Τετάρτη 22 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Απολύσεις στο όνομα της «εξυγίανσης»

«Οδηγός» για το πού θα οδηγηθούν οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας αποτελεί το κυβερνητικό σχέδιο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ενώ ο εθνικός σιδηρόδρομος έχει βγει ήδη «στο σφυρί» και τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται στην αναζήτηση αγοραστών από το εξωτερικό, η διοίκηση της εταιρείας φρόντισε να «απαλλαχτεί» από κανονισμούς εργασίας του παρελθόντος που αποτελούσαν «βαρίδια» στα σχέδια «εξυγίανσης», με σκοπό να καταστήσει το προϊόν πιο ...ελκυστικό.

Τόσο η διοίκηση της εταιρείας όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν ομολογούν ανοιχτά ότι εάν τα οικονομικά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξεφεύγουν από τους στόχους που θέτουν τα επιχειρησιακά της πλάνα, θα μπορούν να γίνονται και απολύσεις μόνιμου προσωπικού, ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι εκεί την ...πάνε τη δουλειά. Αυτό δείχνει ο νέος κανονισμός εργασίας, που προβλέπει απολύσεις για λόγους «επαγγελματικής ανεπάρκειας», ύστερα από μονομερή καταγγελία της σύμβασης από τη διοίκηση της εταιρείας.

Ανάλογο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και για τον «αναδιαρθρωμένο» ΟΑΣΑ, αφού όχι μόνο οι αρχικοί στόχοι για τη μείωση των ελλειμμάτων «δεν βγαίνουν», αλλά επιπλέον βρισκόμαστε στο σημείο ακόμη και αδυναμίας υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης για την παροχή του 45% του κόστους λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών μέσω κρατικής επιδότησης. Ετσι, η «κόκκινη γραμμή», την οποία υποτίθεται είχε χαράξει ο προηγούμενος υπουργός Υποδομών, Δ. Ρέππας, δηλαδή ότι κανείς εργαζόμενος των αστικών συγκοινωνιών δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του, τείνει να αποδειχτεί ως μία ακόμη ανούσια κυβερνητική υπόσχεση, ένα ακόμη χονδροειδές ψέμα.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους και στις αστικές συγκοινωνίες είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Αν δεν απομονωθούν από τους απλούς εργαζόμενους οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές και οι παρατρεχάμενοί τους, αν δεν ενισχύσουν άμεσα τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου τους, ώστε να ορθώσουν πραγματικό φραγμό στην κυβερνητική πολιτική και να περάσουν στην αντεπίθεση, οι συνέπειες που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι εξαιρετικά οδυνηρές. Και μάλιστα στο άμεσο μέλλον...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ