Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Συλλήψεις Ρώσων μισθοφόρων

ΜΙΝΣΚ.--

Οι τριβές ανάμεσα στις κυβερνήσεις Λευκορωσίας και Ρωσίας γίνονται όλο και πιο συχνές, παρότι οι αστικές τάξεις των δύο χωρών έχουν διευρυμένη συνεργασία σε πολλούς τομείς μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και τη διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ συμμετέχουν σε διακρατικές ενώσεις όπως η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, η Οργάνωση Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας, η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση. Τελευταία αφορμή είναι οι κατηγορίες της κυβέρνησης του Αλ. Λουκασένκο προς τη ρωσική κυβέρνηση για ανάμειξη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές (έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Αυγούστου) με την αξιοποίηση της εταιρείας μισθοφόρων «Wagner», που δρα και στη Λιβύη. Μάλιστα, οι λευκορωσικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 32 Ρώσων μισθοφόρων και αναζητούν τουλάχιστον 170 ακόμα. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Λευκορωσίας, Αντρέι Ράφκοφ, «τα άτομα που συνελήφθησαν είναι ύποπτα για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος της Λευκορωσίας». Εκανε δε λόγο για τον κίνδυνο «προβοκάτσιας κατά τη διάρκεια δημόσιων μαζικών (προεκλογικών) εκδηλώσεων». Εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε ότι η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Λευκορωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι σύμμαχοι, οι πιο στενοί εταίροι». Πάντως, πρόσθεσε για τους συλληφθέντες ότι η λευκορωσική πλευρά δεν διαβίβασε καμία πληροφορία σχετικά με «παράνομες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ήταν ο λόγος της σύλληψής τους», ενώ κάλεσε να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις καθώς και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Ρώσων πολιτών που κρατούνται.

Στη Λευκορωσία ο Λουκασένκο διεκδικεί την έκτη του θητεία (εκλέγεται συνεχώς από το 1994) και βασική αντίπαλός του από τον χώρο της αντιπολίτευσης είναι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Η συγκεκριμένη είναι σύζυγος του Σεργκέι Τιχανόφσκι, η υποψηφιότητα του οποίου απορρίφθηκε όπως και άλλων αντίπαλων του Λουκασένκο (ο ίδιος βρίσκεται υπό κράτηση). Η Τιχανόφσκαγια ηγείται μιας ομάδας γυναικών που έχει απορριφθεί η υποψηφιότητά τους και προβάλλει ως κύρια τα ζητήματα των «ελεύθερων εκλογών», «της απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων», της μη περαιτέρω σύνδεσης με τη Ρωσία και της σύσφιξης σχέσεων με τη Δύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ