Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ενεργοποιούν αρνητικές ρυθμίσεις

Μια σειρά από αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις ενεργοποιούνται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις διατάξεις νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ολο και πιο αισθητές γίνονται οι αντιασφαλιστικές αλλαγές που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος των συνταξιούχων και της κοινωνικής ασφάλισης, που αν και προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία, ορισμένες μπαίνουν σε λειτουργία από την 1.1.2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο περιοδικό «Ασφαλισμένος» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών του ΙΚΑ, την αύξηση του ποσοστού των αποθεματικών που θα τζογάρονται στο χρηματιστήριο κλπ. Οι αλλαγές φέρνουν τη σφραγίδα του αντιασφαλιστικού ντελίριου των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προϊδεάζουν για τη νέα επίθεση κατά της κοινωνικής ασφάλισης που βρίσκεται στα σκαριά.

Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές, προβλέπεται: Αύξηση κατά ένα εξάμηνο στο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση όσων συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης μέσα στο επόμενο έτος. Αναβολή της καταβολής της σύνταξης για όσους συνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και αναγκαστούν να εργαστούν. Ο νόμος 2676/99 που τίθεται σε ισχύ από τις 5.1.2001 προβλέπει επίσης, πως εφόσον ο συνταξιούχος συνεχίζει να εργάζεται μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, η σύνταξη θα καταβάλεται μειωμένη κατά 70% για το ποσό που υπερβαίνει τις 250.000 δραχμές.

Μείωση κατά 10% του ποσού των δώρων των εορτών που συμπεριλαμβάνεται στις συντάξιμες αποδοχές. Η μείωση αφορά τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και όσους στη σύνταξή τους συμπεριλαμβάνονται τα δώρα στις συντάξιμες αποδοχές. Η σχετική διάταξη εφαρμόζεται από το 1993 και από το 2002 τα δώρα δε θα υπολογίζονται στη σύνταξη. Αύξηση σε 23% του ποσοστού των αποθεματικών που τα Ταμεία θα μπορούν να τζογάρουν σε μετοχές και να επενδύουν σε ακίνητα. Ενα ποσοστό που έχει καταστρατηγηθεί σημαντικά, έτσι κι αλλιώς. Ολοκλήρωση εντός του 2001 της ασφαλιστικής και οργανωτικής ενοποίησης των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελμάτων.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έσπευσε να «καθησυχάσει» τους ασφαλισμένους, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές απορρέουν από ισχύουσες διατάξεις και δε συνδέονται με τις γενικότερες αλλαγές που μελετά η κυβέρνηση. Βέβαια, για τους εργαζόμενους είναι αδιάφορο αν οι όροι του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος χειροτερεύουν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ή κάποια άλλη. Οι αλλαγές που ετοιμάζονται θα «ολοκληρώνουν» και θα «εκσυγχρονίζουν» τους αντιασφαλιστικούς νόμους των τελευταίων χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ