Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αξιώνουν νέες ενισχύσεις

Με το επιχείρημα της «ανάπτυξης», που για να το στηρίξει πρόβαλε το στοιχείο ότι στον τομέα της αιολικής ενέργειας πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ για τα 350 MW που θα συνδεθούν στο σύστημα το 2011 (άρα είναι αναπτυξιακός ο τομέας), η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΑΤΕΝ) ξεδίπλωσε χτες μια σειρά από θέσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση του αντίστοιχου ενεργειακού κεφαλαίου. Απαιτούνται μέτρα για νέες ευνοϊκές παρεμβάσεις χρηματοδοτικές, χωροταξικές, αδειοδοτικές. Από την εγγύηση επαρκούς χρηματοδότησης μέσα από τις συμβάσεις απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας, έως την άρση εμποδίων για τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε αναδασωτέες εκτάσεις και ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.

Στο «τραπέζι» μπήκε ξανά και το θέμα αναπροσαρμογής του τέλους ΑΠΕ προς τα κάτω, καθώς κρίνεται ότι δεν αντανακλά τα πραγματικά κόστη και ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών τροφοδοτεί και τη δυσαρέσκεια προς τις Ανανεώσιμες Πηγές, άρα θέτει εμπόδια στην ανάπτυξή τους. Μόνο που η σχετική πρόταση προβλέπει αναπροσαρμογή και της Οριακής Τιμής του Συστήματος (χονδρική τιμή) ώστε αυτή να αυξηθεί και να μειωθεί το χάσμα μεταξύ «πραγματικής» και επιδοτούμενης τιμής μέσω του τέλους ΑΠΕ. Με απλά λόγια, προτείνεται να μειωθεί το τέλος ΑΠΕ και να αυξηθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας!!!

Ζητά επίσης η υπηρεσία ΑΠΕ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να αναλάβει συνολικά την ευθύνη - αρμοδιότητα για την εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων οδηγεί σε καθυστερήσεις και εμπόδια. Σημειώθηκε ότι «η απαγόρευση εγκατάστασης ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις οδηγεί σε λογικά άτοπα», ότι σχέδια χρήσης γης ή αποφάσεις διαχείρισης και κήρυξης προστατευόμενων περιοχών δημιουργούν «προβλήματα», καθώς και ότι χρειάζονται αλλαγές σε περιβαλλοντικές μελέτες και υπουργικές αποφάσεις σχετικές με περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, την προστασία της ορνιθοπανίδας σε κάποιες περιοχές κλπ.

Μέχρι και το μοντέλο διαχείρισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας (ΙΤΟ) ζητήθηκε να αλλάξει, με το επιχείρημα ότι δε διασφαλίζει την πρόσβαση στα δίκτυα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ