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα προσληφθούν συμβασιούχοι για να καλύψουν μέρος των αναγκών, ενώ ξεκαθάρισε ότι η υπηρεσία καθαριότητας δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους από 700 εργαζόμενους.

Ανοδος της «Πανεπιστημονικής» σε Τοπογράφους και ΕΕΤΕΜ

Ανοδο σε ψήφους και σε ποσοστό σημειώνουν οι δυνάμεις της «Πανεπιστημονικής» τόσο στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων - Τοπογράφων (ΠΣΔΑΤΜ) όσο και στην Επιστημονική Ενωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ).

Συγκεκριμένα, στο Σύλλογο Τοπογράφων, οι δυνάμεις της «Πανεπιστημονικής» σημείωσαν, στο σύνολο της χώρας, σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστό καταγράφοντας ποσοστό 7,89% σε σχέση με 5% το 2008. Η ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) κατέγραψε ποσοστό 47,8%, η «Νέα Χάραξη» (ΝΔ) 26,3%, το «Δημοκρατικό Κίνημα» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) 6%, η «Συσπείρωση» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 5,5% και η συντεχνιακή παράταξη «Αλληλεγγύη» 6,4%.

Στην ΕΕΤΕΜ, με την καταμέτρηση στην υπόλοιπη επικράτεια να συνεχίζεται, οι δυνάμεις της «Πανεπιστημονικής» έλαβαν στην Αθήνα 142 ψήφους και ποσοστό 24,7%, σε σχέση με 112 ψήφους και ποσοστό 16,4% το 2008.

Σε ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική» στην ΕΕΤΕΜ χαιρετίζει τους φίλους της, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους πτυχιούχους μηχανικούς. «Το εκλογικό αποτέλεσμα αναδεικνύει την "Πανεπιστημονική" ως τον άλλο πόλο, τον πόλο αντίστασης και αντεπίθεσης, μέσα και έξω από το ΔΣ, και μας επιτρέπει να δώσουμε τον αγώνα απέναντι στην άρχουσα τάξη και την ΕΕ με καλύτερους όρους».

Αντίστοιχα η «Πανεπιστημονική» Τοπογράφων, τονίζει, μεταξύ άλλων: «Στον ΠΣΔΑΤΜ, οι μηχανισμοί του κυβερνητικού συνδικαλισμού αξιοποιήθηκαν ποικιλότροπα, προκειμένου να εγκλωβιστεί η αγανάκτηση των εργαζόμενων συναδέλφων σε συντεχνιακές αντιπαραθέσεις, που δε θίγουν την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η ενίσχυση της "Πανεπιστημονικής" μάς επιτρέπει να αντιπαρατεθούμε και σε τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Αθλιες συνθήκες κράτησης μεταναστών

Τις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στους χώρους κράτησης αλλοδαπών σε Ροδόπη και Εβρο, επισημαίνει με χτεσινό δελτίο Τύπου ο Συνήγορος του Πολίτη. Παράλληλα προσθέτει πως την τελευταία διετία η κατάσταση στην περιοχή έχει πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΕΚΠΑ στο χωριό Φυλάκιο, που έχει χωρητικότητα 376 ατόμων, τις περιόδους αιχμής κρατούνται έως και 900 άτομα. Στους χώρους κράτησης σε Σουφλί, Φερές και Τυχερό (σ.σ. πρώην σιταποθήκες) χωρητικότητας 40-60 ατόμων κατά μέσο όρο, κρατείται τριπλάσιος αριθμός, ενώ στο χώρο κράτησης στη Δένα Ροδόπης, που παλιότερα ήταν σιταποθήκη και έχει χωρητικότητα 60 ατόμων περίπου, κατά καιρούς κρατούνται έως 200 άνθρωποι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ