Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ ΜΕ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
Με επίθεση αλά «Μάβι Μαρμαρά» απειλεί το Τελ Αβίβ

Από την επίθεση στο τουρκικό πλοίο το Μάη του 2010
Από την επίθεση στο τουρκικό πλοίο το Μάη του 2010
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το Ισραήλ θα αναχαιτίσει με κάθε τρόπο το στολίσκο που στοχεύει να φτάσει στη Γάζα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ενα Καράβι για τη Γάζα ΙΙ». Αυτό κατέστησε σαφές σε όλους τους δυνατούς τόνους ο νέος Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ρον Πρόσορ, ο οποίος ενημέρωσε, σχετικά, και τον ΓΓ του Οργανισμού.

Ο Πρόσορ, εκ μέρους της ισραηλινής ηγεσίας, κάλεσε «όλα τα κράτη να μην επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η αποστολή», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται σαφώς για «πολιτικό διάβημα που ουδεμία σχέση έχει με ανθρωπιστική βοήθεια και υπό την έννοια αυτή τίθεται το ζήτημα του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ». Επανέλαβε, δε, τη γνωστή ισραηλινή επωδό ότι «πολλοί συμμετέχοντες στην καμπάνια σχετίζονται με εξτρεμιστικές οργανώσεις».

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα, από όπου, όπως δήλωναν χτες εκπρόσωποι της καμπάνιας, πρόκειται εντός των επομένων 24ώρων να αναχωρήσουν 8-12 πλοία, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι «δόθηκαν εντολές στις Λιμενικές Αρχές της χώρας για την επίδοση στους πλοιάρχους των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας της σχετικής Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους στην οποία προσδιορίζεται ο θαλάσσιος χώρος ναυτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για την καταγραφή, όπου τούτο είναι δυνατό, των κινήσεων πλοίων που τυχόν θα συμμετάσχουν σε ανάλογη κίνηση». Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ότι θα απαγορευτεί ο απόπλους, ούτε αν θα υπάρξουν κυρώσεις για τα πλοία ή τους επιβαίνοντες αυτών που θα παραβιάσουν το θαλάσσιο χώρο ναυτικού αποκλεισμού του Ισραήλ. Εντούτοις, σημειώνεται ότι «θα διενεργούνται αστυνομικής φύσεως έλεγχοι σε επιβάτες και πληρώματα, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με τοπικές αστυνομικές και τελωνειακές αρχές για εντατικούς ελέγχους επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους».

Επαφές με τις παλαιστινιακές παρατάξεις

Με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς συναντήθηκε, χτες, στην Αγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, χωρίς να γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησής τους. Ανάλογη συνάντηση αναμενόταν να έχει ο Αμπάς και με τον πρωθυπουργό Ερντογάν, ενώ αργότερα χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος θα είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμάντ Νταβούτογλου, ο οποίος θα τον ενημέρωνε για το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε, πριν ένα 24ωρο, με τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ. Η τουρκική ηγεσία προσπαθεί ξεκάθαρα να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητικό στις προσπάθειες «Χαμάς» - «Φατάχ» για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ