Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΡΑΝ
Απορρίφθηκε το αίτημα των ΗΠΑ για επαναφορά κυρώσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν, την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αίτημα των ΗΠΑ για πλήρη επαναφορά των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν. Ηδη από την Παρασκευή, με επίσημες επιστολές, 13 από τα 15 κράτη - μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ είχαν ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να επαναφέρουν τη ρήτρα των κυρώσεων (snapback), επειδή αποχώρησαν από τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA) το 2018.

«Δεν υπάρχει ομοφωνία στο Συμβούλιο και κατά συνέπεια ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να αναλάβει περαιτέρω δράση», δήλωσε ο Ντίαν Τριανσιάχ Ντζάνι, πρέσβης της Ινδονησίας στον ΟΗΕ, η χώρα του οποίου προεδρεύει στο Συμβούλιο για τον Αύγουστο.

Εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, την κίνηση των ΗΠΑ δεν στηρίζουν και χώρες της ΕΕ. Εξάλλου, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία προσπαθούν να διατηρήσουν σε ισχύ την JCPOA, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ και τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει σε ευρωπαϊκούς και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν σχέσεις με το Ιράν.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΣΑ του ΟΗΕ, «δεν υποστηρίζουμε μια κίνηση για επαναφορά των διεθνών κυρώσεων αυτή τη στιγμή, θα ήταν ασύμβατο με τις τρέχουσες προσπάθειές μας για διατήρηση της JCPOA».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση Τραμπ δεν φοβάται να έχει λίγους συμμάχους στο θέμα». «Απλώς λυπάμαι που άλλα μέλη του Συμβουλίου αυτού έχουν χάσει το δρόμο τους και τώρα βρίσκονται στο πλευρό τρομοκρατών», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί επίσης ότι πριν από δυο βδομάδες το ΣΑ του ΟΗΕ είχε απορρίψει αίτημα των ΗΠΑ για επέκταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν, το οποίο βάσει της JCPOA λήγει τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ