Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ G20
«Ρυθμίσεις» για την πείνα με στόχο τον έλεγχο και την αρπαγή

ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρά τη «συμφωνία» στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Γεωργίας των 20 ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών - (G20) όσον αφορά στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, και της διεθνούς πρωτοβουλίας (Διεθνής Πρωτοβουλία Ερευνας) για το συντονισμό των προσπαθειών τους, προκειμένου να βελτιωθεί κυρίως η παραγωγή σταριού, οι διαφωνίες τους και οι εντάσεις ήταν εμφανείς. Την ίδια στιγμή εννοείται ότι αγνόησαν παντελώς την έκκληση - αίτημα εκατοντάδων οργανώσεων να σταματήσει η «υφαρπαγή εδαφών» ανά την υφήλιο, υφαρπαγή εδαφών από τους αγρότες και τους ιθαγενείς, προκειμένου να αυξηθεί η «παραγωγή».

Την αγνόησαν, καθώς το ζητούμενο ήταν η ανεύρεση ενός τρόπου «αντιμετώπισης» της διατροφικής κρίσης που μαστίζει ήδη δεκάδες λαούς, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων, αφού προκαλεί κοινωνικές εντάσεις, τρόπου που θα προωθεί και θα εξασφαλίζει τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα.

Καταρχήν, για τη «συναίνεση», υπάρχει όσον αφορά την καταπολέμηση της αστάθειας των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Τομ. Το G20 δεσμεύτηκε επίσης για τη λειτουργία «συστημάτων συναγερμού» που θα αποσκοπούν στη βελτίωση των προβλέψεων για τις σοδειές και τον καιρό καθώς και τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τις αγορές αγροτικών προϊόντων, με το όνομα AMIS. Η βάση θα επιτρέψει, υποτίθεται, την «τιθάσευση της αστάθειας των τιμών και τον περιορισμό των ενδείξεων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές» και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών, σχετικά με την αγροτική παραγωγή και τις τιμές. Η Κίνα και η Ινδία φάνηκαν επιφυλακτικές, όσον αφορά σε μια τέτοια ανταλλαγή πληροφοριών, ωστόσο δεν εξέφρασαν με ένταση τη διαφωνία τους, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, που άσκησαν ουσιαστικά βέτο όσον αφορά την απόφαση για τον «τερματισμό της προώθησης των βιοκαυσίμων» καθώς θεωρείται από τους παράγοντες που συμβάλλουν δραστικά στην εκτίναξη της τιμής των βασικών ειδών τροφίμων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γκάρντιαν». Το βέτο ασκήθηκε καθώς ΗΠΑ και Βραζιλία ηγούνται της παραγωγής βιοκαυσίμων. Αφενός για τις ΗΠΑ που έχουν σχέδια δραματικής αύξησης της παραγωγής ώστε να συμβάλει στην απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο και για τη Βραζιλία καθώς συνιστά βασικό μοχλό ανάπτυξης και σημαντικό τμήμα των εξαγωγών της.

Τέλος, υπό το σκεπτικό ότι το εμπάργκο στις εξαγωγές διατροφικών ειδών «τιμωρεί τους πιο στερημένους», το G20 δεσμεύτηκε επίσης να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές για την αγορά ειδών διατροφής, για ανθρωπιστικούς λόγους εννοείται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ