Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΡΑΝ
Απορρίφθηκε πρόταση των ΗΠΑ για παράταση του εμπάργκο όπλων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στην επιφάνεια ήρθαν οι οξυμένες αντιθέσεις διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων για την αντιμετώπιση και το ρόλο του Ιράν στη Μέση Ανατολή μετά την απόρριψη της αμερικανικής πρότασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για παράταση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν.

Στην ψηφοφορία, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ρωσία και Κίνα καταψήφισαν την παράταση και άλλα 11 μέλη (συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας) απείχαν. Μόνο η Δομινικανή Δημοκρατία - εκτός των ΗΠΑ - ψήφισε υπέρ της αμερικανικής πρότασης.

Το εμπάργκο λήγει στις 18 Οκτώβρη, σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία συνάφθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), και της Γερμανίας. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 επιβάλλοντας κυρώσεις σε επιχειρήσεις που έχουν εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ιράν και επιδιώκουν την παράταση του εμπάργκο όπλων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε απαράδεκτη την ψηφοφορία, με τον ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, να δηλώνει πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι το τρομοκρατικό θεοκρατικό καθεστώς δεν θα είναι ελεύθερο να αγοράσει και να πουλήσει όπλα που απειλούν την καρδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και ακόμη παραπέρα», τονίζοντας πως η έκβαση της ψηφοφορίας αντιβαίνει στις επιθυμίες πολλών αραβικών χωρών και του Ισραήλ.

Επίσης, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να προκαλέσει την επάνοδο όλων των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν «εντός των προσεχών ημερών».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, χαρακτήρισε σκανδαλώδη την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να ενεργεί σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τις χώρες της περιοχής για να εμποδίσουν την ιρανική επιθετικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ