ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ενιαία πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών και φοιτητών

Πανελλαδική σύσκεψη μεταναστών φοιτητών, την Παρασκευή 1η Ιούλη, με σκοπό την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ

Πανελλαδική σύσκεψη μεταναστών φοιτητών και σπουδαστών διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την Παρασκευή 1η Ιούλη, με σκοπό την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ.

Σήμερα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ φοιτά ένας μεγάλος αριθμός νέων που αναγκάστηκαν σε μικρή ηλικία να αφήσουν τις πατρίδες τους, ακολουθώντας τις οικογένειές τους στο δρόμο της μετανάστευσης, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Στην πλειοψηφία τους, αυτοί οι φοιτητές και σπουδαστές ολοκλήρωσαν το ελληνικό σχολείο και μπήκαν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Εχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι όμως, μέσα στα σπίτια τους, τι σημαίνει η εκμετάλλευση των μεταναστών, ενώ η επιτυχία τους στην ανώτατη εκπαίδευση σε τίποτα δεν τους εξασφαλίζει το εργασιακό τους μέλλον, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους πτυχιούχους, που αντιμετωπίζουν για πολλά χρόνια την ανεργία, την ετεροαπασχόληση, την απώλεια εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ επίσης, σπουδάζουν πολλοί νέοι από την Κύπρο, με βάση ειδικές διακρατικές συμφωνίες των δυο χωρών. Οι Κύπριοι φοιτητές συμμετέχουν στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους των ελληνικών ιδρυμάτων που σπουδάζουν και παράλληλα συμμετέχουν και στις Ενώσεις Κυπρίων Φοιτητών. Θυμίζουμε ότι το Δεκέμβρη του 2010 η Εθνική Φοιτητική Ενωση Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Αθήνας αποφάσισε σε γενική της συνέλευση τη συσπείρωσή της στο ΜΑΣ και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα.

Παράλληλα, υπάρχει και μια λιγότερο πολυπληθής κατηγορία μεταναστών φοιτητών, κυρίως σε σχολές που προσφέρουν και ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, που μετανάστευσαν στην Ελλάδα για να σπουδάσουν. Οι φοιτητές αυτοί δεν απολαμβάνουν ούτε καν τα κουτσουρεμένα δικαιώματα που έχουν οι Ελληνες φοιτητές σε σίτιση, στέγαση, εκπτώσεις στις μετακινήσεις κ.ά. «Στην πλάτη των μεταναστών φοιτητών και σπουδαστών παίζονται παιχνίδια που στοχεύουν στην αφαίρεση δικαιωμάτων όλων των φοιτητών και σπουδαστών. Η κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί σαν Δούρειο Ιππο, ήδη πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να πληρώνουν δίδακτρα, στις εστίες, στις λέσχες, για τα βιβλία και άλλα», σημειώνει σχετικά η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

Ετσι, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία της σύσκεψης για την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ, η Εκτελεστική Γραμματεία τονίζει: «Η ενιαία πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών και φοιτητών, κόντρα στην αντεργατική, αντιμεταναστευτική επιθετική πολιτική, είναι για όλους μας μονόδρομος».

Διευθυντές μάνατζερ για το σχολείο της «αγοράς»

Χτες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωση τα θέματα που αφορούν τη «Μελέτη Περίπτωσης», για τις συνεντεύξεις των υποψηφίων διευθυντών δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Πρακτικά πρόκειται για θέματα που θα απαντήσουν οι υποψήφιοι διευθυντές, σχετικά με την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων στα σχολεία. Θα αναφέρουμε μόνο τρεις ενδεικτικές περιγραφές θεμάτων (για τα οποία ζητείται η γνώμη του υποψήφιου διευθυντή ή το τι θα έπραττε σε ανάλογη περίπτωση), που είναι αποκαλυπτικές:

  • «Στο Λύκειο στο οποίο είστε Διευθυντής οι μαθητές, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, έχουν προχωρήσει στην κατάληψη του σχολείου και αποχή από τα μαθήματά τους. Από την επαφή σας με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και από τις πληροφορίες που συγκεντρώνετε προκύπτει ότι οι καταλήψεις έχουν μάλλον "εθιμοτυπικό χαρακτήρα", αφού οι μαθητές δεν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα και επικαλούνται προβλήματα ήσσονος ή άνευ σημασίας για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Προκύπτει επίσης ότι οι μαθητές υποκινούνται από συγκεκριμένες δυναμικές μειοψηφίες μαθητών και ότι για τη λήψη των αποφάσεων των μαθητών δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες».
  • «Μόλις έχετε αναλάβει την Δ/νση ενός σχολείου και έχει προκύψει κάποιο θέμα, για το οποίο θα πρέπει να εργαστείτε το απόγευμα. Ζητάτε από έναν εκπαιδευτικό του σχολείου σας να μείνει μαζί σας για να σας βοηθήσει στη διεκπεραίωση αυτή και εκείνος αντιδρά. Μάλιστα κάποια στιγμή σας λέει: "Τόσον καιρό λειτουργούσαμε μέσα στο ωράριό μας, γιατί να αλλάξει αυτό τώρα; Αφού δεν πληρώνομαι παραπάνω γιατί να δουλέψω περισσότερο"»;
  • «Η εκπαιδευτική έρευνα τα τελευταία χρόνια μας έχει προσφέρει πολλά δεδομένα από τα οποία προκύπτει ότι το επιστημονικό μάνατζμεντ στα σχολεία είναι μια αναγκαία αλλά και σπουδαία υπόθεση. Πολλοί πιστεύουν ότι η εφαρμογή των αρχών του επιστημονικού μάνατζμεντ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες και τους σκοπούς των δημόσιων σχολείων».

Οσοι γνωρίζουν, στοιχειωδώς, την πραγματικότητα στα σχολεία και την πολιτική της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται ότι: Ο διευθυντής του σχολείου της «αγοράς» πρέπει να είναι ένας καλός μάνατζερ, που δε θα επιτρέπει την παραμικρή αντίδραση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, για τα δικαιώματά τους.

Σε διαρκή ομηρία οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα ΑΕΙ

Διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το απαράδεκτο καθεστώς που ισχύει για τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα πανεπιστήμια έρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια, με αφορμή αυτή τη φορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο εργαζόμενες καθαρίστριες, μητέρες με παιδιά, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο, δραστηριοποιούνται πάνω από 3 εργολάβοι στις υπηρεσίες της καθαριότητας, σε διαφορετικά κτιριακά συγκροτήματα. Αυτή τη βδομάδα ανοίγουν οι φάκελοι των προσφορών για το διαγωνισμό σε ένα από τα κτιριακά συγκροτήματα (Βούτες). Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενες εκεί θα πεταχτούν στο δρόμο αν άλλη εταιρεία κερδίσει το διαγωνισμό.

Παρά την προκλητική άρνηση της πρυτανείας να δεχτεί αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σε δύο περιστάσεις, τελικά αντιπροσωπεία της ΕΙΥΗ, μαζί με αντιπροσωπεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, συναντήθηκε με εκπρόσωπο της διοίκησης, ο οποίος προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της διοίκησης και εν τέλει αρνήθηκε να παρέχει οποιαδήποτε εγγύηση για τις δουλειές των εργαζομένων, αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι σε περίπτωση που κερδίσει άλλος ανάδοχος το διαγωνισμό θα πεταχτούν στο δρόμο. Η δικαιολογία της πρυτανείας είναι ότι ακολουθεί τους νόμους, ώστε «να είναι καθαρό το ίδρυμα και μόνον αυτό», ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και τη διαρκή απειλή που αντιμετωπίζουν να δουλεύουν μεν στο ίδρυμα, αλλά με κάθε νέο διαγωνισμό να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Από τη συνάντηση έγινε σαφές ότι η πρυτανεία δεν είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει έστω και τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος να βάλει ρήτρα στη σύμβαση του αναδόχου, για να μην πειραχτούν οι θέσεις εργασίας των προηγούμενων καθαριστριών κι ακόμα να μη μεταβληθούν δυσμενώς οι εργασιακές τους σχέσεις. Επιπλέον, δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει το νόμο που επιτρέπει στο πανεπιστήμιο να αναλάβει το ίδιο την υπηρεσία καθαριότητας, δίχως τη μεσολάβηση ιδιώτη.

Με ανακοίνωσή της τόσο η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων όσο και η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλουν τον κατάπτυστο ρόλο, όπως αναφέρουν, της πρυτανείας ως υπερασπιστή των συμφερόντων των επιχειρήσεων μέσα στο πανεπιστήμιο και του τσακίσματος των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, κινδυνεύουν και δεκάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό, υπάλληλοι της μεγάλης εταιρείας «fresh gourmet», με χρωστούμενους μισθούς μηνών, οι οποίοι βρίσκονται σε παρόμοιο καθεστώς ομηρίας και εκβιασμού. Η αλλαγή του αναδόχου προχωράει κι εδώ. Ηδη έχει αποφασιστεί πως η λέσχη του πανεπιστημίου (φοιτητικό κέντρο) θα κλείσει το καλοκαίρι και οι εργαζόμενοι περιμένουν ...μήπως ο νέος ανάδοχος τους προσλάβει από Σεπτέμβρη πάλι.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προσφέρει ... εκπτώσεις σε ασφάλιστρα αυτοκινήτων!

Ολοένα και πιο βαθιά στην επιχειρηματική λογική μπαίνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά τις προτάσεις του για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΑΠΘ και των ερευνητικών προγραμμάτων για αύξηση των ίδιων εσόδων, τώρα αναλαμβάνει και παίζει ρόλο πλασιέ των ασφαλιστικών εταιρειών, προωθώντας προσφορά συγκεκριμένης εταιρείας για ασφάλιση αυτοκινήτου, με έκπτωση 5% επί των μεικτών ασφαλίστρων.

Χθες κοινοποίησε το σχετικό μήνυμα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (διδάσκοντες, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές), δηλαδή σε ...χιλιάδες υποψήφιους πελάτες. Συγκεκριμένα, αναφέρει στο ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης και οικονομικής ελάφρυνσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ήρθε σε συνεννόηση με την εταιρεία μεσιτείας ασφαλίσεων "Solvency Insurance Brokers". Η προσφορά αυτή απευθύνεται σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ, καθώς και στις οικογένειές τους, στον τομέα της ασφάλισης αυτοκινήτου».

Το ενδιαφέρον, βέβαια, της Πρυτανείας για την οικονομική ελάφρυνση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι μόνο προσχηματικό. Αφού την ίδια ώρα, π.χ., έχει αποφασίσει να επιβάλει αυξημένα χαράτσια στους εργαζόμενους που δικαιούνται να κάνουν διακοπές στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση στο Ποσείδι της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε να αυξήσει το ενοίκιο για τα σπιτάκια που διατίθενται με κλήρωση, από 9 ευρώ το μήνα σε 20 ευρώ και να επιβάλει και την έκδοση κάρτας (10 ευρώ) για την είσοδο και έξοδο των κατασκηνωτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ