ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ ΜΕ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
Με επίθεση αλά «Μάβι Μαρμαρά» απειλεί το Τελ Αβίβ

Από την επίθεση στο τουρκικό πλοίο το Μάη του 2010
Από την επίθεση στο τουρκικό πλοίο το Μάη του 2010
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το Ισραήλ θα αναχαιτίσει με κάθε τρόπο το στολίσκο που στοχεύει να φτάσει στη Γάζα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ενα Καράβι για τη Γάζα ΙΙ». Αυτό κατέστησε σαφές σε όλους τους δυνατούς τόνους ο νέος Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ρον Πρόσορ, ο οποίος ενημέρωσε, σχετικά, και τον ΓΓ του Οργανισμού.

Ο Πρόσορ, εκ μέρους της ισραηλινής ηγεσίας, κάλεσε «όλα τα κράτη να μην επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η αποστολή», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται σαφώς για «πολιτικό διάβημα που ουδεμία σχέση έχει με ανθρωπιστική βοήθεια και υπό την έννοια αυτή τίθεται το ζήτημα του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ». Επανέλαβε, δε, τη γνωστή ισραηλινή επωδό ότι «πολλοί συμμετέχοντες στην καμπάνια σχετίζονται με εξτρεμιστικές οργανώσεις».

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα, από όπου, όπως δήλωναν χτες εκπρόσωποι της καμπάνιας, πρόκειται εντός των επομένων 24ώρων να αναχωρήσουν 8-12 πλοία, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι «δόθηκαν εντολές στις Λιμενικές Αρχές της χώρας για την επίδοση στους πλοιάρχους των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας της σχετικής Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους στην οποία προσδιορίζεται ο θαλάσσιος χώρος ναυτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για την καταγραφή, όπου τούτο είναι δυνατό, των κινήσεων πλοίων που τυχόν θα συμμετάσχουν σε ανάλογη κίνηση». Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ότι θα απαγορευτεί ο απόπλους, ούτε αν θα υπάρξουν κυρώσεις για τα πλοία ή τους επιβαίνοντες αυτών που θα παραβιάσουν το θαλάσσιο χώρο ναυτικού αποκλεισμού του Ισραήλ. Εντούτοις, σημειώνεται ότι «θα διενεργούνται αστυνομικής φύσεως έλεγχοι σε επιβάτες και πληρώματα, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με τοπικές αστυνομικές και τελωνειακές αρχές για εντατικούς ελέγχους επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους».

Επαφές με τις παλαιστινιακές παρατάξεις

Με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς συναντήθηκε, χτες, στην Αγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, χωρίς να γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησής τους. Ανάλογη συνάντηση αναμενόταν να έχει ο Αμπάς και με τον πρωθυπουργό Ερντογάν, ενώ αργότερα χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος θα είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμάντ Νταβούτογλου, ο οποίος θα τον ενημέρωνε για το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε, πριν ένα 24ωρο, με τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ. Η τουρκική ηγεσία προσπαθεί ξεκάθαρα να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητικό στις προσπάθειες «Χαμάς» - «Φατάχ» για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

ΣΥΡΙΑ
Επιχειρήσεις του στρατού κοντά στη μεθόριο με Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Επιχείρηση «σκούπα» κατά μήκος όλων των περιοχών των συνόρων με την Τουρκία εξαπέλυσε, χτες, νωρίς το πρωί, ο συριακός στρατός, με πεζικό, τεθωρακισμένα, αλλά και ελεύθερους σκοπευτές, που αναπτύχθηκαν σε σειρά μεθοριακών χωριών. Οι περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή προέρχονται κυρίως από τουρκικές πηγές, καθώς οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη μεθόριο.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, χιλιάδες Σύροι που είχαν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς κοντά στη μεθόριο ή στην περίμετρο των μεθοριακών χωριών και προέρχονταν από μεγαλύτερες πόλεις, τράπηκαν σε άτακτη φυγή, αναζητώντας καταφύγιο κυρίως προς την Τουρκία. Σε ορισμένα σημεία, ο φράχτης ο οποίος σηματοδοτεί τα σύνορα έπεσε κάτω από τα πόδια εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ οι τουρκικές αρχές προσπαθούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι οι περισσότεροι Σύροι διασκορπίστηκαν σε υπαίθριες περιοχές κοντά στα σύνορα.

Η επιχείρηση αυτή συνέπεσε με την πραγματοποίηση γενικής απεργίας, χτες, στις πόλεις Χομς και Χάμα σε διαμαρτυρία για την καταστολή των διαδηλώσεων. Σήμερα, Παρασκευή, ημέρα προσευχής, αναμένεται νέο κύμα διαμαρτυριών.

Τέλος, χτες, και επισήμως, η ΕΕ υιοθέτησε ένα νέο γύρο κυρώσεων κατά της Συρίας στη βάση των προτάσεων εμπειρογνωμόνων που συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων Σύρων αξιωματούχων και επιχειρήσεων στην Ευρώπη, αλλά και τριών Ιρανών. Τα ονόματα όλων όσοι υπάγονται στις κυρώσεις θα δημοσιοποιηθούν σήμερα.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ
Ανάκληση συνταγματικών αλλαγών

NTAKAΡ.-- Υπό την πίεση των έντονων λαϊκών αντιδράσεων ο 85χρονος Σενεγαλέζος πρόεδρος Αμπντουλαγιέ Ουαντέ απέσυρε χτες το απόγευμα την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου και του συντάγματος της δυτικοαφρικανικής χώρας με την οποία επιχειρούσε μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει τρίτη(!) θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας και να ανοίξει το δρόμο διαδοχής του στον μεγαλύτερο γιο του, Καρίμ.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σερίγκνε Μπάκε Ντιαγιέ, είπε ότι ο πρόεδρος «εισάκουσε το σενεγαλέζικο λαό, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους αναπτυξιακούς εταίρους» και αποφάσισε να διατηρήσει το ισχύον σύστημα, στο οποίο ένας υποψήφιος απαιτείται να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από το 50% προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Η πρόταση του Ουαντέ ήταν να μειωθεί το ποσοστό αυτό στο 25% και να θεσπιστεί θέση αντιπροέδρου της δυτικοαφρικανικής χώρας, επιθυμώντας αυτή να καλυφθεί από τον ελάχιστα δημοφιλή στη Σενεγάλη γιο του.

Νωρίτερα χτες, από το πρωί, το κέντρο της σενεγαλέζικης πρωτεύουσας, Ντακάρ, είχε μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών,οι οποίοι έριξαν βροχή δακρυγόνων και έκαναν χρήση γκλομπς προκειμένου να διαλύσουν τις αρχικά ειρηνικές διαδηλώσεις όσων αντιδρούν στις προσπάθειες του προέδρου για συνταγματικές αλλαγές στα μέτρα του ίδιου και της οικογένειάς του...

Η επέμβαση των αστυνομικών προκάλεσε την απάντηση των διαδηλωτών με τούβλα και πέτρες, αλλά και αστυνομικά περιπολικά που παρέδωσαν στην πυρά στήνοντας έτσι πύρινα οδοφράγματα σε κεντρικά σημεία του Ντακάρ.

ΣΟΥΔΑΝ
Κινεζικές πιέσεις για «ειρηνική λύση»

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα κάλεσε χτες τους Σουδανούς αξιωματούχους από βορρά και νότο «να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους» ειδικά έπειτα από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην κεντρική περιοχή Αμπγέι και στην πολιτεία Νότιο Κορντοφάν.

«Και στο Χαρτούμ και στην Τζούμπα επισήμανα ότι η κατάσταση στο Αμπγέι επιδεινώνεται και οι δύο πλευρές θα πρέπει να ασκήσουν τη μέγιστη αποχή από τη βία και να ετοιμαστούν για συμβιβασμό... Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, ο πόλεμος δεν είναι λύση», σημείωσε χτες ο Λίου Γκουιτζίν, ανώτατο στέλεχος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Αφρικανικές Υποθέσεις, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο Πεκίνο έπειτα πολυήμερη περιοδεία του στο Σουδάν.

Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε πως το Πεκίνο θα επαναλάβει την έκκλησή του για εξεύρεση ειρηνικής λύσης και την επόμενη βδομάδα με αφορμή την τριήμερη επίσκεψη του Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ στην Κίνα.

Το ίδιο 24ωρο στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, γνωστοποιήθηκε έκθεση εσωτερικής πληροφόρησης αξιωματούχων του ΟΗΕ για το Σουδάν όπου μεταξύ άλλων καταγραφόταν η προσπάθεια Βορειοσουδανών μυστικών πρακτόρων να διώξουν πρόσφυγες από καταυλισμούς στο Καντούγκλι του Νότιου Κορντοφάν, που λειτουργούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών υποδυόμενοι τους εργαζόμενους στην οργάνωση αρωγής «Ερυθρά Ημισέληνος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ