Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινά πλήγματα ενάντια σε «Χεζμπολάχ» και «Χαμάς»

Ενώ συνεχίζεται η περιοδεία Πομπέο στη Μέση Ανατολή

Από τη συνάντηση του Πομπέο με τον βασιλιά του Μπαχρέιν
Από τη συνάντηση του Πομπέο με τον βασιλιά του Μπαχρέιν
«Θα αντιδράσουμε με ισχύ σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις ισραηλινών αεροπλάνων εναντίον θέσεων της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στον Λίβανο. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι η Πολεμική Αεροπορία του αντέδρασε σε πυρά που νωρίτερα είχαν δεχτεί από τον Λίβανο Ισραηλινοί στρατιώτες και τα οποία ο Νετανιάχου είπε ότι εξετάζονται «με εξαιρετική σοβαρότητα», ενώ κάλεσε τη «Χεζμπολάχ» «να μη δοκιμάσει την ισχύ του Ισραήλ. Η "Χεζμπολάχ" θέτει για μία ακόμη φορά τον Λίβανο σε κίνδυνο εξαιτίας της επιθετικότητάς της».

Νωρίτερα, το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο είχε ανακοινώσει επιθέσεις και εναντίον θέσεων της οργάνωσης «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίδραση στη χρήση «εκατοντάδων» μπαλονιών με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς και εμπρηστικούς μηχανισμούς μέσα στις «τελευταίες βδομάδες».

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται ενώ στην περιοχή περιοδεύει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να διευκολύνουν την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, προσδοκώντας ευρύτερα οφέλη για τους δικούς τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. Μετά το Σουδάν, ο Πομπέο χτες βρέθηκε στο Μπαχρέιν, όπου σε συνάντησή του με τον βασιλιά Χαμάντ μπιν Ισα Αλ Χαλίφα συζήτησαν «τη σημασία της οικοδόμησης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιφέρεια, περιλαμβανομένης της σημασίας της ενότητας στον Περσικό Κόλπο και της αντιμετώπισης της κακόβουλης επιρροής του Ιράν στην περιοχή». Αργότερα ο Πομπέο προσγειώθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου αναμενόταν να επαναλάβει τα συγχαρητήρια της Ουάσιγκτον για τη συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων ΗΑΕ - Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ