Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύπλευρα παζάρια με τους Ταλιμπάν

Περισσότερα από τα μισά εδάφη του Αφγανιστάν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, εκτίμησε χτες ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, καθώς κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και του αφγανικού κυβερνητικού στρατού, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλη ότι αποσύρουν την πλειονότητα των στρατευμάτων τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, οι Ταλιμπάν δύσκολα θα μπορούσαν να καταλάβουν ολόκληρη την επικράτεια, «αν και η Ρωσία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, ελέγχουν πλέον περίπου το 85% των εδαφών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στα σύνορα με το Ιράν, την Κίνα, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Οι Ταλιμπάν «αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία και την ανοικοδόμηση στο Αφγανιστάν», δήλωσε άλλωστε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, κατά την προχτεσινή επίσκεψη 9μελούς αντιπροσωπείας των «ανταρτών» στην Κίνα.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη των Ταλιμπάν στην Κίνα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε προχτές από το Νέο Δελχί ότι είναι «θετικό» αν το Πεκίνο προωθεί μια ειρηνική επίλυση και «κάποιο είδος (αφγανικής) κυβέρνησης πραγματικά αντιπροσωπευτικής και χωρίς αποκλεισμούς».

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης την προσδοκία οι Ταλιμπάν να καταπολεμήσουν το «Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν» (ισλαμιστική οργάνωση που ιδρύθηκε από Ουιγούρους στη δυτική Κίνα), το οποίο «αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Κίνας» στη δυτική κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ.

Από την πλευρά του, ο Ζ. Καμπούλοφ εξέφρασε τις ανησυχίες της Ρωσίας μπροστά στο ενδεχόμενο η (αντίπαλη με τους Ταλιμπάν) «τρομοκρατική οργάνωση» «Ισλαμικό Κράτος» να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν και να παγιώσει τις θέσεις του στο βόρειο Αφγανιστάν «απειλώντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στις χώρες της Κεντρικής Ασίας».

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία βρίσκεται σε συντονισμό με την Κίνα και άλλα κράτη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης για «απειλές» από «τρομοκρατικές ομάδες» από το Αφγανιστάν, αλλά και για τις επιδιώξεις των ΗΠΑ να δημιουργήσουν εκεί βάσεις.

«Αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν μάς απασχολεί βαθιά», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συνασπιστούμε με τους εταίρους μας μπροστά στην απειλή που μπορεί να προκαλέσουν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχει λάβει αποφάσεις για αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Πάνω από 1.500 Ρώσοι, Τατζίκοι και Ουζμπέκοι στρατιώτες θα συμμετάσχουν στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν μεταξύ 5 και 10 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, η διευρυμένη τρόικα που διαπραγματεύεται για τη διευθέτηση στο Αφγανιστάν (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν) θα συναντηθεί ξανά τον Αύγουστο στην Ντόχα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ρώσος απεσταλμένος σημείωσε πως ένα σχήμα πολυεθνικών διαπραγματεύσεων υφίσταται ήδη και η Τουρκία ενδέχεται να εμπλακεί στο μέλλον. «Μόλις μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με επιτυχία τις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις, θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της διεθνούς βοήθειας, της οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν», διευκρίνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι στις ενδοαφγανικές συνομιλίες θα συμμετάσχουν «εξίσου» Ταλιμπάν και κυβερνητικές δυνάμεις.

Μεγάλη αύξηση των επιθέσεων των Ταλιμπάν

Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον των δυνάμεων της αφγανικής κυβέρνησης παρουσίασαν θεαματική αύξηση μετά την υπογραφή, τον Φλεβάρη του 2020, της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους ισλαμιστές «αντάρτες», που οδήγησε στην πρόσφατη απόσυρση των ξένων στρατευμάτων.

Σύμφωνα με επίσημη αμερικανική έκθεση που βασίζεται σε δεδομένα της αποστολής του NATO, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν αυξήθηκαν από 9.651 στα τέλη του 2019 στις 13.242 στα τέλη του 2020.

Σύμφωνα με την αποστολή του NATO, η βία με θύματα αμάχους έφθασε σε νέα ρεκόρ τον Απρίλη και τον Μάη, με 705 αμάχους να σκοτώνονται και άλλους 1.330 να τραυματίζονται. Πρόκειται για αριθμούς σχεδόν ίσους με αυτούς ολόκληρου του πρώτου τριμήνου του 2021.

«Η συνολική τάση είναι δυσμενής για την αφγανική κυβέρνηση, η οποία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακή κρίση εάν δεν αντιστραφεί», σύμφωνα με τον Τζον Σόπκο, γενικό επιθεωρητή.

  • Περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 150 αγνοούνται λόγω των πλημμυρών που σημειώθηκαν στην επαρχία Νουριστάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ