ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Αστυνομοκρατία και νέα αντικομμουνιστικά μέτρα

Συνεχίζονται μέσα σε κλίμα κλιμάκωσης της πολιτικής έντασης οι πολυήμερες διαδηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τιφλίδα, με το αίτημα της παραίτησης του Προέδρου Μ. Σαακασβίλι.

Η Αστυνομία προχώρησε σε χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, τόσο στις 21, όσο και στις 22 Μάη, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 36 διαδηλωτές.

Να σημειωθεί πως καταγγελία για την καταστολή των διαδηλώσεων εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, που καυτηριάζει την «καταπάτηση των νόμιμων δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών της Γεωργίας από το καθεστώς Σαακασβίλι».

Στο μεταξύ, το γεωργιανό Κοινοβούλιο ανέβαλε την Παρασκευή για τεχνικούς λόγους την έγκριση του λεγόμενου «Χάρτη της Ελευθερίας».

Ο «Χάρτης», μεταξύ άλλων, προβλέπει την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού και προωθεί «προληπτικά μέτρα» για την «καταπολέμηση της εξάπλωσης της κομμουνιστικής και της φασιστικής ιδεολογίας».

Ακόμη, προβλέπει τη δημιουργία περιορισμών στην ανάληψη δημόσιων κρατικών αξιωμάτων για τους υπαλλήλους των πρώην μυστικών υπηρεσιών της Σοβιετικής Ενωσης, των πρώην στελεχών του ΚΚΣΕ και της Κομσομόλ, που στο εξής δε θα μπορούν να εργαστούν σε πολλές δημόσιες θέσεις και κρατικά όργανα, στα δημόσια ΑΕΙ, στο σύστημα Δικαιοσύνης, στη δημόσια τηλεόραση κ.λπ.

Επίσης, σύμφωνα με το «Χάρτη», στη Γεωργία θα πρέπει να σβηστεί η ιστορική μνήμη, οτιδήποτε μπορεί να θυμίσει τη σοσιαλιστική σοβιετική περίοδο της Ιστορίας της, όπως μνημεία, αγάλματα, ανάγλυφα και πίνακες με τα σοβιετικά σύμβολα σε δημόσιους χώρους, ενώ θα πρέπει να αλλάξει τις ονομασίες χωριών, δρόμων και πόλεων, που μπορεί να θυμίζουν το σοβιετικό παρελθόν.

Πρόκειται για μια ακόμη αντικομμουνιστική νομοθεσία σε πρώην σοσιαλιστική χώρα, που δείχνει, εκτός των άλλων, το φόβο των σημερινών αρχών για την απήχηση που εξακολουθούν να έχουν στους εργαζόμενους αυτών των χωρών οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.


Ι. Π.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δικομματική εναλλαγή στις τοπικές εκλογές

Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα και ήττα των σοσιαλιστών

Στην πλατεία της Μαδρίτης παρέμειναν κάποιοι νέοι, ωστόσο αυτός που πανηγυρίζει είναι ο ένας εταίρος του δικομματισμού
Στην πλατεία της Μαδρίτης παρέμειναν κάποιοι νέοι, ωστόσο αυτός που πανηγυρίζει είναι ο ένας εταίρος του δικομματισμού
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μεγάλες απώλειες υπέστη το κυβερνών «Σοσιαλιστικό Κόμμα» (PSOE) του πρωθυπουργού Χοσέ Ροντρίγκες Θαπατέρο στις τοπικές και αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ισπανία. Στα συγκεντρωτικά επίσημα αποτελέσματα πρώτο κόμμα στις εκλογές ήρθε το Λαϊκό (PP) με 37,54% των ψήφων, το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» συγκέντρωσε το 27,79% και η «Ενωμένη Αριστερά», συνασπισμός δυνάμεων με κύρια δύναμη αυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας - PCE (μέλος του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» με διαχειριστική λογική), έλαβε το 6,31%. Στις προηγούμενες εκλογές του 2007, το «PSOE» είχε και πάλι χάσει από το «PP» με μικρή όμως διαφορά, 34,9% έναντι 35,6%. Στα παραδοσιακά «κάστρα» των σοσιαλιστών, η Σεβίλλη και η Βαρκελώνη, ήρθε πρώτο το Λαϊκό Κόμμα, ενώ η αποχή συνολικά έφτασε το 34%.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τον εγκλωβισμό του ισπανικού λαού στο αστικό δικομματικό σύστημα, καθώς εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης κυριαρχούν οι αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη διαχείριση στο πλαίσιο του συστήματος. Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις από την αστική πολιτική και την ΕΕ και έδωσε τη μάχη μέσα σε δύσκολες συνθήκες για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν τα τελικά αποτελέσματα του κόμματος, ωστόσο σημειώνει αύξηση σε ψήφους και ποσοστά).

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, οι οποίες προγραμματίζονται για το Μάρτη του 2012. Υποστήριξε πως η συντριπτική ήττα των σοσιαλιστών οφείλεται στην οικονομική κρίση και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν και στη δυσαρέσκεια των Ισπανών, σε μια χώρα που η ανεργία φτάνει το 21% με τη νεολαία να πλήττεται βαθιά καθώς το ποσοστό φτάνει το 45%.

Σε ό,τι αφορά το ετερογενές «Κίνημα 15 Μάη», που έχει κατασκηνώσει στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Πουέρτα ντε Σολ (και κάποιες άλλες πλατείες ισπανικών πόλεων), που εμφανίζεται ως «ακομμάτιστο», «ακηδευμόνευτο» και «αντισυστημικό», που συντονίζεται στο διαδίκτυο προβάλλοντας συνθήματα όπως «Κάτω οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί, η διαφθορά», «Φορολογία στις χρηματιστηριακές συναλλαγές» για «αληθινή δημοκρατία», με δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης να κυριαρχούν, ανακοινώθηκε χτες ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για μια ακόμα εβδομάδα. Οι νέοι που κυρίως συμμετέχουν εκφράζουν, όπως λένε, την αγανάκτηση και την οργή τους στο πολιτικό σύστημα, ωστόσο τέτοιες μορφές κινητοποιήσεων είναι εύκολο να εκτονωθούν.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Νέοι βομβαρδισμοί και πιέσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή το λιμάνι της Τρίπολης, καθώς και την κατοικία του Μουαμάρ Καντάφι κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ χτες η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα αποστείλει μαχητικά ελικόπτερα στη Λιβύη, για να πραγματοποιήσουν «πιο ακριβή» πλήγματα στο έδαφος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά του καθεστώτος του Καντάφι (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση θεώρησης των διαβατηρίων τόσο του Καντάφι και της οικογένειάς του όσο και των εταιρειών που θεωρούνται ύποπτες ότι χρηματοδοτούν το καθεστώς) σε ένα ακόμα μέλος του περιβάλλοντός του καθώς και σε μια λιβυκή αεροπορική εταιρεία.

Την Κυριακή, παρουσία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον εγκαινιάστηκε γραφείο της ΕΕ στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, και χτες η ΕΕ αποφάσισε να χαρακτηρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT), στο οποίο έχουν συσπειρωθεί αντικαθεστωτικοί, ως «πολιτικό συνομιλητή - κλειδί που αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες του λιβυκού λαού», ενέργεια που θεωρείται ως μια τυπική αναγνώρισή του από την ΕΕ. Παράλληλα, η Αστον είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του «CNT» Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, όπου υποσχέθηκε τη στήριξη της ΕΕ για όσο χρειαστεί. Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, με ανακοίνωσή του, αναφέρει πως η συγκεκριμένη επίσκεψη «υποδηλώνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ένα παράνομο Σώμα και στοχεύει στο διχασμό της Λιβύης» και πως η επίσκεψη «θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Λιβύης με την ΕΕ και τους θεσμούς της».

Τέλος, υπό το μανδύα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει πως ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και τη Λιβύη και πως «οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τους Λίβυους αμάχους». Πρόκειται για μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μια μέρα μετά την άφιξη στη Βεγγάζη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν, όπου είχε και συνομιλίες με αντικαθεστωτικούς.

ΕKΘΕΣΗ CIA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ανησυχία από τις λαϊκές αντιδράσεις

Στην τακτική έκδοση της «World Factbook» (κατάλογος δεδομένων) της CIA, στην οποία παρέχονται στοιχεία και πληροφορίες για όλες τις χώρες του κόσμου (στοχοποιούνται χώρες και λαοί), διαφαίνονται σε γενικές γραμμές οι ανησυχίες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης δημοσιεύτηκαν και οι εκτιμήσεις της CIA για την Ελλάδα το 2010, όπου σημειώνεται ότι δεν «αποκλείει την αύξηση των φαινομένων βίας εξαιτίας των μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση».

Συγκεκριμένα, τονίζεται πως τα «ελληνικά εργατικά συνδικάτα απεργούν για τα νέα μέτρα λιτότητας, αλλά οι απεργίες είχαν μέχρι στιγμής μικρό αντίκτυπο στην επιθυμία της κυβέρνησης να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις. Μια αύξηση γενικευμένης αναταραχής θα μπορούσε, ωστόσο, να θέσει σε αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τους στόχους του προϋπολογισμού, ενώ θα μπορούσε ακόμα να οδηγήσει σε ταραχές ή βία».

Σχετικά με την οικονομία σημειώνεται πως το 2010 το χρέος της Ελλάδας «προκάλεσε σημαντικές πιέσεις στην Ευρωζώνη και έθεσε το ζήτημα εάν ένα κράτος μέλος θα μπορούσε να εγκαταλείψει οικειοθελώς το κοινό νόμισμα ή να το απομακρύνουν». Τέλος, αναφέρεται πως σήμερα οι δανειστές ακόμα αναρωτιούνται αν η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής ενώπιον μιας ζοφερής οικονομικής προοπτικής και της λαϊκής δυσαρέσκειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ