ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν δυναμικά τη διεκδίκηση δωρεάν συγγραμμάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, με κύριο αίτημα να αρχίσει άμεσα η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και σημειώσεων στους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής.

Οι φοιτητές απαίτησαν να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς που τους θέλει να αγοράζουν συγγράμματα και σημειώσεις που κανονικά θα έπρεπε να διανέμονται δωρεάν και κατέθεσαν ενδεικτικούς καταλόγους από μαθήματα του Φιλολογικού και του Ιστορικού - Αρχαιολογικού, τα συγγράμματα των οποίων διατίθενται επί πληρωμή. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Παύλος Σπυρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογικού: «Το καθεστώς που επικρατεί με τα συγγράμματα της Φιλοσοφικής κινείται γύρω από τον άξονα του "αυτοτελούς οικονομικά και διοικητικά" πανεπιστημίου, δηλαδή του πανεπιστημίου της ανταποδοτικότητας, του πανεπιστημίου που αφήνει πίσω του κάθε έννοια Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας».

Η Χαρά Παπαϊωάννου, από το Σύλλογο Φοιτητών Ψυχολογικού, εκθέτοντας στη Σύγκλητο τα αιτήματα των συλλόγων, αφού επισήμανε ότι οι φοιτητές δεν έχουν καμιά διάθεση να συνεχίσουν «να πηγαίνουν από τον Αννα στον Καϊάφα», υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταματήσουν οι αοριστολογίες και να δοθεί άμεσα μια λύση γιατί το εξάμηνο προχωράει».

Από τη μεριά της, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής κα Καμπίτογλου εντόπισε το πρόβλημα στις... «ιδιομορφίες» της Φιλοσοφικής, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι είναι αντιεπιστημονικό οι φοιτητές να διδάσκονται από ένα σύγγραμμα και ότι πρέπει να δίνονται σημειώσεις από πολλά συγγράμματα. Δε διευκρίνισε βέβαια για ποιο λόγο τόσο το σύγγραμμα όσο και οι σημειώσεις δεν μπορούν να διανέμονται δωρεάν. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των προέδρων των τμημάτων της Φιλοσοφικής. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς, πήγαν παραπέρα, λέγοντας ότι «τα χρήματα που δαπανούν οι φοιτητές δεν είναι και πολλά»...

Ωστόσο, η πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου που τοποθετήθηκαν στο ζήτημα, τόνισαν ότι πρέπει οι διδάσκοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να ερευνηθούν και τυχόν πειθαρχικές ευθύνες που σίγουρα υπάρχουν. Από τη μεριά του, ο πρύτανης Μιχάλης Παπαδόπουλος αναγνώρισε μεν το δίκαιο των αιτημάτων των φοιτητών, αλλά περιορίστηκε στο να προτείνει να υπάρξει απλώς μια απόφαση της Συγκλήτου που θα «παραινεί» τους διδάσκοντες να λύσουν το πρόβλημα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δημοσιευμάτων του πανεπιστημίου, και ότι τα Τμήματα θα ελεγχθούν για την εφαρμογή της σε δύο μήνες.

Οι φοιτητές ωστόσο δηλώνουν ότι δε δέχονται ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα και επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα και ότι από την επόμενη κιόλας βδομάδα ο αγώνας θα κλιμακωθεί με νέες κινητοποιήσεις, ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

Αποφάσεις από τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας για την Τετάρτη 18 Οκτώβρη

Συνεχίζουν αγωνιστικά και δυναμικά τον αγώνα για κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης οι μαθητές της χώρας. Ηδη το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού έχει κλειστεί για την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, όπου σε Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα οι μαθητές με αποφάσεις των Συντονιστικών Αγώνα των Σχολείων έχουν προγραμματίσει πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Ετσι, στον Πειραιά οι μαθητές θα συναντηθούν στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή, ενώ πιο πριν οι μαθητές της Νίκαιας, με απόφαση του Συντονιστικού Κοκκινιάς - Κορυδαλλού θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Αγιο Νικόλαο Νίκαιας, απαιτώντας την κατάργηση του απαράδεκτου και κατάπτυστου εσωτερικού κανονισμού που προωθείται στα σχολεία της περιοχής. Επίσης, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά διεκδικεί οι μαθητικές εκλογές να γίνουν ενιαία σε όλα τα σχολεία του Πειραιά και γι' αυτό απαιτεί την 1η Νοέμβρη να γίνουν οι εκλογές για τα 5μελή μαθητικά συμβούλια και στις 8 Νοέμβρη εκλογές 15μελών.

Στην Λάρισα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί όλους τους μαθητές, γονείς και καθηγητές να συμμετάσχουν δυναμικά και αγωνιστικά στη μαθητική κινητοποίηση «για να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στη μόρφωση». Το ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στο παλαιό Κτηνιατρείο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Την ίδια μέρα, στις 18 Οκτώβρη, οι μαθητές στην Πάτρα θα πραγματοποιήσουν αποχές από τα μαθήματα και μπλόκα έξω από τα σχολεία τους. Επίσης, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας καλεί τους μαθητές της πόλης το Σάββατο 14 Οκτώβρη να συμμετάσχουν στην επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού, όπου θα συζητήσουν για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης στις 18/10, τον καθορισμό νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια στις αρχές Νοέμβρη.

Μέχρι το τέλος της βδομάδας θα συνεχίσουν οι συνεδριάσεις των τοπικών συντονιστικών των δήμων της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, για να συζητήσουν, αλλά και να καθορίσουν το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

«Σήμερα ο κ. Ευθυμίου καλείται να συνεχίσει το αντιεκπαιδευτικό έργο του Αρσένη. Μπορεί τα πρόσωπα να άλλαξαν, η αντιεκπαιδευτική πολιτική παραμένει όμως η ίδια», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας. Αναφέρει, επίσης, ότι τα τρία χρόνια της εκπαιδευτικής λαίλαπας μετρούν: 50.565 μαθητές που σταμάτησαν το λύκειο, τάξεις χωρίς καθηγητές, τσάντες χωρίς βιβλία, δεκάδες ενιαία λύκεια έκλεισαν λόγω έλλειψης μαθητών, τη δημιουργία δεκάδων ιδιωτικών ΤΕΕ, ΙΕΚ, φροντιστηρίων, χιλιάδες μαθητές διώχτηκαν ποινικά μόνο και μόνο επειδή αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο σχολείο, για ένα καλύτερο μέλλον.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΕΚ
Θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους

Από την χτεσινή πρώτη κινητοποίηση των σπουδαστών ΙΕΚ
Από την χτεσινή πρώτη κινητοποίηση των σπουδαστών ΙΕΚ
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΕΕΚ πραγματοποίησαν χτες το πρωί, σπουδαστές των δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συλλόγων Σπουδαστών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ, απαιτώντας δημόσιο και δωρεάν σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης.

Με ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τα αιτήματά τους, οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από τα γραφεία του ΟΕΕΚ. Στη συνέχεια δύο αντιπροσωπείες των Συλλόγων, συναντήθηκαν με τον υπεύθυνο του Διοικητικού Προσωπικού του ΟΕΕΚ, κ. Αναγνωστόπουλο, τον οποίο ενημέρωσαν για τα αιτήματα των δύο Συλλόγων και του ζήτησαν να δεσμευτεί για το καθένα από αυτά. Οι σπουδαστές αν και είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια αποκαλυπτική συζήτηση, ωστόσο δεν πήραν καμία δέσμευση στα αιτήματά τους από τον υπεύθυνο του Διοικητικού Προσωπικού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναγνωστόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο ΟΕΕΚ δε... διαθέτει χρήματα για να παραχωρεί δωρεάν συγγράμματα στους σπουδαστές, δεν έχει πόρους για να καλύπτει την παροχή των πάσο, ενώ για την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων τούς είπε να «το ξεχάσουν». Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ για πρόσβαση σε ΤΕΙ, όπως τόσο καιρό φημολογείται. Ενώ για την κατάργηση των διδάκτρων είπε ότι δε θα καταργηθούν μια και «δεν πρόκειται για δίδακτρα, αλλά για ανταποδοτικά τέλη» και συμπλήρωσε ότι όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις της ΕΕ «τότε θα αρχίσετε να πληρώνετε δίδακτρα».

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, αφού ενημερώσουν τους σπουδαστές των ΙΕΚ, πρόκειται να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες σε Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

2ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
Διώκονται μαθητές με μήνυση του διευθυντή

Στα δικαστήρια «σέρνεται» το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του 2ου Λυκείου Λαμίας, για τις μαθητικές κινητοποιήσεις κατά τη σχολική χρονιά 1998-99. Συγκεκριμένα, οι μαθητές κλήθηκαν σε απολογία στον Πταισματοδίκη Λαμίας μετά από μήνυση του διευθυντή του σχολείου. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι για «διατάραξη οικιακής ειρήνης σε δημόσιο χώρο».

Για να προλάβουν «καταιγίδες» που έρχονται ενόψει της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σέρνουν μαθητές στα δικαστήρια, καταγγέλλει ο Παντελής Μπρόφας, γονιός μαθήτριας που διώκεται.

«Στη μεριά που είναι ταγμένη η κυβέρνηση να υπηρετεί, δίνει τα πάντα μέσω των κρατικών λειτουργιών στους πλουτοκράτες για να αυξήσουν τα κέρδη τους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ ενώ «απ' την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ο λαός μας γίνονται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Και όταν ο λαός αντιδρά και αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματά του, τότε εμφανίζεται η κυβέρνηση και το κράτος της πλουτοκρατίας, να καταστείλει τους αγώνες με τον αυταρχισμό, τα ΜΑΤ, την ποινικοποίηση».

Τονίζει δε ότι «οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ο λαός μας πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Η παιδεία ενδιαφέρει όλους και σαν τέτοια πρέπει να γίνει αντικείμενο διεκδίκησης, από κοινού, των συλλόγων των εργαζομένων, των νέων, των εκπαιδευτικών, όλων των φορέων. Η συγκρότηση μετώπου στο κίνημα για την παιδεία είναι άμεση ανάγκη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο χώρο αυτό», υπογραμμίζει η ΝΕ Φθιώτιδας. Με ανακοίνωσή του επίσης το ΝΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ στηρίζει τους διωκόμενους μαθητές και απευθύνει κάλεσμα για κοινό μέτωπο αγώνα γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών και όλου του λαού, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Οι γονείς στη διεκδίκηση της μόρφωσης

«Τις χτυπητές αδυναμίες και τα τραγικά αδιέξοδα» της λεγόμενης εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης», που αναδείχτηκαν ξανά και με τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Β` και Γ` Λυκείου, καταγγέλλει με προχτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «δεν μπορεί να υποτάσσονται τα πάντα στη λογική της διαδικασίας εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό το εξετασιοκεντρικό πλέγμα έχει απορυθμίσει τα σχολεία, έχει υποβαθμίσει την παρεχόμενη γνώση και έχει ευνοήσει την ανάπτυξη της παραπαιδείας».

Στη συνέχεια η Ομοσπονδία Γονέων κάνει αναφορά στα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας σε σχέση με την εποχή «προ μεταρρύθμισης» και σημειώνει: «Η στέρηση από χιλιάδες μαθητές του απολυτηρίου του Λυκείου, αλλά και η "γεωγραφία" των αποτελεσμάτων με τις εργατικές συνοικίες και τις αγροτικές περιοχές να έχουν τριπλάσια ποσοστά απόρριψης από τον μέσο όρο, παραπέμπουν σε ένα άδικο, ταξικό και αποτυχημένο σύστημα που βάζει φραγμούς και κάνει διακρίσεις».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι αγώνες για ενίσχυση και αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και η διεκδίκηση της ποσοτικής και ποιοτικής διεύρυνσης της μόρφωσης είναι ο κύριος προσανατολισμός των οργανώσεων των γονέων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ