ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ενεργοποιούν αρνητικές ρυθμίσεις

Μια σειρά από αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις ενεργοποιούνται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις διατάξεις νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ολο και πιο αισθητές γίνονται οι αντιασφαλιστικές αλλαγές που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος των συνταξιούχων και της κοινωνικής ασφάλισης, που αν και προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία, ορισμένες μπαίνουν σε λειτουργία από την 1.1.2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο περιοδικό «Ασφαλισμένος» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών του ΙΚΑ, την αύξηση του ποσοστού των αποθεματικών που θα τζογάρονται στο χρηματιστήριο κλπ. Οι αλλαγές φέρνουν τη σφραγίδα του αντιασφαλιστικού ντελίριου των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προϊδεάζουν για τη νέα επίθεση κατά της κοινωνικής ασφάλισης που βρίσκεται στα σκαριά.

Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές, προβλέπεται: Αύξηση κατά ένα εξάμηνο στο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση όσων συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης μέσα στο επόμενο έτος. Αναβολή της καταβολής της σύνταξης για όσους συνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και αναγκαστούν να εργαστούν. Ο νόμος 2676/99 που τίθεται σε ισχύ από τις 5.1.2001 προβλέπει επίσης, πως εφόσον ο συνταξιούχος συνεχίζει να εργάζεται μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, η σύνταξη θα καταβάλεται μειωμένη κατά 70% για το ποσό που υπερβαίνει τις 250.000 δραχμές.

Μείωση κατά 10% του ποσού των δώρων των εορτών που συμπεριλαμβάνεται στις συντάξιμες αποδοχές. Η μείωση αφορά τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και όσους στη σύνταξή τους συμπεριλαμβάνονται τα δώρα στις συντάξιμες αποδοχές. Η σχετική διάταξη εφαρμόζεται από το 1993 και από το 2002 τα δώρα δε θα υπολογίζονται στη σύνταξη. Αύξηση σε 23% του ποσοστού των αποθεματικών που τα Ταμεία θα μπορούν να τζογάρουν σε μετοχές και να επενδύουν σε ακίνητα. Ενα ποσοστό που έχει καταστρατηγηθεί σημαντικά, έτσι κι αλλιώς. Ολοκλήρωση εντός του 2001 της ασφαλιστικής και οργανωτικής ενοποίησης των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελμάτων.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έσπευσε να «καθησυχάσει» τους ασφαλισμένους, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές απορρέουν από ισχύουσες διατάξεις και δε συνδέονται με τις γενικότερες αλλαγές που μελετά η κυβέρνηση. Βέβαια, για τους εργαζόμενους είναι αδιάφορο αν οι όροι του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος χειροτερεύουν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ή κάποια άλλη. Οι αλλαγές που ετοιμάζονται θα «ολοκληρώνουν» και θα «εκσυγχρονίζουν» τους αντιασφαλιστικούς νόμους των τελευταίων χρόνων.

ΙΓΜΕ
Σε αναμονή οι εργαζόμενοι

Στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης έκαναν χτες, αποσπώντας δέσμευση για απάντηση στα αιτήματά τους σε λίγες μέρες

Τρίωρη στάση εργασίας και πορεία προς το υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ), για τη λύση εργασιακών ζητημάτων και του σοβαρού θέματος της υποβάθμισης και συρρίκνωσης του Ινστιτούτου. Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση και συνάντηση αντιπροσωπείας του σωματείου με τον Π. Σπαθή, συνεργάτη του υφυπουργού, δόθηκε η υπόσχεση να βρεθεί λύση για την ομαλή καταβολή του εφάπαξ στους εργαζόμενους, καθώς και να γίνει συνάντηση με τον Α. Καλαφάτη σε δέκα ημέρες, για να δοθεί συνολική απάντηση για τα προβλήματα. Εν τω μεταξύ, η παρατεταμένη διοικητική κρίση που υπάρχει τον τελευταίο χρόνο στο ΙΓΜΕ συνεχίζεται.

Στη συνάντηση, σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ζήτησε αναλογιστική μελέτη (αν και έχει ήδη κατατεθεί), που να μην ξεφεύγει από το πλαίσιο αύξησης των αποδοχών σε ποσοστά 7% και 7% για το 2000 και το 2001, αντίστοιχα. Για την αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων για θέματα εφάπαξ, τη διακοπή των ερευνητικών προγραμμάτων του Β` Κοινοτικού Πλαισίου και το αβέβαιο μέλλον του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου, οι απαντήσεις είναι αόριστες και θολές.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας, επιστημονικό προσωπικό και υπάλληλοι μαζεύτηκαν στην είσοδο του Ινστιτούτου με φανερή διάθεση για πορεία, παρά την «παραπληροφόρηση» για ενδεχόμενη ακύρωση της στάσης. Στη συνέχεια, με μπροστάρη το σωματείο και συνοδεία αστυνομικών και μιας κλούβας, οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης για να ζητήσουν από τους αρμόδιους «να βάλουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη λύση των προβλημάτων τους, αλλιώς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους». «Το ΙΓΜΕ είναι εδώ ενωμένο δυνατό», το σύνθημα είναι χαρακτηριστικό για τη διάθεση των εργαζομένων να λύσουν ενωμένα τα σοβαρά επιστημονικά και μισθολογικά ζητήματα.

«ΣΟΦΤΕΞ»
Νέες κινητοποιήσεις

Τετράωρες στάσεις εργασίας την Παρασκευή σε όλες τις βάρδιες

Σε συμβολική κατάληψη δυο ωρών στα γραφεία της διοίκησης της «ΣΟΦΤΕΞ», προχώρησε χτες η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση, καθώς ανακοινώθηκε και επίσημα η απόλυση 11 εργαζομένων από τους 33 του τμήματος πολυαιθυλενίου και η μείωση των αποδοχών άλλων 16 εργαζομένων του τμήματος κατά 16%!

Η διοίκηση του σωματείου απαίτησε την ανάκληση των απολύσεων και την κανονική λειτουργία του τμήματος, ενώ αποφάσισε την πραγματοποίηση τετράωρης στάσης εργασίας σε όλες τις βάρδιες για την Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, θα προχωρήσει σε κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για το ξεπούλημα της «ΣΟΦΤΕΞ», ενώ ήδη υπάρχει εισαγγελική εντολή για να δοθεί στο σωματείο το συμβόλαιο πώλησης της επιχείρησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα οι 285 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Δράμας, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της εταιρίας για μείωση προσωπικού, απαξίωση της επιχείρησης για λόγους που εξυπηρετούν γενικότερα συμφέροντα της πολυεθνικής ιδιοκτήτριάς της και η πώληση τμημάτων της με αφανή ή εμφανή τρόπο.

Ολη αυτή την κατάσταση την ευνοεί η κυβέρνηση με το να μην παρεμβαίνει, παρ' όλο που ένας βασικός όρος πώλησης της επιχείρησης ήταν και η διατήρηση του προσωπικού της «ΣΟΦΤΕΞ». Σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, πριν λίγες μέρες στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπας, ανέφερε ότι η εταιρία είναι ιδιωτική και γι' αυτό δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση!

ΩΡΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΡΓΑΤΩΝ
Πιέσεις για «ελαστικοποίηση»

Η απαίτηση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση του ωράριου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών εγκυμονεί κινδύνους για το ωράριο εργασίας

Πλήγμα στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων στις φαρμακαποθήκες της Θεσσαλονίκης αποτελεί η απαίτηση των φαρμακοποιών για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των αποθηκών τα απογεύματα και το Σάββατο. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο τονίζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε διαφοροποίηση προς το χειρότερο του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε τον Απρίλη του 1994, προβλέπεται: από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, οι φαρμακαποθήκες λειτουργούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Το Σάββατο θα είναι ανοιχτή μια φαρμακαποθήκη, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει από το νομάρχη να λειτουργούν οι φαρμακαποθήκες όλα τα απογεύματα, μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής από τις 7.30 έως τις 8.30 και επίσης, να λειτουργούν όλες το Σάββατο. Για να δικαιολογήσει τι αίτημά του, επικαλείται την έλλειψη ορισμένων φαρμάκων στη διάρκεια της μέρας από τα φαρμακεία, καθώς και ότι μερικές φαρμακαποθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την έλλειψη φαρμάκων τα Σάββατα, είτε γιατί δεν έχουν επάρκεια, είτε επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα να παραδώσουν παραγγελίες.

Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (μια αποθήκη φαρμάκων που προμηθεύει τα μέλη της, λειτουργώντας σε συνεταιριστικά πρότυπα), δήλωσε επίσης προκλητικά ότι δεν εφαρμόζει την απόφαση του νομάρχη και ζήτησε τη λειτουργία του απογεύματα και όλα τα Σάββατα.

Με κατηγορηματικό τρόπο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, απαντώντας σε αίτημα της Διεύθυνσης Απασχόλησης και Εργασίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για κατάθεση γνώμης, τόνισε ότι η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ορίζει «ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν 5νθήμερο, 40ωρο και από Δευτέρα ως Παρασκευή. Η όποια άλλη διευθέτηση του ωραρίου που εφαρμόζεται, κάτω από την πίεση και απειλή για απόλυση, είναι αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική. Η προσπάθεια επιβολής διακεκομμένου ωραρίου στις επιχειρήσεις του κλάδου, με εξαίρεση τα φαρμακεία, είναι επίσης καταχρηστική και παράνομη».

Εκφράζει ακόμη τη γνώμη ότι οι πραγματικοί λόγοι για αλλαγή των ωραρίων έχουν να κάνουν με μια «γενικότερη αμφισβήτηση των εργατικών δικαιωμάτων από τους εργοδότες, όπου προσπαθούν να τα ανατρέψουν ακόμη και με απειλές», ενώ «ο ανταγωνισμός και στον τομέα της εμπορίας των φαρμάκων γίνεται σκληρός, αθέμιτος για το ποιος θα επικρατήσει και θα κυριαρχήσει στην αγορά, ποιος θα επιβάλει τους δικούς του όρους».

Σημειώνει επίσης η Ομοσπονδία ότι «από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας αλλά και τις μαρτυρίες των συναδέλφων μας φαρμακοϋπαλλήλων, δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, ούτε την έγκαιρη αποστολή φαρμάκων στα φαρμακεία».

Αναπροσαρμογή στο ΕΚΑΣ

Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, αναπροσαρμόζονται από 1 Γενάρη του 2001 τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ και το ίδιο το επίδομα κατά 7.000 δρχ. στο ανώτερο κλιμάκιο, που σήμερα φτάνει στις 21.000 δρχ. περίπου. Αναλογικά αυξάνονται και τα κατώτερα κλιμάκια του ΕΚΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ