Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ - ΝΑΤΟ
Αμερικανο-ΝΑΤΟική «μετακόμιση» προς την Κεντρική Ασία

Στις 22-23 Ιούνη πραγματοποιήθηκε επίσημη διήμερη επίσκεψη στο Τατζικιστάν του Τζέιμς Απατουράι, ειδικού εκπροσώπου του γγ του ΝΑΤΟ, υπεύθυνου για τις χώρες του Νότιου Καύκασου και της Κεντρικής Ασίας. Να σημειωθεί πως η επίσκεψη έγινε τις μέρες όπου στην Ντουσαμπέ εξελίσσονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Τατζικιστάν για τα ζητήματα της ασφάλειας των συνόρων Αφγανιστάν - Τατζικιστάν και στις παραμονές της επίσκεψης στη χώρα του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόφ.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ πρόσφατα πραγματοποίησε ανάλογες επισκέψεις στις πρωτεύουσες του Καζαχστάν και της Κιργισίας, Αστάνα και Μπισκέκ, και εξασφάλισε την υποστήριξη των χωρών αυτών στις ενέργειες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Σε αντάλλαγμα, ο Αμερικανός αξιωματούχος υποσχέθηκε να βοηθήσει το Καζαχστάν στην προώθηση των στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων και την Κιργισία στην ενίσχυση των συνόρων της και του δυναμικού των συνοριακών στρατευμάτων της χώρας.

Κατά τη γνώμη των Ρώσων εμπειρογνωμόνων, ο στόχος της επίσκεψης του Τζέιμς Απατουράι έχει να κάνει με την επιδίωξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να μεταφέρουν στρατεύματά τους, που αποχωρούν από τα εδάφη του Αφγανιστάν, στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, μεταξύ των οποίων στο Τατζικιστάν, που, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, προτίθεται να παραχωρήσει στις ΗΠΑ το αεροδρόμιο «Αγνι».

Οπως δήλωσε στη «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» ο Αλεξάντρ Κνιάζεφ, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ασιανολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα υλοποιήσουν τώρα ένα σχέδιο όχι για την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, αλλά για τη μεταφορά των στρατευμάτων προς τις βόρειες περιοχές της χώρας και παραπέρα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με τα λόγια του, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοπεύουν να φύγουν από το νότο της χώρας, αφήνοντας μερικές στρατηγικές βάσεις, για τη διατήρηση της επιρροής τους στη χώρα αυτή. «Ομως, οι βασικές χερσαίες δυνάμεις τους θα μεταφερθούν στα βόρεια του Αφγανιστάν, καθώς και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, πρώτα απ' όλα στο Τατζικιστάν και στην Κιργισία. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, προωθείται η κατασκευή μιας τεράστιας βάσης με ισχυρή υποδομή στο βόρειο Αφγανιστάν, αλλά και η προετοιμασία «του πολιτικού εδάφους» για την ντόπια κοινή γνώμη», θεωρεί ο Κνιάζεφ. Ο Κνιάζεφ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ενισχύονται στην Κεντρική Ασία: «Μπορούμε να πούμε πως οι Αμερικανοί συνολικά διευρύνουν την παρουσία τους σε όλη την περιοχή. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πως οι Αμερικανοί ήρθαν εδώ για να μείνουν πολύ καιρό».

Η περιοχή στην οποία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αποκτήσουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία βρίσκεται πολύ κοντά στο φυσικό πλούτο της Κασπίας, αλλά και σε «απόσταση αναπνοής» από τις ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις, την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, που σαφώς και βλέπουν με μεγάλη επιφύλαξη τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά σχέδια.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις από ΗΠΑ - Ρωσία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων (2021-10-01 00:00:00.0)
Ενισχύει διαρκώς τη βάση της στο Τατζικιστάν (2021-08-25 00:00:00.0)
Πολύπλευρα παζάρια με τους Ταλιμπάν (2021-07-30 00:00:00.0)
Παζάρια ΗΠΑ - Τουρκίας για τη νέα «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση (2021-07-07 00:00:00.0)
Τοποτηρητής του ΝΑΤΟ (2004-11-12 00:00:00.0)
Χρήσιμη η «Αλ Κάιντα» (2002-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ