ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2011- ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Υποκλίσεις» στους κυρίαρχους της κρουαζιέρας

Με «σταυροπροσκυνήματα» της κυβέρνησης προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και ειδικότερα προς τις μεγάλες ξένες εταιρείες κρουαζιέρας, ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου «Ποσειδώνια 2011» για το θαλάσσιο τουρισμό, στο οποίο παρευρίσκονται μεγαλοστελέχη από πολλές διεθνείς εταιρείες, όσο και εκπρόσωποι ελληνικών τουριστικών φορέων. Βασικός στόχος των εταιρειών κρουαζιέρας, είναι η ελαχιστοποίηση των χρεώσεων χρήσης των λιμανιών και η άμεση ή έμμεση αρπαγή τους. Η δεύτερη μέρα θα επικεντρωθεί στο «γιότινγκ» και στην επιβατηγό ναυτιλία σε σχέση με τον τουρισμό. Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, ξεκαθάρισε πρώτα απ' όλα ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και μερικοί από τους ανθρώπους που θα συμβάλουν σε αυτό βρίσκονται σε τούτη την αίθουσα».

Αν και απέφυγε να συνδέσει στα μεγάλα κέρδη που απολαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, εξαιτίας των προνομίων που τους παραχώρησε η κυβέρνηση, τόσο στην κρουαζιέρα με την άρση του καμποτάζ σε βάρος των Ελλήνων και ξένων ναυτεργατών, όσο και στον ξενοδοχειακό κλάδο με τη μείωση του ΦΠΑ και ένα σωρό άλλα μέτρα με τα λεφτά των εργαζομένων του κλάδου και σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε πολλά από αυτά τα μέτρα, με την αόριστη αλλά σαφή επισήμανση «δεν κάναμε τα πάντα, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και αυτό έφερε αποτελέσματα».

Σε σχέση με τις επιδόσεις της κρουαζιέρας το 2011, σημείωσε ότι μέχρι τώρα ξεπερνά το 10% στα κρουαζιερόπλοια και το 20% στους επισκέπτες. Πρόσθεσε ότι «οι επενδύσεις στην περιοχή γίνονται πιο εύκολες από ποτέ. Η περιοχή από τη Βενετία ως τη Βηρυτό αποτελεί τον καλύτερο "παιδότοπο" για ιστιοπλοΐα, κρουαζιέρα και γιότινγκ, σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στο ίδιο συνέδριο, ο βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, όχι μόνο δεσμεύτηκε για άρση «κάθε περιορισμού» στον τομέα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, αλλά σημείωσε: «Μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική συνταγή, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Cosco, είναι η αξιοποίηση των λιμανιών με συμβάσεις παραχώρησης, αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα και ΣΔΙΤ», αποκαλύπτοντας και με αυτόν τον τρόπο την πλήρη ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην, επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά συμφέροντα, πολιτική ιδιωτικοποιήσεων.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ετοιμάζονται να δεχτούν «ζεστό» χρήμα

Προς υλοποίηση οι δεσμεύσεις των κυβερνώντων

«Ζεστό» κρατικό χρήμα απαιτούν εδώ και τώρα οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας για την ανάπτυξη της πανελλαδικής υποδομής του δικτύου νέας γενιάς και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δε σκοπεύει να τους χαλάσει το χατίρι.

Δημοσιεύματα που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στον αστικό Τύπο, κάνουν λόγο περί «κυβερνητικής απουσίας» στο όλο εγχείρημα, κάτι που φυσικά και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μια και τα κυβερνητικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δεσμευτεί σε δημόσιες αλλά και... ιδιωτικές τοποθετήσεις τους, πως τα συναρμόδια υπουργεία ασχολούνται «κατά προτεραιότητα» με το ζήτημα της ανάπτυξης νέων ευρυζωνικών υποδομών και ειδικότερα των δικτύων νέας γενιάς.

Η αλήθεια είναι ότι το όλο εγχείρημα αποτελεί έργο ιδιαίτερα υψηλού κόστους - απαιτείται δίκτυο οπτικών ινών χιλιάδων χιλιομέτρων χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη - και τα κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν πιθανές πηγές απ' όπου θα αντλούσαν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Πάντως, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, είτε απευθείας από κρατική χρηματοδότηση ή και με συνδυασμό όλων των παραπάνω μαζί, το έργο στο μεγαλύτερο τμήμα του αν όχι εξ ολοκλήρου, θα υλοποιηθεί (και αυτό) από χρήμα των βαριά φορολογούμενων λαϊκών στρωμάτων.

Θα ήταν περιττό να σημειωθεί ότι η κυβερνητική πολιτική και στο ζήτημα της ανάπτυξης ευρυζωνικού δικτύου δεν καθορίζεται με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών - κοινωνικών αναγκών, αλλά στην αναζήτηση επενδυτικής διεξόδου με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των τηλεπικοινωνιακών ομίλων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ένα ακόμη στοιχείο: Οτι συνεχίζουν να προβάλλουν ως διέξοδο «ανάπτυξης» την επιτάχυνση στο ίδιο καταστρεπτικό οικονομικό μοντέλο, δηλαδή την πολύμορφη κρατική στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων που επέφερε την κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και την υπερχρέωση του κράτους, που οδήγησε τον εργαζόμενο λαό στη σημερινή κατάσταση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ
Αρνήθηκε ψήφισμα υπέρ των αγροτών

Την άρνηση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Τεμπών να υιοθετήσει ψήφισμα καταδίκης του νέου νόμου για τον ΕΛΓΑ, ζητώντας την απόσυρσή του, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου, που υπέβαλε το σχετικό αίτημα.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Τεμπών, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: «Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε να υιοθετήσει το ψήφισμα και να πάρει θέση υπέρ των αγροτών και κτηνοτρόφων που είναι η πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου μας. Αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι είναι μακριά από τα προβλήματα του λαού και ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κυβερνητική - πολιτική για αυτό και δε βρήκε λέξη να ψελλίσει για το χαράτσι σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Καλούμε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, αλλά και όλους τους κατοίκους του δήμου μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τη στάση της δημοτικής αρχής και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του αγροτικού κινήματος για την απόσυρση του νόμου που επιβάλλει το χαράτσι στους αγρότες και κτηνοτρόφους».

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ
Συμπαράσταση στους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ

Παρέμβαση των Γραμματειών Λάρισας

Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ, που προχώρησαν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, εκφράζουν οι Γραμματείες Λάρισας του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ. Αντιπροσωπείες των γραμματειών επισκέφτηκε τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη του υποκαταστήματος, και είχε συνάντηση μαζί τους.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τα αιτήματα της κινητοποίησης, τον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι για έναν ΕΛΓΑ με κοινωνικό χαρακτήρα, με εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων καθώς και για τα υπόλοιπα αιτήματά τους, με τα οποία συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ τόνισαν ότι ο αγώνας για τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΛΓΑ προϋποθέτει την απόσυρση του νέου νόμου που ισχύει από φέτος και με τον οποίο ο ΕΛΓΑ μετατρέπεται σε οργανισμό καθαρά ανταποδοτικό. Με το νέο νόμο - υπογράμμισαν - ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της εισόδου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και ουσιαστικά οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και απαξίωση του ΕΛΓΑ. Ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ - σημείωσαν - πρέπει να γίνει υπόθεση εργαζομένων και αγροτών γιατί αφορά και τους αγρότες καθώς πληρώνουν πανάκριβα ασφάλιστρα χωρίς να εξασφαλίζεται με τον νέο νόμο του ΕΛΓΑ η αποζημίωσή τους σε περίπτωση ζημιάς.

Επεσήμαναν ότι επιβάλλεται η κοινή δράση εργαζομένων και αγροτών που θα θέσει ως στόχο την ανατροπή του νέου νόμου του ΕΛΓΑ, τη διασφάλιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του, δίκαιες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, αλλά και την πάλη για την ανατροπή της γενικότερης αντιλαϊκής, άγριας και βάρβαρης επίθεσης στα δικαιώματα εργαζομένων και αγροτών από την κυβέρνηση - ΕΕ - τρόικα. Και έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού στη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για να μην περάσει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενισχυμένες οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην ΠΑΣΕΒΕ

Ενίσχυσε τις δυνάμεις της στη διοίκηση του Συλλόγου Αδειούχων Ραδιοηλεκτρονικών Ελλάδας (ΣΑΡΕ) η «Αγωνιστική Συνεργασία Ηλεκτρονικών», στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή, 19 του Ιούνη, όπου η συμμετοχή αυξήθηκε σε ποσοστό 50%.

Εξέλεξε 6 μέλη στο 7μελές ΔΣ έναντι 4 στις προηγούμενες εκλογές και 4 αντιπροσώπους για την ΟΒΣΑ έναντι ενός στις προηγούμενες εκλογές.

Η Αδέσμευτη Κίνηση Ηλεκτρολόγων (ΑΚΗ) σημείωσε πτώση στο ποσοστό ψήφων, από 45% στις προηγούμενες εκλογές σε 18%. Ανέδειξε 1 μέλος στο ΔΣ από 3 και κανέναν αντιπρόσωπο στην Ομοσπονδία και στην Ελεγκτική Επιτροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ