ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Προκαλεί με λουτρό αίματος ο Σάλεχ

Τουλάχιστον 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης των στρατιωτικών δυνάμεων στους διαδηλωτές της πόλης Τάιζ
Τουλάχιστον 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης των στρατιωτικών δυνάμεων στους διαδηλωτές της πόλης Τάιζ
ΣΑΝΑ'Α.--

Με αληθινά πυρά, καυτό νερό, πυρπόληση των σκηνών και εκσκαφείς, στρατιωτικές δυνάμεις διέλυσαν την καθιστική διαμαρτυρία, που πραγματοποιούνταν στο κέντρο της νότιας πόλης Τάιζ εδώ και τέσσερις μήνες, κατά του καθεστώτος Σάλεχ. Η εισβολή αυτή άφησε πίσω της τουλάχιστον 20 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και κατά πολλούς έφερε ένα βήμα πιο κοντά τη χώρα στον εμφύλιο.

Η είδηση ανατροφοδότησε την ένταση και στην πρωτεύουσα, όπου μετά από πέντε μέρες μαχών και 100 νεκρούς, ο Πρόεδρος Σάλεχ και επικεφαλής της ισχυρότερης φυλής, σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμαρ, συμφώνησαν σε μια εξαιρετικά εύθραυστη κατάπαυση πυρός. Ενώ ο Σάλεχ αρνείται επιμόνως ν' αποχωρήσει από την εξουσία, όπως του ζητά, μεταξύ άλλων, και ο σεΐκ αλ Αχμαρ, οι αξιωματικοί που έχουν, ήδη, «περάσει» με την πλευρά της αντιπολίτευσης καλούσαν επίμονα και άλλες μονάδες να πράξουν το ίδιο. Κατά αρκετές πηγές, καταγράφηκαν, τα τελευταία 24ωρα, πολλές αποσκιρτήσεις αξιωματικών και των μονάδων τους.

Την ίδια ώρα, αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνταν με στόχο θύλακες ακραίων ισλαμιστών στα περίχωρα της πόλης Ζινζιμπάρ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Ως αφορμή της επιχείρησης αυτής αναφέρθηκε η ενέδρα στην οποία έπεσαν έξι στρατιώτες και ένας συνταγματάρχης που σκοτώθηκαν, ώρες νωρίτερα στην περιοχή, από ενόπλους μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Μαχητές της Σαρία». Βέβαια, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της πόλης, οι βομβαρδισμοί στόχευαν και την ίδια την πόλη, έχοντας προκαλέσει αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων μεταξύ των πολιτών και τεράστιες υλικές ζημιές.

Παρ' όλα αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες από την περιοχή ανέφεραν ότι οι ισλαμιστές μαχητές ενίσχυσαν τις θέσεις τους. Εκπρόσωπος της ενωμένης κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον, επί 32 χρόνια, ισχυρό άνδρα της χώρας ότι ο ίδιος «έφτιαξε» τους ισλαμιστές και τώρα τους αξιοποιεί για να τρομοκρατήσει το λαό και να τερματίσει το κίνημα εναντίον του.

ΛΙΒΥΗ
Εκεχειρία διαπραγματεύεται ο Ζούμα

Αξιωματικοί του λιβυκού στρατού αυτομόλησαν στη Ρώμη

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ.--

Αμέσως μετά την άφιξή του στη λιβυκή πρωτεύουσα άρχισε τις συνομιλίες του με τον συνταγματάρχη Καντάφι ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος, εκπροσωπώντας και την Αφρικανική Ενωση, έφτασε, νωρίς χτες το απόγευμα, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Οπως υποστήριζαν στενοί συνεργάτες του, ο Ζούμα είχε θέσει ως στόχο του την επίτευξη μιας άμεσης συμφωνίας εκεχειρίας, η οποία θα διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα σημεία της χώρας και υπενθύμιζαν ότι μόλις την Κυριακή η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, του κόμματος του Ζούμα, καταδίκασε, με ανακοίνωσή της, τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Οι ίδιες πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι ο Ζούμα θα συζητήσει με τον Καντάφι και τρόπους εξόδου του δεύτερου από την εξουσία και αποχώρησής του από τη χώρα. Την προοπτική αυτή απέρριπταν κατηγορηματικά από το περιβάλλον Καντάφι, το οποίο υποβάθμιζε την απόφαση της G8, όπου αναφέρεται ρητώς ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει από την εξουσία, κάτι που πλέον επισήμως υιοθέτησε και η Μόσχα, που έχει, ήδη, αποστείλει ειδικό απεσταλμένο στην Τρίπολη για να «διαπραγματευτεί ακριβώς αυτήν την έξοδο». Επίσης, χτες, η Τρίπολη ανακοίνωσε ότι οι ΝΑΤΟικές βόμβες σκότωσαν 11 πολίτες στην πόλη Ζλιτάν.

Μια τελευταία εξέλιξη, που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η πληροφορία που μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία («αλ Αραμπίγια», «Ασοσιέιτεντ Πρες» και Γαλλικό Πρακτορείο) ότι στη Ρώμη έφτασαν πέντε αξιωματικοί του λιβυκού στρατού, που φέρονται να είναι τρεις στρατηγοί και δύο συνταγματάρχες. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι αξιωματικοί παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσαν ότι αυτομόλησαν και κάλεσαν τους συναδέλφους τους που απομένουν πιστοί στον Καντάφι να πράξουν το ίδιο. Με βάση τα πρακτορεία, τα τελευταία 24ωρα, έχουν φτάσει στην Ιταλία, συνολικά, 120 αξιωματικοί του λιβυκού στρατού, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.

ΣΥΡΙΑ
«Σιωπηλές» επιχειρήσεις σε δύο ακόμη πόλεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντός δύο ακόμη πόλεων, των Ραστάν και Ταλμπισέχ, στην ευρύτερη περιοχή της Χομς εισήλθαν, χτες το μεσημέρι, τεθωρακισμένα του συριακού στρατού, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ισχυρισμοί των οποίων δεν υπάρχει δυνατότητα να διασταυρωθούν. Μέχρι νωρίς το απόγευμα αναφέρονταν τουλάχιστον τρεις νεκροί και 10 τραυματίες. Οι πόλεις, όπου σε μεγάλα τμήματά τους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση, οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, είχαν περικυκλωθεί από τα προηγούμενα 24ωρα. Στην ευρύτερη περιοχή φέρονται να σκοτώθηκαν από την Κυριακή το πρωί τουλάχιστον 14 άνθρωποι.

Οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι τις 10 βδομάδες των διαδηλώσεων έχουν σκοτωθεί 1.100 πολίτες και έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 10.000. Το καθεστώς Ασαντ, από την άλλη, παραδέχεται ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό και ανακοινώνει μόνο τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών που επισήμως φθάνουν τους 120, επιμένοντας ότι πίσω από τις αναταραχές βρίσκονται ένοπλες συμμορίες που καθοδηγούνται από «εχθρικά κέντρα». Ανοίγοντας την τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ η επικεφαλής Νάβι Πιλάι επανέλαβε την έκκληση για αποστολή διερευνητικής επιτροπής στη Συρία, η οποία αν και έγινε δεκτή επί της αρχής, δεν της έχει ακόμη δοθεί άδεια εισόδου από τη Δαμασκό.

ΣΕΡΒΙΑ
Ετοιμάζουν την απέλαση του Μλάντιτς

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στην τελική ευθεία για την απέλαση και παράδοση του ε.α. στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη βρίσκονται οι σερβικές αρχές παρά τις αντιδράσεις σε μερίδα του σερβικού λαού και την προχτεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Η πλευρά νομικής εκπροσώπησης του κατηγορούμενου για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία άσκησε χτες το απόγευμα έφεση, ζητώντας να μην εκδικαστεί η υπόθεσή του στη Χάγη λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Βελιγράδι επρόκειτο να αποφασίσει σχετικώς (και προφανώς να απορρίψει την έφεση) το πολύ σε ένα 48ωρο. Σύμφωνα με σερβικές νομικές πηγές, η απέλαση του Μλάντιτς θεωρείται υπόθεση που θα διεκπεραιωθεί μέχρι τέλος τρέχουσας βδομάδας...

Νωρίτερα, προχτές το απόγευμα στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το αντιπολιτευόμενο «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα» για τη σύλληψη του Μλάντιτς και την αναμενόμενη έκδοσή του. Η διαμαρτυρία κατέληξε σε επεισόδια σύγκρουσης κουκουλοφόρων με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 10 πολιτών, 26 αστυνομικών και τις συλλήψεις 111 άλλων εκ των οποίων οι 37 είναι ανήλικοι.

ΗΠΑ
Απεργία πείνας εργαζομένων

ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ.--

Στην 8η ημέρα απεργίας πείνας βρίσκονται 10 τουλάχιστον εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στη συντήρηση των σουπερμάρκετ «Cub Foods» στη Μινεάπολη, της Μινεσότα, απαιτώντας δικαιότερες και ανθρώπινες αμοιβές καθώς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «In These Times». Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο από εκατοντάδες εργαζόμενους στην «Cub Foods» αλλά και από άλλους εργασιακούς χώρους σε ένδειξη αλληλεγγύης, κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το Κέντρο Εργαζομένων Ενωμένων στον Αγώνα (Center for Workers United in Struggle-CTUL).

Οι εργαζόμενοι στην «CubFoods» έχουν αρχίσει τη δράση τους εδώ και ένα χρόνο, μετά τις περικοπές των αποδοχών κατά 25% (από 10 δολάρια την ώρα σε 7,5) και τη σφοδρή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία.

Η εταιρεία δηλώνει ότι «δεν είναι εργαζόμενοί της» αφού απασχολούνται από εταιρία - υπεργολάβο, την «Carlson Building Maintenance». Οι εργαζόμενοι συγκρούονται μετωπικά με την εταιρεία και δε δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, όπως δεν είχαν υποχωρήσει και οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Safeway» στη Βόρεια Καλιφόρνια και κατόρθωσαν να υπογράψουν, μετά από πολύμηνο και πολύ σκληρό αγώνα, συλλογική σύμβαση με αύξηση αποδοχών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και δικαιώματα.

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Φιλοφρονήσεις Ομπάμα

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

«Ηγετική δύναμη» και «παράδειγμα για όλη την Ανατολική Ευρώπη» χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, την Πολωνία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαρσοβία το περασμένο Σάββατο, θέλοντας έτσι να καταστήσει σαφές πως πρόκειται για σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ. Επιβεβαίωσε παράλληλα τις σημαντικές σχέσεις ΗΠΑ - Πολωνίας και εξήρε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και τη στήριξή της στη βοήθεια που παρέχει προς την Τυνησία και τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη.

«Η Πολωνία είναι ένα παράδειγμα μετάβασης προς τη δημοκρατία καθώς και επιλογής δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, για περισσότερα από 20 χρόνια», υποστήριξε ο Ομπάμα, ενώ επέκρινε τη γειτονική Λευκορωσία τονίζοντας πως «θα πρέπει να βοηθήσουμε τη Λευκορωσία, που οπισθοδρομεί, να οικοδομήσει μια δημοκρατική κοινωνία». Επιπλέον, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τασκ, ανακοινώθηκε πως θα διεξαχθούν συναντήσεις υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρηματικών κύκλων για την παραπέρα προώθηση εισαγωγών - εξαγωγών... Μετά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα, ο Πολωνός Πρόεδρος, Μπρονισλάφ Κομορόφσκι, δήλωσε πως η χώρα του επιδιώκει ισχυρότερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε στενότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά στη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» καθώς και αναβάθμιση της αεροπορικής άμυνας της χώρας, ενέργειες που βρίσκουν τη Ρωσία αντίθετη καθώς εκτιμά πως οι πύραυλοι «Patriot» που βρίσκονται στην Πολωνία έχουν στόχο την ίδια και απειλούνται τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ