Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Εκτελείται ή «εκτελεί»!

Σε αντιπαραθέσεις σχετικά με το αν... εκτελείται ο προϋπολογισμός του 2011, προσπερνώντας ότι ο προϋπολογισμός αυτός «εκτελεί» τα λαϊκά στρώματα με την πολιτική που υλοποιεί, επιδόθηκαν χτες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προηγήθηκε ενημέρωση από τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί εργαλείο εφαρμογής μιας ταξικής πολιτικής» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «στο σκέλος των εσόδων παρατηρείται μία ραγδαία μείωση εισφορών του μεγάλου κεφαλαίου», αφού «βλέπουμε πώς η συμβολή που έχουν οι κεφαλαιοκράτες (σ.σ. στο Α' Τρίμηνο) είναι μόνο 107 εκατομμύρια, συνολικά στο 4μηνο 156 εκατομμύρια, όταν η λαϊκή οικογένεια έχει άμεση φορολογία 2 δισεκατομμύρια, δηλαδή 15 φορές περισσότερα». Πρόσθεσε επίσης ότι τα μέτρα που υλοποιούνται εκτός από εισπρακτικό χαρακτήρα αφορούν την «προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη λογική τού να θωρακίσουν την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων». Συνολικά σημείωσε πως στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται η «αδυναμία της αστικής διαχείρισης να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική κρίση».

Για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο Φ. Σαχινίδης ανέφερε ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 7,2 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν 6,9 δισ., ενώ τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση 1,2 δισ. Εκτίμησε δε ότι η μείωση οφείλεται στο πρόβλημα είσπραξης εσόδων από φυσικά πρόσωπα. Εντονη κριτική άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός «βρίσκεται 100% εκτός στόχων», ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, όσο και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης μίλησαν για «ομολογία αποτυχίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ