ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ»
Ημερίδα για τις πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Αθήνα

«Ποια Αθήνα τελικά "κατασκευάζεται" και με τι στόχους, σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και τον ευρύτερο χώρο της», είναι τα ερωτήματα που θα επιχειρηθεί να απαντηθούν σε ημερίδα της «Συμπαράταξης» - σήμερα, Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20 - με θέμα «Οι πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Αθήνα».

Την ημερίδα θα ανοίξει κείμενο του Λεων. Αυδή, που έγραψε στις 19 του Σεπτέμβρη 2000, για το σκοπό αυτό. Αλλωστε, τα ερωτήματα που τίθενται και οι σχετικές εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν, επιχειρούν να εκφράσουν και «την αγωνία του αξέχαστου Λεων. Αυδή για το "πού πάει η Αθήνα", η πόλη για την οποία αγωνίστηκε με σθένος και θέρμη» - όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της «Συμπαράταξης».

Οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στη σημερινή ημερίδα της Τετάρτης, είναι οι ακόλουθες: «Πόλη των πολιτών ή πόλη των τάξεων» (Χρ. Σελιανίτης, αρχιτέκτονας). «Η ποιότητα ζωής των καθημερινών ανθρώπων στην πόλη της Αθήνας» (Ε. Πορτάλιου, αρχιτέκτων). «Το μεταφορικό σύστημα στην Αθήνα και ποιοι δε θέλουν να λυθεί το πρόβλημα» (Γ. Σαρηγιάννης, καθηγητής Πολεοδομίας ΕΜΠ). «Ολυμπιακά έργα 2004» (Ν. Μολυβιάτης, δημοσιογράφος - Π. Κουμουνδούρος, αρχιτέκτων). «Το πρόβλημα των ελεύθερων χώρων της Αθήνας» (Γ. Σκλαβούνος, πολ. μηχανικός - πολεοδόμος). «Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μεγάλων ελεύθερων χώρων της ευρύτερης Αθήνας» (Ε. Ράπτη, αρχιτέκτων). «Το πρόγραμμα της "Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων"» (Γρ. Τραγγανίδας, δημοσιογράφος). «Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης» (Ρ. Λευκαδίτου, αρχιτέκτων).

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Μόνο η κυβέρνηση δε ... φταίει

Avaton

Στα... ακραία καιρικά φαινόμενα, σε κακοτεχνίες έργων αλλά και σε κωλυσιεργία της Νομαρχίας Λάρισας να κατεδαφίσει αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία είχαν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις, αποδίδονται - ανάμεσα σε άλλα - οι καταστροφές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που έπληξαν το νομό.

Σε πόρισμα του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γ. Καρατζιώτη, που συντάχθηκε μετά από σχετική εντολή της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, για τα αίτια των καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή, καταλογίζεται στη Νομαρχία Λάρισας η μη κατεδάφιση αυθαιρέτων και η άρνηση του Νομάρχη να παραδώσει τα σχετικά στοιχεία, καθώς επίσης η ανεπιτυχής παρέμβαση στο ρέμα «Πλατανόρεμα - Πουρί Αγιόκαμπου», όπου έπεσε η γέφυρα που υπήρχε. Για το θέμα η υπουργός Εσωτερικών έδωσε χτες εντολή να συγκροτηθεί επιτροπή, αποτελούμενη από δύο ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και δύο του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι θα μεταβούν στη Λάρισα, θα εξετάσουν το πρόβλημα και θα καταλογίσουν ευθύνες.

Βέβαια, από τον καταλογισμό των ευθυνών, εξαιρείται ο κύριος υπαίτιος, δηλαδή η κυβέρνηση, η οποία, με τα πενιχρά ποσά που δίνει στις Νομαρχίες για μελέτες και έργα, ενισχύει τις κακοτεχνίες και τα μπαλώματα. Η οποία επίσης, δίνει το παράδειγμα της καταπάτησης, με τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Ο Θανάσης Σερδένης, νομαρχιακός σύμβουλος Λάρισας, δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ρ»: «Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για τις πρόχειρες μελέτες και τις κακοτεχνίες στα έργα, αφού από τη μία δε δίνει χρήματα και από την άλλη τα έργα που εγκρίνονται δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής». Ο ίδιος υπογράμμισε πως απαιτείται να διευθετηθούν οι χείμαρροι, να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στο νομό και να σταματήσουν οι καταπατήσεις στην περιοχή, που γίνονται ακόμα και με αποψίλωση των δασών. Ο Θ. Σερδένης συμπληρώνει πως η γέφυρα στο Πλατανόρεμα, λειτουργούσε ως φράγμα αντί να βοηθά στη διοχέτευση του νερού, ενώ και πριν ακόμα τις πρόσφατες πλημμύρες φράκαρε από κορμούς δέντρων.

Το πόρισμα

Αναλυτικά, το πόρισμα του ΓΓ Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναφέρει ως πιθανά αίτια των εκτεταμένων καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες, τα ακόλουθα: Το πρωτοφανές για την περιοχή ύψος των βροχοπτώσεων. Την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση και μάλιστα σε περιοχές κατακλυζόμενες. Τον περιορισμό της διατομής των ρεμάτων, συνήθως με ανεπαρκείς μελέτες και κακούς υπολογισμούς. Το κλείσιμο ή η αποκοπή τμημάτων μικρών χειμάρρων που υπήρχαν από παλιά με δρόμους, κτίσματα και ιδιοκτησίες. Η μη οριοθέτηση των χειμάρρων και η έλλειψη έργων καθαρισμού στα ορεινά τους τμήματα. Διαπιστώνονται τέλος, μπαζώματα και αυθαίρετες κατοικίες σε μικροχειμάρρους από πολύ παλιά και από ιδιώτες.

Αντίστοιχο πόρισμα, μετά από εντολή της Β. Παπανδρέου, συνέταξε και ο ΓΓ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Β. Βαλασόπουλος για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Χαλκιδική. Στο πόρισμα δεν καταλογίζονται ευθύνες, καθώς όπως σημειώνεται, τα αίτια των κυριότερων καταστροφών του υδραγωγείου της Ολυμπιάδας στο Δήμο Σταγίρων - Ακάνθου, ερευνώνται. Και στην περίπτωση της Χαλκιδικής, οι καταστροφές αποδίδονται στην ασυνήθιστη ένταση της βροχόπτωσης και στο γεγονός ότι η παροχή της πλημμύρας ήταν πολύ μεγαλύτερη από την παροχή των αποχετευτικών έργων τα οποία είχαν κατασκευαστεί, ειδικά στη Μεγάλη Παναγιά, πριν από 35 χρόνια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Καταγγέλλουν το δήμαρχο για αυταρχισμό

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που είχαν την προηγούμενη βδομάδα είναι οι εργαζόμενοι του Δήμου Ανω Λιοσίων αν ο δήμαρχος, Ν. Παπαδήμας, συνεχίσει να απαντά με τελεσίγραφα στο αίτημά τους να συζητήσουν τη δημοτική πολιτική που θίγει τα συμφέροντά τους.

Σε πρόσφατη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις, καταδικάστηκε η πολιτική του δημάρχου, ο οποίος επιχειρεί να υποβαθμίσει τη λειτουργία και δράση του Σωματείου, ώστε να προχωρήσει χωρίς αντιδράσεις στην ιδιωτικοποίηση του δήμου. Επίσης, καταγγέλθηκε η προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων, με την τοποθέτηση υπαλλήλων των εταιριών του δήμου σε δημοτικές υπηρεσίες. «Καταγγέλλουμε τον δήμαρχο, ο οποίος προσπαθεί να υποτιμήσει τα θεσμοθετημένα και εκλεγμένα από τους εργαζόμενους όργανα, προκειμένου να σπάσει την ενότητα και να προχωρήσει σε αυταρχικές επιλογές», τονίζεται σε ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης.

Στην ίδια συνέλευση, οι εργαζόμενοι απαίτησαν από τον δήμαρχο να συναντηθεί μαζί τους μέχρι και σήμερα Τετάρτη και όχι να στέλνει τελεσίγραφα, όπως έκανε στη διάρκεια της συνέλευσης. Συγκεκριμένα, τη μέρα της συνέλευσης, κι ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν ακόμα σε κινητοποιήσεις, ο Ν. Παπαδήμας, έστειλε μέσω αντιπροσώπου τελεσίγραφο στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις δουλιές τους, αλλιώς θα υποστούν τις συνέπειες. Με το ίδιο τελεσίγραφο, ο δήμαρχος απείλησε πως θα επανεξετάσει τα δάνεια που έχουν πάρει εργαζόμενοι από τις εταιρίες του δήμου.

Πεντέλη, έρμαιο της κρατικής αδιαφορίας

Την κρατική πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα τή για πολλά χρόνια συνεχιζόμενη καταστροφή της Πεντέλης, καταγγέλλουν σε ψήφισμά τους το Κοινοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι της περιοχής.

Ο κρατικός παραλογισμός, ο γραφειοκρατικός ολοκληρωτισμός και η δομή της δημόσιας διοίκησης επισημαίνονται στο ψήφισμα ως οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή της περιοχής. Μάλιστα, τονίζεται ότι παρά τις αλλεπάλληλες καταστροφικές πυρκαγιές, το χαμό ανθρώπων, περιουσιών και δασικών εκτάσεων, το κράτος αντί να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των ζημιών, αδιαφόρησε εντελώς αφήνοντας στο έλεος των διάφορων επιτήδειων τους κατοίκους της Πεντέλης.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Δημήτριος Στεργίου - Καψάλης, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του Κοινοτικού Συμβουλίου που εξέδωσε το ψήφισμα, ότι ενώ κεντρικές πλατείες της Πεντέλης και μέρος πατροπαράδοτων οικισμών είναι εκτός Σχεδίου, την ίδια στιγμή δασικές ή αναδασωτέες περιοχές με «θολές» μεθόδους εντάχτηκαν στο Σχέδιο, οικοπεδοποιήθηκαν και δομήθηκαν «γιατί ανήκαν σε κάποιο οικοδομικό Συνεταιρισμό».

Καρμανιόλες οι λεωφόροι στο Πέραμα

Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι πολυσύχναστες λεωφόροι Ειρήνης και Δημοκρατίας στο Πέραμα καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εκεί γίνονται περίπου 60 ατυχήματα κάθε χρόνο.

Το παραπάνω επισημαίνει ο Δήμος Περάματος σε ανακοίνωσή του και ζητεί την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου για τη δημιουργία, κατ' αρχήν, ενός κυκλοφοριακού κόμβου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και Αγίας Παρασκευής, ώστε να αποφευχθούν οι επικίνδυνες στροφές που έχει ο δρόμος σε εκείνα τα σημεία και να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή Περάματος ζητεί τη συνολική κυκλοφοριακή ρύθμιση στο τέρμα Περάματος για την καλύτερη κυκλοφορία αυτών που πηγαίνουν προς τα φέρι μποτ, την επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή του δεύτερου δρόμου, αλλά και τη συνολική μελέτη των δυο λεωφόρων ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Κλειστή η Σπ. Λούη σήμερα το βράδυ

Κλειστή θα είναι σήμερα το βράδυ η λεωφόρος Σπύρου Λούη, μπροστά από το Ολυμπιακό Στάδιο, από τις 23.30 έως τις 01.00, λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Παναθηναϊκού - Αμβούργου.

Συγκεκριμένα, δε θα επιτρέπεται η πρόσβαση στη Σπύρου Λούη από την Κηφισίας, ενώ όσοι έρχονται από Χαλάνδρι θα κατευθύνονται προς Μικράς Ασίας. Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας θα βρίσκονται τροχονόμοι κατά μήκος όλων των δρόμων που οδηγούν στο στάδιο.

Θετικές εξελίξεις για το Πεδίον του Αρεως

Θετική χαρακτηρίζει η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως τη δέσμευση του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών - Πειραιά να στηρίξει τον αγώνα της για την κατεδάφιση των αυθαίρετων και παράνομων κτισμάτων του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου που υπάρχουν εκεί. Επίσης, θετικά ανταποκρίθηκε το διευρυμένο Νομαρχιακό στο αίτημα της Επιτροπής για αναβάθμιση του Πεδίου του Αρεως και σταδιακή απομάκρυνση των παζαριών και των εκθέσεων. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, «θα παρακολουθεί άγρυπνα την υλοποίηση των δεσμεύσεων χωρίς να παραιτηθεί από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις της, μέχρι την πλήρη αναβάθμιση του Πεδίου του Αρεως».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ