ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Στις 15 του Ιούνη κλείνουμε μαγαζιά και βιοτεχνίες

Αγωνιστικό κάλεσμα για συμμετοχή στη γενική απεργία στις 15 του Ιούνη, με κλείσιμο των καταστημάτων, απευθύνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ). Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Τετάρτη 15 Ιουνίου κλείνουμε μαγαζιά και βιοτεχνίες. Παλεύουμε ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα. Απορρίπτουμε τον εκβιασμό και την τρομοκρατία περί χρεοκοπίας, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουμε ήδη χρεοκοπήσει.

Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν, βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες. Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους, με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ για την ανατροπή της πολιτικής που οδηγεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και συνολικά τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στη χρεοκοπία.

Τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση χειροτερεύουν τη ζωή των εργαζομένων. Μειώνουν μισθούς και συντάξεις. Καταργούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Απολύουν και καταδικάζουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και οδηγούν στη χρεοκοπία χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Καταργούν το αφορολόγητο, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη μειωμένο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων. Αυξάνουν το ΦΠΑ στο 23% με συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και την παραπέρα πτώση του τζίρου των μικρομάγαζων. Προχωρούν σε νέα φορολογική επιδρομή και ετοιμάζουν εξοντωτικούς ελέγχους σε μικροεπιχειρήσεις. Χαρίζουν στο κεφάλαιο δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Το γενικό και αόριστο κάλεσμα των συμβιβασμένων των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ για 3ωρο κλείσιμο των καταστημάτων με κεντρικό αίτημα "το σταμάτημα της καθοδικής και επικίνδυνης... πορείας της χώρας" παραπέμπει στο "άλλο μείγμα πολιτικής" του άλλου πόλου του δικομματισμού, επιδιώκοντας να εγκλωβίσει τους αυτοαπασχολούμενους στα γρανάζια της ίδιας πολιτικής που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Η μέχρι σήμερα στάση τους αποδεικνύει την υποκρισία τους!!! Καμία αναμονή! Τα ψευτοδιλήμματα δεν πιάνουν!!!

Η αγανάκτηση να γίνει δύναμη, για την οργάνωση της πάλης, για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή λαίλαπα με στόχο τη ριζική ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που 10ετίες τώρα οδηγεί τα μικρομάγαζα στη χρεοκοπία. Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011 βγαίνουμε όλοι στο δρόμο. Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που μας αφανίζει. Διεκδικούμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας».

ΠΑΣΕΒΕ
Ασφάλιση για όλους τους ΕΒΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
«Κανένας επαγγελματοβιοτέχνης χωρίς ασφάλιση», διεκδίκησαν χτες στις 8 το πρωί και για περίπου 2 ώρες, σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) στον Αγ. Δημήτριο, μέλη της ΠΑΣΕΒΕ από την Ηλιούπολη και ΕΒΕ του Αγ. Δημητρίου. Κύριο χαρακτηριστικό της κινητοποίησης ήταν η αποδοχή από τους επαγγελματιοβιοτέχνες που έφταναν στον ΟΑΕΕ για υποθέσεις τους. Σταματούσαν έξω από τα γραφεία, παρέμεναν με τους συγκεντρωμένους, συζητούσαν την κατάσταση, για τις θέσεις και τις προτάσεις της ΠΑΣΕΒΕ. Στη συνάντηση με την προϊσταμένη της υπηρεσίας, η απάντηση στο αίτημα να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας, ανεξάρτητα από τις οφειλές προς το Ταμείο, καθώς πληθαίνουν οι οικογένειες των ΕΒΕ που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ήταν ότι πρόκειται για ζήτημα αρμοδιότητας του ΔΣ του Ταμείου και προτάθηκε η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. «Η λύση πρέπει να είναι συλλογική» απάντησαν τα μέλη της ΠΑΣΕΒΕ και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα. Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η συλλογή υπογραφών. Θα ακολουθήσουν νέες κινητοποιήσεις, ενώ ήδη η πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε κλείσιμο καταστημάτων και βιοτεχνιών στις 15 του Ιούνη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χάρισμα στους τραπεζίτες ακόμη 500 εκατ. ευρώ !

«Συνεργασία» με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε χτες η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της, αλλά και της μοιρασιάς του φρέσκου κρατικού πακτωλού με τα ακόμη 30 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου.

Η πρόκληση απέναντι στα βάσανα του λαού παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να γυρίσει στο δημόσιο ούτε δεκάρα τσακιστή για τόκους έναντι των κρατικών κεφαλαιακών ενισχύσεων (προνομιούχες μετοχές του δημοσίου) που πήραν από το πρώτο πακέτο ενίσχυσης (συνολικά 28 δισ. ευρώ). Για το σκοπό αυτό επικαλούνται νόμους και τροπολογίες που τους δίνουν το δικαίωμα στο «δεν πληρώνω» και απ' ό,τι φαίνεται από τη δική τους σκοπιά, έχουν απόλυτο δίκιο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να τους βολέψει και σε αυτό το σημείο και όχι μόνο την Εθνική Τράπεζα, που βγήκε πρώτη στο χορό, αλλά συνολικά το τραπεζικό κεφάλαιο. Από αυτή και μόνο τη διευκόλυνση το δημόσιο χάνει μόνο για φέτος ποσά ύψους 500 εκατ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό ότι και τα νέα εμφανιζόμενα «ελλείμματα» θα φορτωθούν μαζί με όλα τα προηγούμενα στις πλάτες του λαού. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μια βδομάδα μετά την επίσημη αναγγελία - ενημέρωση της τράπεζας προς τους μετόχους της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να «σφυρίζει αδιάφορα»...

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αξιώνουν νέες ενισχύσεις

Με το επιχείρημα της «ανάπτυξης», που για να το στηρίξει πρόβαλε το στοιχείο ότι στον τομέα της αιολικής ενέργειας πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ για τα 350 MW που θα συνδεθούν στο σύστημα το 2011 (άρα είναι αναπτυξιακός ο τομέας), η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΑΤΕΝ) ξεδίπλωσε χτες μια σειρά από θέσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση του αντίστοιχου ενεργειακού κεφαλαίου. Απαιτούνται μέτρα για νέες ευνοϊκές παρεμβάσεις χρηματοδοτικές, χωροταξικές, αδειοδοτικές. Από την εγγύηση επαρκούς χρηματοδότησης μέσα από τις συμβάσεις απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας, έως την άρση εμποδίων για τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε αναδασωτέες εκτάσεις και ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.

Στο «τραπέζι» μπήκε ξανά και το θέμα αναπροσαρμογής του τέλους ΑΠΕ προς τα κάτω, καθώς κρίνεται ότι δεν αντανακλά τα πραγματικά κόστη και ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών τροφοδοτεί και τη δυσαρέσκεια προς τις Ανανεώσιμες Πηγές, άρα θέτει εμπόδια στην ανάπτυξή τους. Μόνο που η σχετική πρόταση προβλέπει αναπροσαρμογή και της Οριακής Τιμής του Συστήματος (χονδρική τιμή) ώστε αυτή να αυξηθεί και να μειωθεί το χάσμα μεταξύ «πραγματικής» και επιδοτούμενης τιμής μέσω του τέλους ΑΠΕ. Με απλά λόγια, προτείνεται να μειωθεί το τέλος ΑΠΕ και να αυξηθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας!!!

Ζητά επίσης η υπηρεσία ΑΠΕ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να αναλάβει συνολικά την ευθύνη - αρμοδιότητα για την εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων οδηγεί σε καθυστερήσεις και εμπόδια. Σημειώθηκε ότι «η απαγόρευση εγκατάστασης ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις οδηγεί σε λογικά άτοπα», ότι σχέδια χρήσης γης ή αποφάσεις διαχείρισης και κήρυξης προστατευόμενων περιοχών δημιουργούν «προβλήματα», καθώς και ότι χρειάζονται αλλαγές σε περιβαλλοντικές μελέτες και υπουργικές αποφάσεις σχετικές με περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, την προστασία της ορνιθοπανίδας σε κάποιες περιοχές κλπ.

Μέχρι και το μοντέλο διαχείρισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας (ΙΤΟ) ζητήθηκε να αλλάξει, με το επιχείρημα ότι δε διασφαλίζει την πρόσβαση στα δίκτυα.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Εκτελείται ή «εκτελεί»!

Σε αντιπαραθέσεις σχετικά με το αν... εκτελείται ο προϋπολογισμός του 2011, προσπερνώντας ότι ο προϋπολογισμός αυτός «εκτελεί» τα λαϊκά στρώματα με την πολιτική που υλοποιεί, επιδόθηκαν χτες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προηγήθηκε ενημέρωση από τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί εργαλείο εφαρμογής μιας ταξικής πολιτικής» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «στο σκέλος των εσόδων παρατηρείται μία ραγδαία μείωση εισφορών του μεγάλου κεφαλαίου», αφού «βλέπουμε πώς η συμβολή που έχουν οι κεφαλαιοκράτες (σ.σ. στο Α' Τρίμηνο) είναι μόνο 107 εκατομμύρια, συνολικά στο 4μηνο 156 εκατομμύρια, όταν η λαϊκή οικογένεια έχει άμεση φορολογία 2 δισεκατομμύρια, δηλαδή 15 φορές περισσότερα». Πρόσθεσε επίσης ότι τα μέτρα που υλοποιούνται εκτός από εισπρακτικό χαρακτήρα αφορούν την «προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη λογική τού να θωρακίσουν την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων». Συνολικά σημείωσε πως στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται η «αδυναμία της αστικής διαχείρισης να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική κρίση».

Για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο Φ. Σαχινίδης ανέφερε ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 7,2 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν 6,9 δισ., ενώ τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση 1,2 δισ. Εκτίμησε δε ότι η μείωση οφείλεται στο πρόβλημα είσπραξης εσόδων από φυσικά πρόσωπα. Εντονη κριτική άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός «βρίσκεται 100% εκτός στόχων», ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, όσο και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης μίλησαν για «ομολογία αποτυχίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ