Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ρώσους συνοριοφύλακες ζητά ο Αρμένιος πρωθυπουργός

Την ανάπτυξη Ρώσων συνοριοφυλάκων σε όλο το μήκος των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν πρότεινε χτες ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, καθώς συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα των δύο κρατών, που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί μετά τη λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον περασμένο Νοέμβρη με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Προχτές, Τετάρτη, 3 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν, ενώ 2 Αζέροι τραυματίστηκαν, σε ένα ακόμη περιστατικό με πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς. Χτες οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνταν για παραβίαση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη μέρα, και βομβαρδισμούς στην περιοχή Γκεγκαρκουνίκ και Κελμπαχάρ.

«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί το ζήτημα της ανάπτυξης ρωσικών συνοριοφυλάκων σε όλα τα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εργασίες για την οριοθέτηση των συνόρων χωρίς τον κίνδυνο στρατιωτικών συγκρούσεων», είπε ο Πασινιάν, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να συζητήσει το ζήτημα με τους Ρώσους εταίρους.

Ο ίδιος πρότεινε ακόμη να τοποθετηθούν στα σύνορα παρατηρητές του «αμυντικού συμφώνου» Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) - Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν - «προκειμένου να προσδιοριστεί η πραγματική κατάσταση στα σύνορα». Σύμφωνα με τον Πασινιάν, «το Αζερμπαϊτζάν, με τις προκλήσεις του, προσπάθησε να δυσφημήσει τον Οργανισμό» ενώ η Αρμενία «έχει πλήρη επίγνωση του πόσο σημαντικό είναι να μη δημιουργούνται απειλές για τον Οργανισμό», τα μέλη του οποίου «υποχρεούνται» να αλληλοϋποστηρίζονται και στρατιωτικά σε περίπτωση επίθεσης στην επικράτειά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ