Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις «πολύ στενά»

«Επαγρυπνούμε, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ

ΜΙΝΣΚ.--

«Παρακολουθούμε την κρίση στη Λευκορωσία πολύ στενά. Αφορά τα σύνορά μας», δήλωσε χτες από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «επαγρυπνούμε, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε όλους τους συμμάχους».

Δήλωσε επίσης ότι «ο λαός της Λευκορωσίας πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του» και πρόσθεσε πως «το ΝΑΤΟ παραμένει μια αμυντική συμμαχία», για να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει καμία στρατιωτική ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή» και ότι «κάθε προσπάθεια του καθεστώτος (σ.σ. Λουκασένκο) να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ ως δικαιολογία ή πρόσχημα για να καταστείλει διαδηλωτές στην ίδια του τη χώρα είναι εντελώς λαθεμένη επιλογή, εντελώς αδικαιολόγητη».

Στο μεταξύ, η ενδοαστική «πολιτική κρίση» συνεχίζεται, με γεωπολιτικές προεκτάσεις και με την αντιπολίτευση να ανακοινώνει ότι «πάνω από 1.000 άτομα έχουν ήδη προσχωρήσει στο Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης».

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, σε συνέντευξή της στο πολωνικό σάιτ «Onet» χαρακτήρισε «ανοησία» τον ισχυρισμό ότι «θέλουμε να κλείσουμε τα σύνορα με τη Ρωσία», ενώ ερωτηθείσα για την πολιτική που θα ακολουθηθεί απέναντι στη Ρωσία σε περίπτωση νέου εκλογικού αποτελέσματος, απάντησε πως αυτή «θα καθοριστεί από τον εκλεγμένο Πρόεδρο». Κύριος στόχος της, προς το παρόν, είναι η διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ισχυρίστηκε.

Η ίδια σε συνέντευξη στο αμερικανικό «Fox News» είπε ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να επηρεάσει την απόφαση του λαού μας», αλλά παράλληλα ανέφερε πως στην πρόσφατη συνάντησή τους, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Μπίγκαν «υποσχέθηκε ως πρόσωπο και από τη πλευρά του αμερικανικού λαού να κάνει τα πάντα για να μας υποστηρίξει και να μας βοηθήσει σε αυτήν την κατάσταση». Κατά τ' άλλα, απέρριψε ισχυρισμούς ότι οι διαδηλωτές υποστηρίζουν φιλοδυτικές ιδέες και αντιτίθενται στη Ρωσία.

Κατά τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης σε διάφορες πόλεις της χώρας την Τρίτη, «περίπου 51 άτομα συνελήφθησαν», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ την ίδια μέρα έγιναν και διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η νομπελίστρια συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, προσερχόμενη στην Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας, στην οποία κλήθηκε για να καταθέσει ως μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε παγκόσμια βοήθεια και ίσως και της Ρωσίας, εάν μπορέσουμε να την προσελκύσουμε».

Η κυβέρνηση της γειτονικής Λιθουανίας - όπου έχει διαφύγει η Τιχανόφσκαγια - ανακοίνωσε πως θα επιβάλει κυρώσεις σε 118 αξιωματούχους της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Λουκασένκο, οι οποίοι όπως ισχυρίζεται συμμετείχαν στην παραποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Από την πλευρά της, η επίσης γειτονική Ουκρανία δεν θα παρέμβει στις εκλογές της Λευκορωσίας. «Είναι εσωτερική τους υπόθεση», δήλωσε στο «Euronews» ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Μακρόν καλεί τον Λουκασένκο «να φύγει» (2020-09-29 00:00:00.0)
Με τον Λουκασένκο συναντήθηκε χτες ο Πούτιν (2020-09-15 00:00:00.0)
Συνεχείς ΝΑΤΟικές ασκήσεις στα σύνορα με τη Ρωσία (2020-09-09 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις από ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία για την «πολιτική κρίση» (2020-08-25 00:00:00.0)
Συνεχίζονται διαδηλώσεις και παρεμβάσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων (2020-08-18 00:00:00.0)
Συλλήψεις Ρώσων μισθοφόρων (2020-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ