Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΡΓΑΤΩΝ
Πιέσεις για «ελαστικοποίηση»

Η απαίτηση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση του ωράριου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών εγκυμονεί κινδύνους για το ωράριο εργασίας

Πλήγμα στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων στις φαρμακαποθήκες της Θεσσαλονίκης αποτελεί η απαίτηση των φαρμακοποιών για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των αποθηκών τα απογεύματα και το Σάββατο. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο τονίζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε διαφοροποίηση προς το χειρότερο του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε τον Απρίλη του 1994, προβλέπεται: από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, οι φαρμακαποθήκες λειτουργούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Το Σάββατο θα είναι ανοιχτή μια φαρμακαποθήκη, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει από το νομάρχη να λειτουργούν οι φαρμακαποθήκες όλα τα απογεύματα, μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής από τις 7.30 έως τις 8.30 και επίσης, να λειτουργούν όλες το Σάββατο. Για να δικαιολογήσει τι αίτημά του, επικαλείται την έλλειψη ορισμένων φαρμάκων στη διάρκεια της μέρας από τα φαρμακεία, καθώς και ότι μερικές φαρμακαποθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την έλλειψη φαρμάκων τα Σάββατα, είτε γιατί δεν έχουν επάρκεια, είτε επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα να παραδώσουν παραγγελίες.

Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (μια αποθήκη φαρμάκων που προμηθεύει τα μέλη της, λειτουργώντας σε συνεταιριστικά πρότυπα), δήλωσε επίσης προκλητικά ότι δεν εφαρμόζει την απόφαση του νομάρχη και ζήτησε τη λειτουργία του απογεύματα και όλα τα Σάββατα.

Με κατηγορηματικό τρόπο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, απαντώντας σε αίτημα της Διεύθυνσης Απασχόλησης και Εργασίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για κατάθεση γνώμης, τόνισε ότι η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ορίζει «ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν 5νθήμερο, 40ωρο και από Δευτέρα ως Παρασκευή. Η όποια άλλη διευθέτηση του ωραρίου που εφαρμόζεται, κάτω από την πίεση και απειλή για απόλυση, είναι αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική. Η προσπάθεια επιβολής διακεκομμένου ωραρίου στις επιχειρήσεις του κλάδου, με εξαίρεση τα φαρμακεία, είναι επίσης καταχρηστική και παράνομη».

Εκφράζει ακόμη τη γνώμη ότι οι πραγματικοί λόγοι για αλλαγή των ωραρίων έχουν να κάνουν με μια «γενικότερη αμφισβήτηση των εργατικών δικαιωμάτων από τους εργοδότες, όπου προσπαθούν να τα ανατρέψουν ακόμη και με απειλές», ενώ «ο ανταγωνισμός και στον τομέα της εμπορίας των φαρμάκων γίνεται σκληρός, αθέμιτος για το ποιος θα επικρατήσει και θα κυριαρχήσει στην αγορά, ποιος θα επιβάλει τους δικούς του όρους».

Σημειώνει επίσης η Ομοσπονδία ότι «από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας αλλά και τις μαρτυρίες των συναδέλφων μας φαρμακοϋπαλλήλων, δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, ούτε την έγκαιρη αποστολή φαρμάκων στα φαρμακεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ