Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΝΕΓΑΛΗ
Ανάκληση συνταγματικών αλλαγών

NTAKAΡ.-- Υπό την πίεση των έντονων λαϊκών αντιδράσεων ο 85χρονος Σενεγαλέζος πρόεδρος Αμπντουλαγιέ Ουαντέ απέσυρε χτες το απόγευμα την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου και του συντάγματος της δυτικοαφρικανικής χώρας με την οποία επιχειρούσε μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει τρίτη(!) θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας και να ανοίξει το δρόμο διαδοχής του στον μεγαλύτερο γιο του, Καρίμ.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σερίγκνε Μπάκε Ντιαγιέ, είπε ότι ο πρόεδρος «εισάκουσε το σενεγαλέζικο λαό, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους αναπτυξιακούς εταίρους» και αποφάσισε να διατηρήσει το ισχύον σύστημα, στο οποίο ένας υποψήφιος απαιτείται να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από το 50% προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Η πρόταση του Ουαντέ ήταν να μειωθεί το ποσοστό αυτό στο 25% και να θεσπιστεί θέση αντιπροέδρου της δυτικοαφρικανικής χώρας, επιθυμώντας αυτή να καλυφθεί από τον ελάχιστα δημοφιλή στη Σενεγάλη γιο του.

Νωρίτερα χτες, από το πρωί, το κέντρο της σενεγαλέζικης πρωτεύουσας, Ντακάρ, είχε μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών,οι οποίοι έριξαν βροχή δακρυγόνων και έκαναν χρήση γκλομπς προκειμένου να διαλύσουν τις αρχικά ειρηνικές διαδηλώσεις όσων αντιδρούν στις προσπάθειες του προέδρου για συνταγματικές αλλαγές στα μέτρα του ίδιου και της οικογένειάς του...

Η επέμβαση των αστυνομικών προκάλεσε την απάντηση των διαδηλωτών με τούβλα και πέτρες, αλλά και αστυνομικά περιπολικά που παρέδωσαν στην πυρά στήνοντας έτσι πύρινα οδοφράγματα σε κεντρικά σημεία του Ντακάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ