Τετάρτη 22 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2011- ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Υποκλίσεις» στους κυρίαρχους της κρουαζιέρας

Με «σταυροπροσκυνήματα» της κυβέρνησης προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και ειδικότερα προς τις μεγάλες ξένες εταιρείες κρουαζιέρας, ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου «Ποσειδώνια 2011» για το θαλάσσιο τουρισμό, στο οποίο παρευρίσκονται μεγαλοστελέχη από πολλές διεθνείς εταιρείες, όσο και εκπρόσωποι ελληνικών τουριστικών φορέων. Βασικός στόχος των εταιρειών κρουαζιέρας, είναι η ελαχιστοποίηση των χρεώσεων χρήσης των λιμανιών και η άμεση ή έμμεση αρπαγή τους. Η δεύτερη μέρα θα επικεντρωθεί στο «γιότινγκ» και στην επιβατηγό ναυτιλία σε σχέση με τον τουρισμό. Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, ξεκαθάρισε πρώτα απ' όλα ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και μερικοί από τους ανθρώπους που θα συμβάλουν σε αυτό βρίσκονται σε τούτη την αίθουσα».

Αν και απέφυγε να συνδέσει στα μεγάλα κέρδη που απολαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, εξαιτίας των προνομίων που τους παραχώρησε η κυβέρνηση, τόσο στην κρουαζιέρα με την άρση του καμποτάζ σε βάρος των Ελλήνων και ξένων ναυτεργατών, όσο και στον ξενοδοχειακό κλάδο με τη μείωση του ΦΠΑ και ένα σωρό άλλα μέτρα με τα λεφτά των εργαζομένων του κλάδου και σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε πολλά από αυτά τα μέτρα, με την αόριστη αλλά σαφή επισήμανση «δεν κάναμε τα πάντα, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και αυτό έφερε αποτελέσματα».

Σε σχέση με τις επιδόσεις της κρουαζιέρας το 2011, σημείωσε ότι μέχρι τώρα ξεπερνά το 10% στα κρουαζιερόπλοια και το 20% στους επισκέπτες. Πρόσθεσε ότι «οι επενδύσεις στην περιοχή γίνονται πιο εύκολες από ποτέ. Η περιοχή από τη Βενετία ως τη Βηρυτό αποτελεί τον καλύτερο "παιδότοπο" για ιστιοπλοΐα, κρουαζιέρα και γιότινγκ, σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στο ίδιο συνέδριο, ο βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, όχι μόνο δεσμεύτηκε για άρση «κάθε περιορισμού» στον τομέα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, αλλά σημείωσε: «Μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική συνταγή, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Cosco, είναι η αξιοποίηση των λιμανιών με συμβάσεις παραχώρησης, αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα και ΣΔΙΤ», αποκαλύπτοντας και με αυτόν τον τρόπο την πλήρη ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην, επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά συμφέροντα, πολιτική ιδιωτικοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ