Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Συνεχίζονται διαδηλώσεις και παρεμβάσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων

Από τις διαδηλώσεις στο Μινσκ, όπου εμφανίστηκε η παλιά σημαία της χώρας, που χρησιμοποιήθηκε και την περίοδο της γερμανικής κατοχής

Copyright 2020 The Associated

Από τις διαδηλώσεις στο Μινσκ, όπου εμφανίστηκε η παλιά σημαία της χώρας, που χρησιμοποιήθηκε και την περίοδο της γερμανικής κατοχής
ΜΙΝΣΚ.--

Συνεχίστηκαν τις προηγούμενες μέρες οι διαδηλώσεις κατά της εξουσίας του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τη χώρα να έχει μετατραπεί σε πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Την Κυριακή, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, έγινε στο Μινσκ μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης των τελευταίων χρόνων, ενώ λίγο νωρίτερα ο Λουκασένκο μίλησε σε υποστηρικτές του, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας της πρωτεύουσας. Χτες έγιναν συγκεντρώσεις μπροστά σε πολλά εργοστάσια και την έδρα της δημόσιας τηλεόρασης στο Μινσκ, κατόπιν καλέσματος της αντιπολίτευσης σε γενική απεργία. Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν κυρίως μπροστά από εργοστάσιο βαρέων οχημάτων, όπου ο Λουκασένκο έφτασε με ελικόπτερο και μίλησε σε εργαζόμενους. Επίσης αναφέρθηκε στάση εργασίας σε εργοστάσιο τρακτέρ στο Μινσκ.

Στον διεθνή Τύπο καταγράφονται χιλιάδες συλλήψεις διαδηλωτών, η πλειοψηφία των οποίων μέχρι χτες είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Πάντως ο Λουκασένκο ξεκαθάρισε χτες πως δεν πρόκειται «όσο ζει» να γίνουν νέες προεδρικές εκλογές, ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να μοιραστεί την εξουσία μετά από αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά όχι υπό την πίεση των διαδηλωτών.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από τη Λιθουανία, όπου έχει διαφύγει, η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια (έλαβε περίπου το 10% των ψήφων) δήλωσε χτες έτοιμη να ηγηθεί της Λευκορωσίας και ζήτησε τη δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού για «νέες, δίκαιες προεδρικές εκλογές». Η ίδια κάλεσε τους αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας να αλλάξουν πλευρά, λέγοντας ότι η παρελθούσα συμπεριφορά τους θα συγχωρεθεί.

Χαρακτηριστικές των αντιθέσεων και των αντικρουόμενων συμφερόντων είναι και οι διεθνείς παρεμβάσεις. Χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 κρατών - μελών αύριο Τετάρτη για την κατάσταση στη Λευκορωσία, σημειώνοντας πως «ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του και ελεύθερα να εκλέξει τον ηγέτη του. Η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι μη αποδεκτή και δεν μπορεί να επιτραπεί».

Η Γερμανία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, απείλησε να επεκτείνει τις κυρώσεις που ήδη έχει αποφασιστεί να επιβληθούν σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας, μετά τη βία που ασκήθηκε κατά των διαδηλωτών, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την ΕΕ «να συνεχίσει να κινητοποιείται στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων Λευκορώσων».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Λουκασένκο ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια, εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, κάνοντας λόγο για «εξωτερικές απειλές».

Στο μεταξύ, έντονη είναι η στρατιωτική κινητικότητα στα σύνορα με τη Λιθουανία. Μετά τις προγραμματισμένες ΝΑΤΟικές ασκήσεις που έληξαν την Παρασκευή, η Λευκορωσία ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις το διάστημα 17 - 20 Αυγούστου κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας και στην περιοχή Γκρόντνο, η οποία συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ