Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Στρατιωτικές ασκήσεις και «επαγρύπνηση» στα ρωσικά σύνορα

Με την επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε ο Τζο Μπάιντεν

Την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία αναζητούν «συνεννόηση» με το βλέμμα και σε ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, πρωτίστως στην Κίνα, παραμένουν και οξύνονται οι αντιθέσεις και οι αιτίες κλιμάκωσης σε μια σειρά από «καυτά» μέτωπα.

Προχτές το βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, και εξέφρασε τη στήριξή του στην επιδίωξη του λευκορωσικού λαού «για δημοκρατία και οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Τιχανόφσκαγια, που συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, κάλεσε σε ισχυρότερη δράση της Ουάσιγκτον εναντίον της κυβέρνησης του Προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Την περασμένη βδομάδα, η ίδια ζήτησε από Αμερικανούς αξιωματούχους να επιβάλουν κυρώσεις σε λευκορωσικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ποτάσας, του πετρελαίου, του ξύλου και του χάλυβα.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, μιλώντας στους ομολόγους του στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), είχε αναφερθεί στην ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ενωσης Κρατών Ρωσίας - Λευκορωσίας: «Η συμμαχία βελτιώνει τη στρατιωτική της υποδομή, δημιουργεί προμήθειες υλικοτεχνικής υποστήριξης, αποθέματα εξοπλισμού και στρατιωτικού υλικού, όπως και διαδρομές αναδιάταξης στρατευμάτων».

Αναφέρθηκε στη στρατιωτική άσκηση Ρωσίας - Λευκορωσίας «Zapad-2021» (Δύση 2021) τον Σεπτέμβρη, καλώντας όλα τα κράτη - μέλη του SCO να συμμετάσχουν.

Στο μεταξύ, μια μέρα μετά τις δηλώσεις Ρώσων και Αμερικανών εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών για «ουσιαστικές» συζητήσεις στη Γενεύη γύρω από τη «στρατηγική σταθερότητα», οι οποίες θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβρη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επισήμανε πως η Ρωσία θα λάβει μέτρα ασφαλείας απέναντι στη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της.

Σχολιάζοντας τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις «Agile Spirit 2021» που ξεκίνησαν τη Δευτέρα στη Γεωργία με τη συμμετοχή 12 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, όπως και του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Ουκρανίας, είπε πως «το ΝΑΤΟ με τη στρατιωτική του υποδομή βρίσκεται σε επαφή με τα σύνορά μας και όχι μόνο γύρω από αυτά».

Στις ασκήσεις συμμετέχουν πάνω από 2.500 στρατιώτες από ΗΠΑ, Γεωργία, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία, Εσθονία, Αζερμπαϊτζάν.

Εξάλλου - επίσης την επομένη των συνομιλιών στη Γενεύη - Ρωσία και Κίνα θα διεξαγάγουν κοινές στρατιωτικές «στρατηγικές ασκήσεις» στη Βόρεια Κίνα τον Αύγουστο.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν και στη Γενεύη την επιδίωξή τους να συμπεριληφθεί και η Κίνα στις συνομιλίες, ενώ η Ρωσία θεωρεί «αναπόφευκτη» τη διεύρυνση των συνομιλιών με άλλες δυνάμεις, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες εντάσεις και «προειδοποιήσεις» στην Ανατολική Ευρώπη (2021-09-28 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία (2021-09-14 00:00:00.0)
Η Ουκρανία σταθερά στο προσκήνιο της κόντρας (2021-06-09 00:00:00.0)
Ο Μακρόν καλεί τον Λουκασένκο «να φύγει» (2020-09-29 00:00:00.0)
Συνεχείς ΝΑΤΟικές ασκήσεις στα σύνορα με τη Ρωσία (2020-09-09 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις «πολύ στενά» (2020-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ