Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
EADS - AIRBUS
Η μεγαλύτερη παραγγελία της ιστορίας προαναγγέλλει τεράστια κέρδη

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία πραγματοποιήθηκε, χτες, στη διεθνή έκθεση αεροναυπηγικής στο Παρίσι. Η, χαμηλού κόστους, αεροπορική εταιρεία «Air Asia» από τη Μαλαισία παρήγγειλε 200 αεροσκάφη τύπου «Α300» νέου τύπου από την «Airbus». Μια παραγγελία που αποτιμάται τουλάχιστον στα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είχε προηγηθεί μία ακόμη μεγάλη παραγγελία προς την «Airbus» από την ινδική «IndiGO» για 180 αεροσκάφη «Α300» νέου τύπου. Αρκετές ακόμη εταιρείες παρήγγειλαν μικρότερο αριθμό από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, τα οποία αποδεικνύονται εξαιρετικά δημοφιλή καθώς οι δύο μηχανές νέας τεχνολογίας που διαθέτουν καίνε 15% λιγότερο καύσιμο και η συντήρησή τους είναι φτηνότερη κατά 30%.

Με αυτές τις παραγγελίες, η «Airbus», που ανήκει στην κυρίως γαλλικών κεφαλαίων «EADS», σχολίαζαν αναλυτές, συντρίβει δραματικά την ανταγωνίστρια αμερικανική «Boeing». Ενδεικτικό είναι ότι η «Airbus» δέχτηκε παραγγελίες για 586 αεροσκάφη, αξίας 55,8 δισ. δολαρίων, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ η «Boeing» για 47 αεροσκάφη, δηλαδή παραγγελίες αξίας 7,5 δισ. Κατά πολλούς, πρόκειται για τη μεγάλη επάνοδο της «Airbus», της οποίας το κύρος είχε πληγεί σημαντικά πέρσι μετά το πολύνεκρο δυστύχημα πάνω από τον Ατλαντικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ