Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιχειρήσεις του στρατού κοντά στη μεθόριο με Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Επιχείρηση «σκούπα» κατά μήκος όλων των περιοχών των συνόρων με την Τουρκία εξαπέλυσε, χτες, νωρίς το πρωί, ο συριακός στρατός, με πεζικό, τεθωρακισμένα, αλλά και ελεύθερους σκοπευτές, που αναπτύχθηκαν σε σειρά μεθοριακών χωριών. Οι περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή προέρχονται κυρίως από τουρκικές πηγές, καθώς οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη μεθόριο.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, χιλιάδες Σύροι που είχαν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς κοντά στη μεθόριο ή στην περίμετρο των μεθοριακών χωριών και προέρχονταν από μεγαλύτερες πόλεις, τράπηκαν σε άτακτη φυγή, αναζητώντας καταφύγιο κυρίως προς την Τουρκία. Σε ορισμένα σημεία, ο φράχτης ο οποίος σηματοδοτεί τα σύνορα έπεσε κάτω από τα πόδια εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ οι τουρκικές αρχές προσπαθούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι οι περισσότεροι Σύροι διασκορπίστηκαν σε υπαίθριες περιοχές κοντά στα σύνορα.

Η επιχείρηση αυτή συνέπεσε με την πραγματοποίηση γενικής απεργίας, χτες, στις πόλεις Χομς και Χάμα σε διαμαρτυρία για την καταστολή των διαδηλώσεων. Σήμερα, Παρασκευή, ημέρα προσευχής, αναμένεται νέο κύμα διαμαρτυριών.

Τέλος, χτες, και επισήμως, η ΕΕ υιοθέτησε ένα νέο γύρο κυρώσεων κατά της Συρίας στη βάση των προτάσεων εμπειρογνωμόνων που συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων Σύρων αξιωματούχων και επιχειρήσεων στην Ευρώπη, αλλά και τριών Ιρανών. Τα ονόματα όλων όσοι υπάγονται στις κυρώσεις θα δημοσιοποιηθούν σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ